Rămâi conectat

Actualitate

De ce sunt într-atât de tentați hoții de catalizatorul unei mașini? Topul catalizatoarelor în funcție de preț

Publicat

în

De ce sunt într-atât de tentați hoții de catalizatorul unei mașini? Topul catalizatoarelor în funcție de preț

Catalizatorul mașinii sau convertorul catalitic este o componentă din sistemul de evacuare care este conceput pentru a reduce emisiile de substanțe nocive în atmosferă, transformându-le în componente inofensive.

De la începutul pandemiei Covid-19 furturile de catalizatoare auto au crescut considerabil. Există două motive simple pentru acest fenomen.

Motivul numărul 1: Tăierea unui catalizator este o treabă relativ simplă

Hoții acționează în grupuri formate din cel puțin două persoane. O persoană taie efectiv piesa montată pe mașină cu ajutorul unui flex cu acumulator. O altă persoană stă de pază într-o mașină parcată în apropiere, cu motorul pornit pentru o scăpare cât mai rapidă. Piesele cu care realizează aceste furturi sunt la îndemâna oricui (un cric și un polizor unghiular pe baterii).

Electrica Furnizare Discount

Hoții tind să aleagă mașinile cu garda mai înaltă pentru că le este mai ușor să se strecoare sub ele și să le taie piese. Totodată, aceștia aleg mașinile parcate în zonele mai puțin frecventate. De aceea, pentru a nu cădea victime hoților, polițiștii recomandă șoferilor să fie atenți atunci când aleg locul în care își lasă mașina peste noapte.

Metoda de a parca autoturismul cu două roți pe bordură este o invitație pentru hoți, oferindu-le acestora mai mult loc pentru a acționa.

Motivul numărul 2: Conține metale prețioase

Catalizatoarele sunt căutate de hoți pentru simplul motiv al componentelor prețioase pe care le conțin. Un catalizator auto standard poate avea în componența sa între 3 și 7 grame de platină pură. Cantitatea variază în funcție de producător și de model.

Platina, utilizată în principal pentru motoarele diesel, este unul dintre cele mai valoroase metale. Paladiu este folosit pentru motoarele pe benzină.

Top 10 cele mai valoroase catalizatoare auto

10. Preț 1.376 de lei. (Se găsește pe modele Renault. De asemenea, acesta se află și pe Dacia Duster cu motor 1.5 DCI)

9. Preț: 2.787 de lei (Renault)

8. Preț: 3.311 de lei (Mercedes)

7. Preț: 3.477 de lei (Audi și Volkswagen)

6. Preț: 3.583 de lei (Peugeot și Citroen)

5. Preț: 3.846 de lei (BMW)

4. Preț: 4.149 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

3. Preț: 4.694 de lei (Mitsubishi)

2. Preț: 5.089 de lei (Fiat, Alfa Romeo și Lancia)

1.Preț: 7.955 de lei (BMW)

sursa: promotor.ro

Publicitate

Actualitate

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Publicat

în

Dan Barna, despre USR: „Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că au murit luptând a făcut să fie respectați”

Dan Barna, propunerea USR pentru funcția de ministru de Externe, a dat de înțeles că partidul începe să crească în sondaje. Barna a insistat, din nou, că USR e singurul partid responsabil din această criză politică, deoarece e singurul care a venit cu o propunere de premier și și-a asumat guvernarea.

Acesta a mai spus că e irelevant ce comentează unii sau alții, important e ca țara să iasă din criză. „De 5.000 de ani lumea funcționează la fel: sunt unii care stau verticali și o grămadă care leșină de comentarii pe după fuste. Despre asta e vorba, asta se întâmplă azi în România”, a mai spus Barna.

„Ceea ce vă spun e un lucru foarte clar pe care, din fericire, și am văzut niște sondaje, românii îl văd foarte limpede: există un partid care-și asumă guvernarea în situație de pandemie – ăla e USR – și premierul desemnat e Cioloș. Ideea că ne dăm și noi deoparte că ce-o să zică, o să comenteze un analist sau altul….România are nevoie de guvernare azi. Opiniile procesele, amenințările dacă se iau măsuri dure pot fi făcute după ce trecem de criză. Hai să ieșim din criză – ăsta e mesajul!

Electrica Furnizare Discount

Ideea să continuăm o criză pe baletul dlui Cîțu sau a dlui Ciolacu, care-și rupea cămașa de pe el de grija României, în condițiile în care n-a propus un premier și e unul dintre cei care s-a făcut că nu înțelege ce-i cu antivaccinarea…

Cei 300 de la Sparta nu aveau nicio șansă în fața armatei lui Xerxes, dar faptul că ei au stat acolo în trecătoare și au murit luptând pentru cetatea lor a făcut să fie respectați și să arate că se poate. Dacă și noi ne punem palma la spinare, România nu mai are nicio șansă. USR mâine arată exact asta – capacitatea și caracterul de a înfrunta această criză”, a declarat Dan Barna, la B1 TV.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Publicat

în

Alexandru Rafila: „Avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult”

Reprezentantul României pe lângă Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila, a avertizat că trebuie găsite cât mai repede soluții pentru a scădea numărul mare de cazuri de COVID-19, arătând existența unei legături directe între acest număr și rata mortalității. Acesta spune că numărul de morți înregistrat în ultima săptămână este fără precedent de la al doilea Război Mondial.

„Preocuparea foarte mare este legată de numărul uriaș de cazuri și de numărul extrem de mare de decese – suntem, pe primul loc în lume în ceea ce privește mortalitatea raportată la populație. Una dintre soluții (propuse de OMS – n.r.) este creșterea numărului de persoane vaccinate – asta e o soluție care poate să prevină valurile ulterioare, în primăvară, mai ales”, a declarat Alexandru Rafila luni la Digi24, precizând că „situația este fără precedent în regiunea europeană a OMS”.

Electrica Furnizare Discount

El a mai spus că „în aceste zile, poate chiar astăzi, va sosi în țară un expert OMS specializat în astfel de situații de criză de sănătate” și s-a arătat încrezător că, împreună cu specialiștii INSP și cu reprezentanții guvernului se va găsi „o soluție să nu mai fie atâtea morți”.

„În ultima săptămână au fost 2.300 de morți, este fără precedent, cred, după al doilea Război Mondial”, a mai spus Rafila.

El a precizat că este nevoie ca soluții făsite să fie înțelese și acceptate de populație, pentru a putea fi aplicate.

Alexandru Rafila a mai arătat că rata mare de pozitivare, de 25-30%, arată o transmitere intensă comunitară a virusulu și avertizează că acest număr este în relație cu numărul deceselor.

„Numărul de decese va trena după câteva săptămâni de la înregistrarea acestui număr mare de cazuri, adică avem o rată de fatalitate de circa 3% în ceea ce privește decesele și asta este extrem de mult la numărul uriaș de cazuri pe care îl avem”, a mai explicat Alexandru Rafila.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

VICTORIE în Senat: Legea care ieftinește facturile la energie a trecut de vot. Care sunt soluțiile găsite pentru iarnă

Publicat

în

VICTORIE în Senat: Legea care ieftinește facturile la energie a trecut de vot. Care sunt soluțiile găsite pentru iarnă

Senatul a majorat, luni, compensarea preţului la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorul casnic, în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Senatul s-a pronunţat în unanimitate, cu 129 de voturi „pentru”, în favoarea ordonanţei. Legea merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Consumatorii vulnerabili de energie electrică şi gaze naturale îşi pot amâna cu cel mult şase luni plata facturilor, la cerere, conform unui amendament votat luni de comisiile de specialitate din Senat la OUG 118/2021.

Amendamentele propuse de PNL, adoptate în comisiile de specialitate şi însuşite luni de plen, prevăd majorarea sumelor plătite de la bugetul de stat în contul facturilor şi plafonarea preţului – pentru consumatorii casnici, precum şi exceptarea de la plata certificatelor verzi, a contribuţiei de cogenerare şi a accizei şi reducerea TVA – pentru cei noncasnici.

Electrica Furnizare Discount

„Pentru clienţii casnici – acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de cel mult 33% din valoarea componenţei preţului gazului natural din contractul de furnizare al clientului beneficiar în cazul gazelor naturale, în condiţiile prevăzute în prezenţa ordonanţa”, stipulează unul dintre amendamente.

OUG 118/2021, în forma adoptată de Guvern, stabilea o compensare de 0,21 lei pe kWh pentru electricitate şi 25% pentru gaze.

Potrivit prevederilor adoptate de Senat, preţul de referinţă al energiei electrice este de 0,68 lei/ kWh şi include tarife reglementate pentru servicii de reţea, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă şi contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30 octombrie 2021. Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA.

Pentru consumatorii finali noncasnici – operatorii economici, s-a convenit exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii certificatelor verzi, a contribuţiei pentru cogenerare de înaltă eficienţă, accizei, pentru primii 200 MWh consumaţi şi exceptarea, în cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii accizei pentru primii 500 MWh consumaţi lunar.

TVA va fi redusă la 5% pentru baza de impozitare aferentă furnizării energiei electrice/gazelor naturale la clienţii finali, în cazul unui consum cuprins între 0,1 – 500 MWh lunar.

Printr-un alt amendament, s-a stabilit limita maximă a consumului pentru perioada de aplicare a legii la 1.500 kWh energie electrică şi echivalentul, în kWh a 1.000 metri cubi de gaze naturale, la un factor de conversie de 10,6 kWh per metri cubi.

Preţurile la energie electrică şi gaze naturale se plafonează, pentru clienţii casnici, la cel mult 1 leu kWh, iar pentru gaze la 0,37 lei/kWh. Plafoanele reprezintă preţul final facturat pentru clientul casnic. Pentru a beneficia de compensaţie, consumul de energie electrică/gaze naturale al clienţilor casnici din perioada de facturare nu poate fi mai mic de 1 kWh pe zi energie electrică în perioada de facturare, respectiv 7 kWh pe zi gaze naturale şi nu trebuie să depăşească consumul de referinţă determinat.

Legea de aprobare a OUG 118/2021 prevede şi o supraimpozitare pentru producătorii de electricitate. Venitul suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferenţa dintre preţul de vânzare al energiei electrice şi preţul de 450 lei/MWh se impozitează cu 80%, este varianta votată în comisii.

Totodată, profitul furnizorilor a fost plafonat la maximum 5%, raportat la costurile de furnizare.

Plenul Senatului a respins două propuneri legislative ale PSD pe acelaşi domeniu de reglementare – compensarea creşterii preţurilor la energie pentru consumatorii casnici şi IMM-uri.

Senatorul PSD Daniel Zamfir, deşi s-a pronunţat pentru plafonarea preţului la energie, consideră că actul normativ, în forma actuală, nu este aplicabil.

Liderul grupului senatorial social-democrat, Lucian Romaşcanu, a precizat că votul PSD este „pentru” ordonanţă, dar şi-a exprimat speranţa că, din ordonanţa amendată şi proiectele PSD respinse să rezulte la Camera Deputaţilor „o lege bună, corectă şi aplicabilă de la 1 noiembrie”.

Liderul grupului PNL, Daniel Fenechiu, a subliniat votul unanim pentru ordonanţă din comisiile raportoare. „Dezbaterile în contradictoriu trebuie să înceteze”, a transmis el, în plen.

Senatorul USR Cristian Bordei a explicat că actul normativ include „măsuri de la toate partidele” şi şi-a exprimat speranţa adoptării unor eventuale îmbunătăţiri la Camera Deputaţilor.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare