De ce ține Paștele trei zile, de fapt: Detalii mai puțin știute
De ce ține Paștele trei zile, de fapt: Detalii mai puțin știute
Paștele Ortodox este sărbătoarea cea mai importantă din calendarul creștin ortodox și este celebrată timp de trei zile. Prima zi a Paștelui este întotdeauna o zi de duminică. Data acestuia este variabilă, iar în acest an pică pe 16 aprilie 2023. În general, Paștele Ortodox este sărbătorit în prima duminică după prima lună plină de după echinocțiul de primăvară. Iată de ce ține Paștele trei zile, de fapt.
De ce ține Paștele trei zile, de fapt
În calendarul creștin ortodox, Paștele urmează Postului Mare, care are o perioadă de 40 de zile, fără a socoti duminicile. Postul are loc înainte de Paște, care în mod tradițional este respectat prin abținerea de la mâncare de dulce și săvârșirea de fapte bune. Înaintea Paștelui are loc Săptămâna Mare, care include:
- Joia Mare, comemorarea Cinei de Taină a lui Isus cu ucenicii săi;
- Vinerea Mare, ziua Răstignirii sale;
- Sâmbăta Mare, trecerea între Răstignire și Înviere.
Liturgic, Paștele vine după Privegherea Mare, care a fost observată inițial între apusul soarelui în sâmbăta Paștelui și răsăritul soarelui în duminica Paștelui. Mai târziu avea să fie sărbătorită în bisericile occidentale sâmbătă seara, apoi sâmbătă după-amiază și, în final, duminică dimineața.
Singura sărbătoare creștină care ține trei zile: duminică, luni și marți este Învierea Domnului. În cinstea Sfintei Treimi: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt se sărbătorește Paștele timp de trei zile, deoarece aceștia lucrează Învierea Domnului. În tradiția ortodoxă, aceste trei zile de sărbătoare sunt dedicate unor evenimente importante din perioada după Învierea lui Iisus.
Astfel, datorită simbolisticii sale: mântuirea și începutul vieții veșnice, Învierea reprezintă sărbătoarea cea mai însemnată, precum și fundamentul creștinismului.
Semnificație sărbătoririi Paștelui timp de 3 zile
Deoarece Învierea este considerată a fi evenimentul cel mai important din istoria creștinismului, sărbătoarea se prelungește timp de trei zile pentru a permite credincioșilor să se bucure de acest moment important într-un mod mai profund și mai îndelungat.
În aceste trei zile de sărbătoare, oamenii merg la biserică, petrec timp cu familia și prietenii și se bucură de mâncăruri speciale, cum ar fi cozonacul și ouăle roșii. Această tradiție de a sărbători Paștele timp de trei zile este veche și este respectată în diferite moduri în diferite zone ortodoxe.
Când pică Paștele ortodox în următorii ani
Iată când pică Paștele ortodox și cel catolic în următorii ani:
- Paștele Ortodox 2023 – 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2024 – 5 mai
- Paștele Ortodox 2025 – 20 aprilie
- Paștele Ortodox 2026 – 12 aprilie
- Paștele Ortodox 2027 – 2 mai
- Paștele Ortodox 2028 – 16 aprilie
- Paștele Ortodox 2029 – 8 aprilie
- Paștele Ortodox 2030 – 28 aprilie
Când cade Paştele Catolic
- Paștele Catolic 2023 – 9 aprilie
- Paștele Catolic 2024 – 31 martie
- Paștele Catolic 2025 – 20 aprilie
- Paștele Catolic 2026 – 12 aprilie
- Paștele Catolic 2027 – 2 mai
- Paștele Catolic 2028 – 16 aprilie
- Paștele Catolic 2029 – 8 aprilie
- Paștele Catolic 2030 – 28 aprilie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii5 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii