Dascăli de ieri şi de azi au sărbătorit Şcoala „Gheorghe Dancu” Biia
În premieră, în anul când s-au împlinit 230 de ani de atestare documentară a şcolii şi 100 de ani de la naşterea lui Gheorghe Dancu, învăţătorul biian al cărui nume îl poartă din acest an şcoala din Biia, a avut loc prima ediţie a „Zilelor Şcolii”. Botezul şcolii cu numele de Gheorghe Dancu a avut loc în ziua de 4 septembrie 2010, la sărbătoarea satului Biia. Au fost invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, oficialităţi de la Consiliul Judeţean, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Fundaţia şi Asociaţia „Fiii satului Biia”, Şcoala Sâncel, Despărţământul „Timotei Cipariu” Blaj al ASTRA, Grădiniţa nr. 12 Alba Iulia. În prim plan s-au aflat cadrele didactice care au lucrat la Şcoala Biia de-a lungul timpului şi colegii de la şcolile de pe raza comunei, precum şi din Cluj, Timişoara, Alba Iulia, Blaj, Mediaş, Jidvei, Bălcaciu, Sâncel, Micăsasa etc. Au fost oferite diplome aniversare şi de onoare şi flori pentru dascăli şi sponsori, precum şi diplome aniversare pentru elevi şi părinţi.
Spectacolul dat de elevi a cuprins poezii închinate învăţătorilor, scenete din opere literare (îndrumător prof. Luciana Dancu), dansuri populare (meşter popular Elena Burja), colinde (prof. Ioan Burja).
„Nu există om care n-ar purta în memoria sa icoana sfântă a învăţătorului, fiindcă primul beţişor pe care l-a închipuit cu mâna neîndemânatică pe hârtia albă a fost de fapt o treaptă, o cucerire a universului. Şi învăţătorul Gheorghe Dancu a fost unul din biienii care au croit drumul spre lumină a multe generaţii de biieni (…). Pentru iubirea faţă de satul natal, pe care nu l-a părăsit până la pensionare, pentru dragostea cu care a format multe generaţii de elevi, fiii satului Biia au dorit ca şcoala noastră să-i poarte numele, în semn de respect”, a spus prof. Maria Suciu, directorul adjunct al şcolii, care a prezentat biografia patronului spiritual al unităţii şi istoricul Şcolii „Gheorghe Dancu”.
Din această şcoală, înfiinţată în sec. XVIII, au ieşit generaţii de oameni de vază: educatoare, învăţători, profesori, doctori, farmacişti, ingineri, economişti, oameni harnici şi gospodari care sunt mândria satului: Silvia Petraş, Ioan Sălcudean, Ionel Dulău, Teodor Dorel Dancu, Marioara Pop, Lăurean Mărginean, Ioan Biianu, Eugenia Ignat, Valer Groza, Florin Mărginean, Bogdan Gheorghe, iar din cei plecaţí la Cer: Marcu Groza, Tuliu Oltean, Onoriu Puia, Alexandru Petraş, Nicolae Hancăş. În prezent, şcoala are 3 grupe de preşcolari, 3 clase primare şi 4 clase gimnaziale.
Elevii care fac cinste şcolii sunt: Adelina Dulău, Adrian Dulău, Sonia Alecuşan, Emanuela Frăţilă, Adelina Petric, Adelina Popa, Emi Panczel, Cătălin Dulău, Adina Dulău, Denisa Cristea, Ioan Pocan, Sebastian Sabău.
Pentru buna colaborare cu şcoala, prof. Maria Suciu le-a mulţumit tuturor celor care au pus şi pun umărul la dezvoltarea Şcolii „Gheorghe Dancu”, condusă de prof. Matei Rovin.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara
BEC nu poate respecta termenul CCR: Renumărarea votului durează mai multe zile și poate fi finalizată abia duminică seara Procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională, a fost adoptată joi seara de Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale. În ciuda faptului că următoarea ședință a CCR este vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
26 noiembrie: Masacrul de la închisoarea Jilava. Una din cele mai odioase crime din istoria României
-
Actualitateacum 16 ore
28 noiembrie 1918: Congresul General al Bucovinei votează în unanimitate unirea cu România
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
27 noiembrie: S-a născut prozatorul Liviu Rebreanu, considerat de criticul George Călinescu drept „creator al romanului românesc modern”
-
Ştirea zileiacum o zi
Program 1 Decembrie 2024, Ziua Națională la Alba Iulia: Paradă militară, focuri de artificii și concerte
-
Ştirea zileiacum 5 zile
ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 24 noiembrie 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS
-
Actualitateacum 4 zile
Cine este Călin Georgescu, SURPRIZA alegerilor prezidențiale din 2024, turul I, candidatul anti-sistem?