DANILETIZAREA SISTEMULUI JUDICIAR POATE FI OPRITA
De cateva zile, un tavalug caruia nu i-ar fi rezistat nici Ana lui Manole se rostogoleste prin justitia romana. Este vorba de suturile binemeritate cu care d-na Alina Ghica, fost presedinte CSM, plus Vasilica si numai stiu cum Danilet urmeaza sa le primeasca din Consiliul Superior al Magistraturii. Magistratii din tara au inceput, in adunarile lor generale, sa ceara eliminarea celor de mai sus din Consiliul Superior al Magistraturii.
Este “lovitura de CSM” sau o reactie fireasca a magistratilor romani care in mare parte incep sa voteze revocarea celor doi din functia de membri ai CSM?
Categoric este o masura sanitara si salutara. Igiena judiciara cere indepartarea celor doi si a altora din CSM
Imi aduc aminte de primii membri ai CSM, oameni cu experienta si cu personalitate, cu o demnitate profesionala aparent ireprosabila (exceptiile confirma regula) cu vorba apasata si aleasa. Acesti membri nu vorbeau de obicei in plus, pastrau de forma sau de fond, o tinuta ridicata forului de conducere a magistraturii.
In timp insa, CSM-ul a degenerat, calitatea lui a scazut si din cauza intereselor straine de justitie promovate din exteriorul acesteia si din cauza calitatii umane din ce in ce mai indoielnica a epigonilor. Numirea in functia de presedinte al CSM a Floricai Bejinariu, informatoare platita a securitatii ceausiste si scapata de un verdict de colaborare pentru ca sotul ei era prieten cu Mircea Dinescu (acelasi Mircea Dinescu ce a scapat-o si pe Aspazia Cojocaru, judecatoare la Curtea Constitutionala pe motiv ca a plans atat de frumos de sareau notele informative de pe ea) a fost un semn.
Alegerea acum un an a Alinei Ghica ca si presedinte al CSM a fost o greseala motivata de faptul ca cineva avea interes ca aceasta tanara doamna sa faca “ce trebuie” . Cu numai 10 ani vechime in magistratura, d-na Ghica nu avea experienta necesara sa cuprinda si sa gestioneze problemele magistratilor. Incapabila sa inteleaga ceva, parea sa pluteasca undeva in Parnasul justitiei. Incapabila sa actioneze, nu a facut nimic in interesul magistratilor ba chiar i-a ignorat. Celebra este atitudinea ei in momentul in care o judecatoare din Moldova a vrut sa ii vorbeasca despre adevaretle probleme din justitie Aceasta judecatoare a stat cateva zile in Bucuresti pentru ca nu a fost primita de d-na Ghica iar cand a inceput sa vorbeasca in plenul CSM despre motivele care au adus-o la Bucuresti, cu un aer plictisit d-na Ghica a intrerupt-o si i-a spus : “ Stim…cunoastem…am luat la cunostinta”
Fratele siamez al D-nei Ghica este eternul si fascinantul Vasila Danilet, judecator cu opera mediocra pe Facebook unde se ratoia la jurnalisti, facea comentarii deplasate sau chiar se declara sprijinitorul lui “Preshe” ( exact asa a scris referindu-se la presedintele Romaniei). Plus interventiile dubioase si lipsite de decenta din presa unde se lafaia ca o vedeta de Can-Can departe de imaginea demna a unui magistrat. Un adevarat “Zavoranc” al justitiei.
Nici acest personaj nu a vorbit vreodata de adevaratele probleme ale justitiei, de greutatile magistratilor si a sistemului in general. Nu a facut nimic pentru sistemul judiciar cu exceptia faptului ca l-a “daniletizat” adica l–a coborat la un nivel de imagine grobian, superficial, jignitor pentru magistratii adevarati.
Sistemul judiciar sufera de enorme probleme, inclusive de imagine.
O problema este subdimensionarea personalului. Ca sa nu fiu acuzat ca iau apararea magistratilor ma refer la grefieri. In mare parte femei, acestea duc o munca titanica, de sclavi, anonima si rareori recunoscuta. De multe ori m-am intrebat cat mai pot rezista aceste femei efortului urias la care sant supuse, in taina le compatimeam si le admiram in acelasi timp pentru munca lor fara de sfarsit. De munca si sanatatea lor (pentru ca multe isi distrug sanatatea) cine are grija? Danilet? In nici un caz. El s-a ajuns…este domn, membru CSM !
O alta problema a justitiei este subfinantarea. Paradoxal desi magistratii sint bine platiti, nu exista suficienti bani pentru cheltuieli. Nu de putine ori vinovati de crime sau violuri au ramas in libertate pentru ca nu au fost bani pentru plata expertizelor ADN
O interesa asta pe d-na Ghica atunci cand isi arunca ochii peste cap in semn ca intelege, desi capsorul ei era cu mintea in cu totul alta parte? Nu !
A incercat in ultimul an CSM-ul sa elimine impostorii din randurile magistratilor? A incercat sa elimine lenea, superficialitatea sau incompetenta? Nu a miscat un deget.
Justitia mai are un dusman urias. Haosul legislativ. Legi peste legi aruncate in bratele justitiei dar care se bat cap in cap, ordonante de guvern aiurea, norme metodologice care de fapt modifica legi….si asa mai departe. Toate zapacesc magistratul, care este si el om, are nevoie de timp sa inteleaga ce se schimba si de ce. Ca fapt divers amintesc ordonanta de guvern din 1997 referitoare la investitiile straine. Aparuta in martie ea nu a putut fi aplicata pentru ca lipseau normele metodologice. Iar normele medodologice au fost publicate in 31 decembrie 1997 la trei zile dupa ce ordonanta de guvern in baza careia se dadeau, a fost abrogata !!! No comment, ar spune englezul.
Alta spinoasa problema a justitiei ( la care a lucrat, pe vremea cand ne reprezenta in CSM, zic eu, cu cinste, concitadinul nostru Iulian Galca) este inconsistenta practicii judiciare. In cazuri absolute identice, dadeau solutii diferite instante din orase diferite ba chiar uneori si judecatori din aceeasi instanta, culmea absurdului fiind data de judecatori care dadeau solutii contrare unor alte hotariri pronuntate chiar de ei anterior. Pentru o practica unitara nu s-a facut nimic.
Imi este greu sa vorbesc in acest articol de toate problemele justitiei. Ele sant multe si majoritatea grave. Voi aminti doar de problema coruptiei care este certa si de dimensiuni nebanuite Dovada sta chiar si in numarul mare de magistrati arestati, trimisi in judecata si condamnati pentru coruptie.
Problema nu este numai coruptia in sine ci si felul in care ne raportam la ea. Toata lumea vorbeste de coruptie, unii o neaga altii o afirma. Nimeni insa nu vorbeste corect si onest despre coruptie. Ce se intelege prin coruptie? Care sint factorii favorizatori ai acesteia? Cum putem sa limitam acesti factori pentru a limita la randul ei coruptia? Nici CSM nici parlamentul, guvernul, societatea civila, presa, nimeni nu vorbeste despre prevenirea coruptiei si despre analiza acestui fenomen. Toata lumea se multumeste cu ascultarea telefoanelor magistratilor sau cu o delatiune. Cine pica…pica. Cine scapa, scapa.
In timpul asta ignorandu-se aceste probleme sistemul da semne de Daniletizare sub presiunea unor factori externi care dicteaza cine sa ajunga in CSM si cum poate ajuta de acolo o parte a interesului politic. Asa au ajuns in Bucuresti mari procurori, ba unul atat de labil incit a avut tentativa de sinucidere pentru ca l-a parasit amanta, ba o cucoana al carei sot era un cunoscut interlop in atentia SRI, ba indivizi cu diferite dosare pe la fosta Securitate.
Mai mult, asa a fost posibil ca in momentul care CSM-ul a constatat in urma unei inspectii judiciare la DNA ca aceasta institutie nu respecta norme elementare de procedura, ca s-au dat solutii care nu exista in codul penal (!) ca s-au ascuns dosare si s-au incalcat grav legile si deontologia profesionala, acelasi DNA in mai putin de o luna sa aresteze mai multi membri ai CSM. Totul intr-un pretins dosar de coruptie in care au amestecat de-a valma vinovati si nevinovati. Iar vinovatiile nu au fost demonstrate nici pana astazi. Dar CSM-ul a fost redus de atunci la tacere iar DNA-ul lasat sa isi faca de cap. Nu l-a mai deranjat nimeni.
Asa a fost posibil ca anul trecut CSM-ul sa fie instrument electoral, instrument de blocare a numirii ministrului justitiei, de blocare a plangerilor magistratilor si instrument de perpetuare la carma CSM a celor docili Cotroceniului si de eternizare la DNA a lui Daniel Morar (despre activitatea caruia se vor scrie mii de pagini in scurt timp). Despre magistrati si problemele lor….nimic.
Daca Danilet, Ghica, Haineala si ceilalti magistrati orientati fatis politic nu vor fi inlaturati, justitia -cata mai este- va deveni o carpa de sters pe jos. Mai simplu spus, va fi Daniletizata. Mai este timp sa fie oprita Daniletizarea?
Radu Octavian
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi
Cum urăm ”Crăciun fericit” în toate limbile europene: Cel mai des folosit mesaj de sărbători pentru cei dragi Doar o singură zi ne mai desparte de sărbătoarea Crăciunului, iar mulți dintre cei care vor sărbători nu sunt întotdeauna aproape de cei dragi. Centrul InfoCons a făcut o listă cu urarea „Crăciun fericit” scrisă în toate […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun