De ce nu a ajuns Alba Iulia capitală culturală? Ne-am făcut de râs și Alba Iulia nu merita acest lucru!
Alba Iulia și-a încercat norocul la concursul Capitală Culturală Europeană în 2021. Ne-am prezentat la un examen total nepregătiți, ca un student care a mizat pe copiuțe, gargară și un pic de baftă. Din păcate ne-am făcut de râs și Alba Iulia nu merita acest lucru.
Ne amintim că la momentul la care Alba Iulia a ratat și lista scurtă a orașelor care se luptau pentru acest privilegiu au fost menționate destul de clar motivele pentru care municipiul nostru a fost depunctat. Astfel: a fost sancționată neclaritatea viziunii și a strategiei propuse de cei care au completat dosarul orașului nostru; cheltuielile de marketing insuficiente și direcționarea promovării prost făcută; structura de management a proiectului, dimensiunea europeană, bugetul prea mic și LIPSA UNOR INSTITUȚII DE CULTURĂ PERMANENTE în care să se poată dezvolta artiști, au fost alte elemente taxate de către juriu.
Timișoara a câștigat cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană în anul 2021. Felicitări celor care au reușit să câștige acest lucru pentru orașul lor. Desigur, mă întreb în ce măsură a contribuit la această victorie a timișorenilor, slaba pregătire a celorlalți. Ironic în povestea aceasta este că Timișoara, un oraș care și-a pierdut Cetatea Vauban cu nouă bastioane, – în prezent în orașul de pe Bega se mai pot vedea elemente dintr-un singur bastion – a luat fața Alba Iuliei, care și-a restaurat ditamai Cetatea de peste 100 de hectare în care au intrat pe proiecte europene peste 70 de milioane de euro. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cred că ilustra echipă care s-a ocupat de candidatura orașului nostru pentru titlul de Capitală Culturală Europeană a fost prea vrăjit de măreția Cetății Vauban și a pierdut din vedere alte aspecte importante care aveau greutate în ochii juriului.
Iar aici reiau ceea ce am spus în repetate rânduri: nu avem instituții de cultură solide. Avem nevoie de un teatru mai mult decât actualul Teatru de Păpuși. Am tot respectul față de ceea ce fac și au făcut cei care lucrează acolo. Dar tocmai pentru ei, tocmai pentru albaiulienii dornici să vadă o piesă bună nu numai la festival, avem nevoie de mai mult. Nu este suficientă o săptămână pe an în care sunt aglomerate o serie de spectacole, după care avem luni de pauză. Educarea publicului se face prin evenimente programate pe parcursul întregului an. De exemplu ar fi binevenite spectacole la fiecare sfârșit de săptămână.
În ceea ce privește clădirea în care ar putea funcționa un teatru adevărat, municipiul nostru are deja o clădire care ar putea fi reabilitată și ar putea constitui sediul pentru această instituție. Este vorba despre Casa de Cultură a Studenților, care în trecut nu a fost altceva decât Teatrul Ion Luca Caragiale. Printr-o conjugare a eforturilor administrației locale și ale celei județene am putea avea un teatru în adevăratul sens al cuvântului. Aceeași locație ar putea constitui spațiul potrivit pentru organizarea unor expoziții de artă.
Tot în acest context amintesc faptul că, în Alba Iulia nu ai nici măcar o sală decentă cu capacitate mai mare în care să poată fi organizate diverse evenimente. Până acum avem doar două case de cultură peste care anii au lăsat urme adânci și urâte.
Da, trebuie făcut ceva concret, mai mult decât niște proiecte pe hârtie care rămân doar în stadiu de proiect. Avem nevoie de un teatru, avem nevoie de o sală polivalentă, asta dacă vrem ca Alba Iulia să fie cu adevărat un oraș apreciat la nivelul Ardealului și chiar la nivel național.
Aduc din nou tema regionalizării, în acest context Alba Iulia nu are nici o șansă să devină capitală de regiune. Am pierdut o serie de instituții publice care au fost mutate fie la Brașov fie la Sibiu, aceta fiind deja un semnal că cele două orașe emit pretenții pentru a deveni capitală de regiune. După cum merg lucrurile la Alba Iulia actuala conducere a orașului nu își prea dorește acest lucru, este mai simplu să băltești în ignoranță și nepăsare, decăt să fii sub lumina reflectoarelor.
Eșecul înregistrat în urma competiției pentru Capitală Culturală Europeană ar trebui să fie o lecție pentru administrația din Alba Iulia. Domnul Mircea Hava ar trebui să o mai rărească cu vizitele prin alte orașe din lume și să se ocupe mai mult de Alba Iulia. Presimt că la viitoarea campanie pentru locale nu va mai prea avea cu ce să se laude, în condițiile în care va avea o Cetate cam prăfuită și cu statui sparte sau cu o absorbție de fonduri europene extrem de slabă
Preşedinte PMP Alba, Deputat Clement Negruţ
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Adolescent de 18 ani din Oarda, amenințat cu cuțitul și tâlhărit în toiul nopții de doi bărbați din Alba Iulia: Unul dintre ei, REȚINUT după ce i-a sustras telefonul mobil și un pachet cu țigări
Adolescent de 18 ani din Oarda, amenințat cu cuțitul și tâlhărit în toiul nopții de doi bărbați din Alba Iulia: Unul dintre ei, REȚINUT după ce i-a sustras telefonul mobil și un pachet cu țigări Un adolescent de 18 ani, din Oarda, a fost amenințat cu cuțitul și tâlhărit în toiul nopții de doi bărbați […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentariio zi ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată