Dan Simedru, deputat PNL de Alba: Sistemul de sănătate poate deveni o problemă de siguranță națională
Sistemul de sănătate se află într-o criză profundă, care afectează siguranța populației. Principala cauză a crizei prelungite este subfinanţarea cronică, perpetuată de PSD. (România e pe antepenultimul loc în clasamentul alocărilor bugetare pentru sănătate ale statelor membre UE, înaintea doar a Letoniei și a Ciprului).
România investeşte cel mai puţin în sănătate în raport cu numărul de locuitori (753 de euro per locuitor, în anul 2012). Austria alocă 3.676 de euro per locuitor iar Germania – 3.613 de euro perlocuitor. Potrivit Colegiului Medicilor, circa 21.000 de medici au plecat din ţară după 1990. Dintre aceştia, 14.100 au părăsit sistemul de sănătate din România după 1 ianuarie 2007.
Un sistem sanitar subfinanţat, cu servicii medicale de calitate inferioară, este una dintre cauzele scăderii demografice din România, de la 21,6 milioane de locuitori, în anul 2002, la 20,1 milioane de locuitori, în anul 2011.
Situația medicilor din România este îngrijorătoare. Normativele Ministerului Sănătății arată clar faptul că numărul medicilor din spitale este de 13.521, în condițiile în care necesarul este de 26.000.
Salariile sunt și ele foarte mici sau neconforme cu pregătirea cadrelor medicale: O asistentă în prezent câştigă 867 de lei, un medic rezident are un salariu de 800 de lei (la care se adaugă o bursă de 670), iar un medic primar are3.300 de lei.Colegiul Medicilor din România semnalează faptul că migraţia medicilor a crescut şi în 2014, fiind înregistrate 2.450 de cereri pentru eliberarea certificatelor care permit munca în străinătate, estimându-se că anual intră în sistem 3.000 de doctori şi ies aproape 3.500 (prin migrație, pensionare și deces).
E posibil ca, peste patru ani, să nu mai existe 13.500 de medici în spitale, ci doar 6.000, dacă nu se rezolvă marile probleme din sistem.
Avind in vedere cele prezentate mai sus, majorarile de 25% promise de guvernul Ponta nu reprezinta o sulutie reala, efectul lor fiind ca si efectul unui calmant in cazul unei fracturi- ajuta, dar nu rezolva problema. De aceea PNL propune cinci solutii concrete:
1.Finanțare. PNL propune alocarea a 6% din PIB pentru Sănătate. PNL consideră că migrația medicilor reprezintă un atac la securitatea națională, în condițiile în care, în acest moment, în spitale sunt jumătate din necesarul de medici (sunt 13.521 de medici, necesarul fiind de 26.000 de medici!).
2.Consultare politică. PNL cere consultare politică pe această temă, astfel încât reforma sistemului medical să fie asumată de toți liderii politici, pentru a i se asigura continuitate.
3.O nouă lege. PNL propune o nouă Lege a sănătății, care să răspundă nevoilor actuale ale sistemului. PSD a promis doar, dar nu a făcut nimic.
4.Transparentizarea avansărilor.
PNL propune ca, pe lângă majorările salariale, transparentizarea avansării în cariera medicală și accesul în spitalele universitare să devină efective.
5.Specializări gratuite. PNL propune ca medicilor trebuie să li se asigure și alte avantaje precum accesul gratuit la programe de pregătire profesională sau cursuri internaționale de specialitate.
Pe linga aceste solutii mai propunem si un pachet de masuri stimulative pentru a acoperi zonele critice unde populatia nu beneficiaza de asistenta medicala la nivelul standardelor civilizate. Astfel PNL propune un pachet preferențial stimulativ pentru medicii care se stabilesc în mediul rural. Programul „Casa Medicului“, constând în organizarea unor imobile adecvate, puse la dispoziție de autoritățile locale, pentru asistență sanitară primară,farmacie și locuință pentru medicii comunității rurale este o solutie pe care o sustinem.
Am convingerea ca numai un dialog politic real pornit de la solutiile prezentate mai sus va rezolva cu adevarat aceasta criza. Cresterile hazardate de salarii si legalizarea spagii din spitale sunt un tratament prost si nepotrivit pentru un sistem care are nevoie de o reforma reala.
Declarație
Deputat PNL de Alba
Dan Coriolan Simedru
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean
Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia: Câți bani s-au dat pentru Primărie și cât pentru Consiliul Județean Aproape 1 milion de lei din fondul de rezervă al Guvernului au fost alocați de 1 decembrie, Ziua Națională la Alba Iulia, pentru Primărie și […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Când începe Postul Crăciunului 2024: Ce zile de post mai sunt până la sfârșitul anului
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
În 11 noiembrie, creștinii ortodocși îl pomenesc pe Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi
-
Opinii - Comentarii21 de ore ago
14 noiembrie: Sfântul Filip, cel de-al treilea apostol ales de către Iisus Hristos pentru misiunile sale pe pământ