De ce nu se întorc românii din Diaspora înapoi acasa? Mircea Geoană: „Paradox românesc. Cel mai bun moment din istoria naţională, dar un exod de proporţii epice”
De ce nu se întorc românii din Diaspora înapoi acasa? Mircea Geoană: „Paradox românesc. Cel mai bun moment din istoria naţională, dar un exod de proporţii epice”
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a spus care este condiţia care trebuie îndeplinită de ţara noastră, pentru ca românii din Diaspora să se întoarcă acasă.
„Este problema cea mai arzătoare şi mai dramatică a ţării noastre. E un paradox românesc. Avem cel mai bun moment din istoria naţională, în NATO, UE, cu securitatea asigurată, pentru prima dată în istoria zbuciumată a acestei naţiuni. Şi avem simultan un declin demografic catastrofal şi un exod al tinerilor noştri de proporţii epice.
Deci aceasta este, cred eu, problema centrală. Decizia unei familii tinere din România să rămână aici sau să se întoarcă este o decizie personală. O iei tu cu familia ta, ţine de şcoală, job, taxe, spitale, etc.
Veneam de la Oslo la Bucureşti, cu avionul, şi aveam 2 familii de români lângă mine. O doamnă şi un domn puţin mai în vârstă erau lângă mine şi îmi arătau poze cu fata dumnealor, care se măritase cu un norvegian. Şi au făcut respectivii domni un tur de Norvegia, erau foarte mândri. Îmi spuneau că fata lor lucrează la Oracle, în Oslo, că soţul e om de afaceri, etc. Se mai întoarce fata vecinei mele de scaun? Poate că da, poate că nu.
Pe scaunul celălalt, era o familie de tineri, pe la vreo 40 de ani, care mi-au spus că au decis să revină în România, dar că le-a fost foarte greu să revină acasă. Probleme cu diplomele, birocraţia, cu copiii la şcoală, etc”, a declarat Mircea Geoană.
„Aproape că nu îi primeşte administraţia”, a intervenit Bogdan Chirieac.
„Eu nu aş spune asta, dar depinde de la loc la loc. Ei au decis să se întoarcă. Dar eu vă spun un singur lucru. Şi Irlanda, şi Italia au avut situaţii similare în urmă cu câteva decenii. Le-au plecat oamenii pe capete. Când ţările s-au înzdrăvenit, când Irlanda este un uriaş succes, care are un parteneriat cu SUA fenomenal… Irlanda îşi propune, până în 2040, să atragă un milion de cetăţeni. Eu zic că se poate şi în România.
Dar haide să facem lucrurile mai bine acasă, să creem condiţii ca familia aia din Oslo să spună că au mai puţine dificultăţi să revină. Dacă facem treabă mai bună acasă, oamenii vor reveni. Dacă facem lucrurile în continuare să nu funcţioneze, din păcate, probabil vor continua să plece. Şi e o problemă strategică, inclusiv de securitate naţională. De unde să recrutezi tineri militari pentru armata română, dacă populaţia continuă să scadă?”, a concluzionat Mircea Geoană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan