Dan Simedru: Sistemul unitar de pensii trebuie să asigure un tratament egal al celor care ajung la vârsta de pensionare
Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice abrogă prevederile Legii nr. 19/2000 și încearcă să păstreze drepturile obținute de pensionari, în baza legislației anterioare, având, totodată, ca scop reformarea sistemului public de pensii.
În arhitectura legislativă a unui stat, o lege care reglementează sistemul de pensii este fundamentală și are la bază un set de principii, între care se remarcă cel referitor la asigurarea tratamentului egal al celor care ajung la vârsta de pensionare şi care au muncit în condiţii similare, indiferent de perioada în care au făcut-o. Doar în acest fel putem vorbi de abordarea corectă, bazată pe respect, a drepturilor cetățenilor, care pe parcursul vieții lor active, au cotizat la fondul de pensii. Inițiativa mea legislativă, susținută și prin semnătura colegului meu, profesorul universitar Vasile Horga, deputat PNL, are ca obiect două teme de importanță majoră pentru pensionari. În primul rând, ea privește reglementările referitoare la grupele de muncă. În acest caz, de-a lungul timpului, s-au creat tot felul de confuzii şi nereguli, ajungându-se la situaţii în care locuri de muncă absolut identice, din punctul de vedere al definiției şi al condiţiilor de lucru, au fost încadrate cu grupe de lucru diferite. Aici, situația este destul de complicată, pentru că legea în vigoare stabileşte regulile atât în cuprinsul ei cât şi în trei anexe, ceea ce îngreunează mult rezolvarea corectă a unei probleme care afectează mii de cetățeni. Prin eliminarea anexei nr.3, grupa de muncă ar fi determinată doar de condiţiile și natura postului, indiferent de societatea comercială unde se află, dar s-ar crea posibilitatea ca agenţii economici să fie interesaţi să reducă noxele sau alte cauze ale condiţiilor grele de muncă, lucru impus de altfel prin normativele Uniunii Europene. Spre exemplificare, există situaţii în care fabrici din cadrul ROMARM, cu obiect de activitate şi condiții de muncă identice, dar în cadrul cărora, în perioada în care activitatea a fost întreruptă, iar personalul trimis în șomaj tehnic, nu s-au putut efectua măsurătorile, situație ce a determinat neincluderea acestora în anexa nr. 3. Din această cauză, am ajuns să avem muncitori care fabrică muniție încadrați în condiții speciali și alți muncitori, care execută aceleași operațiuni, încadrați în condiții normale.
Nu în ultimul rând, inițiativa mea legislativă corectează modul de calcul al punctajului, pentru că nu este just ca, pentru fracţiuni de ani lucraţi, punctajul obținut să fie împărțit la 12 (luni), în loc să fie împărțit la numărul de luni efectiv lucrate. Împărțirea la 12, chiar dacă numărul de luni muncite este mai mic, nu face altceva decât să deformeze realitatea și să ducă la scăderea abuzivă și pe nedrept a acestui punctaj. În consecință, am propus modificarea legii în așa fel încât această nedreptate să nu mai fie perpetuată. De asemenea, consider că, prin lege, trebuie să ne asigurăm că dreptul salariatului de a fi informat dacă angajatorul îi achită lunar obligaţiile pentru viitoarea sa pensie este garantat. În acest sens, orice control al statului pe această linie trebuie dublat de cel al angajatului şi de posibilitatea acestuia de a acţiona în judecată angajatorul care se abate de la respectarea acestui principiu.
În acest context, vreau să îi mulțumesc domnului Nicolae Dobra, fost senator, care mi-a acordat multe sfaturi în privința acestui proiect legislativ și, în egală măsură, tuturor cetățenilor cu care m-am întâlnit la audiențe sau în cadrul evenimentelor publice din Cugir si Zlatna și care mi-au semnalat aceste probleme.
Am convingerea că inițiativa mea reglează o situație cu care se confruntă mii de cetățeni ajunși la vârsta pensionării și pune în aplicare principiul esențial al tratamentului egal de care trebuie să se bucure toți cei care muncesc în condiții de lucru identice.
Dan Coriolan SIMEDRU, Deputat PNL
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim”
Victor Negrescu despre efectul Trump asupra României: ”Anumite măsuri pot fi anticipate, ține de noi să ne pregătim” Victor Negrescu, europarlamentar PSD și vicepreședinte al PE, a trecut în revistă luni, 20 ianaurie 2025, într-o postare pe contul său de Facebook, „cele mai importante provocări pentru România” odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa […]