De ce crește numărul de infectări cu COVID-19 în anotimpul rece
De ce crește numărul de infectări cu COVID-19 în anotimpul rece
Observăm că în sezonul rece numărul infectărilor cu COVID-19 explodează. Primăvara cazurile scad ușor, vara sunt foarte puține, un nou val vine toamna, iar apogeul este atins iarna.
Ciclul se reia. Care este explicația? Temperaturile scăzute care ne fac să stăm mai mult la interior și să interacționăm cu ceilalți într-un spațiu restrâns. Astfel, crește și posibilitatea de a ne infecta, explică medicul Marius Geantă.
”E simplu. Pentru că interacțiunea se produce mai degrabă în interior, oamenii petrec mai puțin timp afară, iar transmiterea în interior a virusului e mai intensă decât în spațiu închis. Arată asta foarte multe studii. Ne aducem aminte de cele care arătau cum se transmite virusul într-un avion, cum se transmite într-un restaurant, dacă e sau nu ventilat, cum se transmite în clase, la școală, sunt date care există. Asta e explicația: oamenii petrec mai mult timp în interior și vin în contact mult mai apropiat.”, explică medicul Marius Geantă, scrie Realitatea.net.
În plus, dacă anumite infecții respiratorii sunt influențate și de factori externi, cum ar fi temperatura sau umiditatea, datele colectate până acum despre SARS-CoV-2 arată că acest virus reprezintă o excepție.
”Virusul în sine pare că nu este influențat de căldură sau de umiditate. Nu avem același patern ca în cazul altor infecții respiratorii, cel puțin din ce știm până acum”, concluzionează Marius Geantă.
Epidemiologul Emilian Popovici: Valul patru se va autoelimina. Vârful va fi la mijlocul lui octombrie
Epidemiologul Emilian Popovici susține că valul patru „se va autoelimina”. Potrivit acestuia, vârful valului ar urma să fie atins la mijlocul lunii octombrie.
„Acest val al pandemiei se va autoelimina datorită contagiozității ridicate a variantei Delta care va infecta un număr foarte mare de persoane în timp foarte scurt. În 4 luni acest val să va autoelimina, dar nu vor fi zile ușoare. Problema va fi maximă în vârf de val care nu va fi o zi, ci va fi un platou. Eu apreciez că se va ajunge la vârf de val la jumătatea lunii octombrie”, a spus Emilian Popovici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Alertă alimentară europeană ignorată în România: Somon, creveți și fructe de mare contaminate cu Listeria continuă să fie vândute
Alertă alimentară europeană ignorată în România: Somon, creveți și fructe de mare contaminate cu Listeria continuă să fie vândute Pe 14 noiembrie 2025, la nivel european a fost emisă o alertă privind riscul infestării cu Listeria monocytogenes a unor produse alimentare provenite din România, inclusiv somon în diferite rețete, fructe de mare și creveți. Comisia […]
Cutiile de lapte și suc ar putea intra în Sistemul de Garanție Returnare: Ministerul Mediului testează extinderea programului și pentru alte tipuri de ambalaje
Cutiile de lapte și suc ar putea intra în Sistemul de Garanție Returnare: Ministerul Mediului testează extinderea programului și pentru alte tipuri de ambalaje Cutiile de lapte și de suc ar putea intra în Sistemul de Garanție Returnare. Ministerul Mediului intenționează să extindă programul și pentru alte tipuri de ambalaje. Deocamdată este în curs un […]
„Taxă pe poluare” 2026 pentru mașinile foarte vechi. Taxe duble sau triple, în mărimea motorului, dar și de nivelul de poluare
„Taxă pe poluare” 2026 pentru mașinile foarte vechi. Taxe duble sau triple, în mărimea motorului, dar și de nivelul de poluare De la 1 ianuarie 2026, impozitul auto crește semnificativ. Taxarea va ține cont atât de mărimea motorului, cât și de nivelul de poluare. Pentru maşinile vechi, de exemplu, impozitul se poate dubla sau chiar […]