Rămâi conectat

Actualitate

De astăzi, salariul minim pe economie crește la 800 de lei – majorarea se aplică și la amenzile pentru șoferi

Ziarul Unirea

Publicat

în

salariuSalariul minim pe economie se majorează, de astăzi, de la 750 la 800 de lei, reprezentând 4,74 lei pe oră. Totodată, va crește proporţional şi punctul de amendă pentru şoferi, de la 75 la 80 de lei.

În acest an, salariul minim brut pe ţară garantat în plată a fost majorat în două etape, cu câte 50 de lei. Începând din 1 februarie, salariul minim brut pe economie a fost majorat de la 700 la 750 de lei, iar din 1 iulie va creşte la 800 de lei.

Salariul de 800 de lei este calculat pentru un program complet de lucru de 168,667 de ore în medie pe lună, reprezentând 4,74 de lei pe oră, nivelul acestuia fiind cu 14,29 la sută mai mare faţă de anul 2012.

Peste 677.000 de salariaţi din sectorul concurenţial vor beneficia de majorarea la 800 de lei a salariului minim brut pe economie.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de bază, potrivit încadrării, nu poate fi inferior nivelului salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată. Stabilirea, pentru personalul încadrat prin încheierea unui contract individual de muncă, de salarii de bază sub nivelul celui prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 de lei la 2.000 de lei.

Odată cu majorarea salariului minim brut pe economie, creşte, proporţional, şi punctul de amendă de la 75 la 80 de lei. Potrivit OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, un punct de amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară.

Contravenţiile pentru încălcarea regulilor de circulaţie sunt încadrate în clase de sancţiuni, cărora le corespunde un număr de puncte-amendă, în funcţie de gravitatea faptelor şi de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Astfel, pentru clasa I sunt date două sau trei puncte-amendă, pentru clasa a II-a – patru sau cinci puncte-amendă, pentru clasa a III-a – de la şase la opt puncte-amendă, pentru clasa a IV-a – de la nouă la 20 de puncte-amendă şi pentru clasa a V-a – de la 21 la 100 de puncte-amendă. Contravenţiile prevăzute la clasa a V-a de sancţiuni se aplică persoanelor juridice.

Astfel, amenzile pe care le pot primi şoferii sunt cuprinse între 160 de lei şi 1.600 de lei, respectiv până la 8.000 de lei pentru persoane juridice.

Sursa: MEDIAFAX


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea