De ce se întorc acasă românii din Spania?
De ce se întorc acasă românii din Spania?
A fost confirmat în mod oficial cauza românilor care aleg să plece din Spania. Motivul din spatele deciziilor acestor români care au ales să renunțe la ceea ce reprezenta un vis pentru mulți dintre ei, este unul neașteptat.
Ceea ce altădată reprezenta cea mai mare comunitate de străini din Spania, a ajuns să arate cifre care confirmă un declin uriaș al populației de români.
Institutul Național de Statistică (INE) a venit cu datele potrivit cărora numărul cetățenilor români care locuiau în Spania a scăzut cu aproximativ 30%, schimbarea arătând modificările economice și sociale, ceea ce odinioară era un adevărat „paradis al muncii”, atrăgând milioane de români în urmă cu peste două decenii.
Jurnaliștii ABC, citați de bugetul.ro, afirmă că românii percep acum țara lor natală ca una cu mai mule oportunități, în timp ce atât economia din Spania, cât și locurile de muncă sunt tot mai puțin atractive. Publicația menționată anterior redă și cazul lui Florin, un muncitor în construcții care alegea calea Spaniei în urmă cu 20 de ani. Intențiile acestuia sunt acelea de a reveni în țară, acolo unde își construiește o casă, afirmând că „aici văd un haos în creștere, în timp ce în România există noi posibilități”.
În urmă cu mai bine de două decenii, PIB-ul pe cap de locuitor în România era de doar 2.250 de euro, în timp ce în Spania, acesta ajungea la 18.100 de euro. În acești douăzeci de ani, acesta a crescut cu 87,07%, în timp ce în Spania cu 41,55%.
Cercetătorul în cadrul CSIC, specializat în migrații, Silvia Marcu a afirmat că românii care au vârsta cuprinsă între 35-40 de ani, aleg să se întoarcă în România cu banii acumulați acolo în tot acest timp pentru a face anumite investiții precum imobile sau deschiderea unor afaceri.
Rata șomajului mai mare în Spania decât în România
Acest fenomen este denumit „întoarcere conștientă” și arată condițiile mai bune din România, unde presiunea fiscală este mai mică, dar și rata șomajului 5,4%, în comparație cu cea de 11,21% din Spania.
Acest declin al comunității de români din Spania poate fi observat cu ochiul liber, astfel că regiuni precum La Elipa din Madrid sau Coridorul Henares se confruntă cu o scădere masivă a prezenței românilor, regiuni care altădată erau pline de concetățeni de-ai noștri.
Plecarea românilor din Spania îi afectează pe conaționalii care au reușit în timp să își deschidă afaceri precum restaurante sau magazine românești, resimțind din plin dificultățile economice.
Cea mai mare migrație de români avea loc în anul 2007, atunci când România adera la UE, mulți văzând Spania ca pe o oază a bunăstării și salarii comparativ mai mari cu cele de la noi din țară.
Totuși, începând cu anul 2012, pe fondul crizelor economice, diferențele au început să nu mai fie așa de mari, iar tot mai mulți români alegând să se reîntoarcă în țară.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Este bine de ştiut, mai ales de şoferi, cât timp durează până când iese alcoolul din sânge Sunt multe cazuri în care șoferii se urcă la volan după o noapte grea îmbibată cu alcool. Chiar dacă dorm o noapte întreagă sunt extremi de supărați și mirați atunci când constată că sunt opriți de polițiști și […]