De-a râsu`- plânsu`: Directorii de școli vor fi obligați să cunoască limba română. PROIECT de lege
De-a râsu`- plânsu`: Directorii de școli vor fi obligați să cunoască limba română. PROIECT de lege
Mai mulţi deputaţi PNL au depus în Parlament un proiect de lege care instituie obligaţia directorilor unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română. Propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.1/2011 a educaţiei naţionale este semnată şi de parlamentari de la PSD. Iniţiatorii afirmă că funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române.
Potrivit iniţiatorilor, se instituie obligativitatea pentru directorii unităţilor de învăţământ de a cunoaşte limba română, pentru a asigura capacitatea deplină de exercitare a funcţiei manageriale, în relaţia cu alte autorităţi ale statului.
Proiectul de lege mai elimină prevederile care restricţionează baza de selecţie pentru directori, potrivit expunerii de motive. În plus, spun iniţiatorii, se asigură o mai bună reprezentare a cadrelor didactice care predau în limbile minorităţilor, în consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ.
Parlamentarii PNL mai spun că actuala lege instituie obligaţia cunoaşterii limbilor minorităţilor naţionale, fără să instituie şi obligaţia cunoaşterii limbii române, deşi funcţia managerială implică relaţii instituţionale cu autorităţi ale statului român, atât la nivel local cât şi guvernamental, iar astfel de relaţii necesită o bună cunoaştere a limbii române, precum şi capacitatea de înţelegere, interpretare şi aplicare a legilor.
Astfel, pentru că scopul principal al legii trebuie să fie selecţia celor mai competente persoane, din punct de vedere managerial, pentru conducerea unităţilor de învăţământ, se propune eliminarea oricăror imixtiuni politice în selecţia funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar, prin ”eliminarea oricăror consultări, avize sau acvorduri din partea formaţiunilor politice cu statut de partid politic, asociaţii sau uniiuni.
Propunerea legislativă este semnată de parlamentarii PNL: Ardelean Ben-Oni, Bota Călin-Ioan, Burciu Cristina, Cazan Laurenţiu-Nicolae, Cozma Adrian-Felician, Cozmanciuc Corneliu-Mugurel, Făgărăşian Valentin-Ilie, Horga Maria-Gabriela, Moldovan Sorin-Dan, Morar Olivia-Diana, Muraru Iulian-Alexandru, Năcuţă Sorin, Roşca Mircea, Sighiartău Robert-Ionatan, Stănescu Vetuţa, Stângă George-Cătălin, Stoian Maria, Şişcu George, Ştirbu Gigel-Sorinel, Trăilă Cristina, Vecerdi Cristina-Agnes.
În plus, au semnat şi parlamentarii PSD Cristea Andi-Lucian, Cristescu Radu-Mihai, Ghiţă Daniel-Florin, Ţepeluş Laurenţiu-Cristinel.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume
Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]