Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Dacii, romanii și natura dezlănțuită au făcut spectacol la Festivalul Cetăților Dacice de la Cricău

Bogdan Presecan

Publicat

în

Festivalul Cetatilor Dacice 2013 (3)Festivalul Cetăților Dacice 2013 a debutat sâmbătă la Cricău pe o vreme caniculară, care însă nu i-a oprit pe cei peste o sută de daci și romani să se înfrunte bărbătește, în cadrul unui spectacol de reenactment cu sânge și răniți adevărați.

Partea I

După o excelentă lecție de istorie pe viu, realizată de „romanii” din cadrul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, și pe care cei care au pierdut-o nu trebuie să o  rateze duminică, a început lupta dintre gladiatori. O reprezentație marca Darius, Ovidius și Antonius, pe care vă asigur că nici dumneavoastră, dar în special prietenele și soțiile dumneavoastră nu o vor uita prea curând.

Și în sfârșit a sosit momentul asaltului trupelor romane asupra Cetăţii dacice Apoulon – Piatra Craivii, reconstituită pe câmpul de luptă. Dealul de la intrare în Cricău a devenit astfel un mare câmp de luptă între daci și romani, cel mai probabil cea mai amplă reconstituire a unei lupte daco-romane de până acum, din România.

În cele din urmă, dacii au învins. Au reușit să respingă atacul colonizatorilor romani, urmând ca mâine o nouă luptă să pună la încercare  Cetatea dacică Apoulon – Piatra Craivii. Chiar dacă vor fi mai puțini cu unul, care rănit fiind la cap în confruntarea de astăzi, nu va mai putea lupta mâine, dacii vor putea câștiga din nou lupta, care va începe duminică la ora 15.00.

Răsplata învingătorilor, pentru că până la urmă toți au fost învingători, a însemnat și dansul nimfelor Daciei, venite tocmai din Zalău să tulbure inimile vitejilor luptători daci și romani.

Au fost trupe venite din Cluj, Zalău dar și din Italia și Polonia, precum Grvppo Storico Romano, Goths’  Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV, Barbari din Hellas & Roma, Terra Dacica Aeterna, Cohorhs III Campestris Civium Romanorum Milliaria, Lupii Daciei, Legiunea a XIII-a Gemina – Apulum, Lupii de fier ai Apoulonului.

Partea II

La scurt timp de la  terminarea luptelor a început și furtuna. Mai toată lumea pe care am văzut-o de când a început să plouă și până când am părăsit zona  era udă leoarcă. Tinerii goi până la brâu cântau și se bucurau de spectacolul răcoritor, iar alții, care nu au mai găsit unde să se adăpostească, au înfruntat fulgerele și ploaia torențială pentru a putea ajunge la mașini și pleca acasă. Ploaia nu s-a oprit, aparatura de pe scenă a fost în mare parte udată, dar organizatorii s-au bucurat că scena nu a fost luată pe sus de vânt.

Astfel, concertele trupelor Holograf, Zadar, Bohemian Groove, Poarta 3, care trebuiau să aibă loc  sâmbătă au fost reprogramate pentru vineri seră, 28 iunie, la Alba Iulia.

Partea a III-a

Duminică încep Întrecerile Dacicie. Iar Festivalul Cetăților Dacice înseamnă, de fapt, Întrecerile Dacice. Echipe de feciori din cele cinci cetăţi dacice ale judeţului (Cetatea de Baltă, Cricău, Cugir, Ighiu, Săsciori) se întrec în probe pline de culoare şi umor, pentru câştigarea dreptului de a găzdui următoarea ediţie a festivalului. De pildă, anul acesta are loc la Cricău, ca urmare a câștigării ediției 2012 de către echipa Cricăului.

Probele, cât se poate de antrenante, sunt: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier, Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii. Ca în fiecare an, se vor folosi arme reale iar întreaga competiție va fi comentată de Daniel Buzdugan.

PROGRAM Duminică, 23 iunie

Prezentator: Daniel Buzdugan

Ora 15.00 Parada luptătorilor și demonstraţii de lupte ale trupelor de reenactment

Ora 15:30 Întrecerile Dacice: Arcul viteazului, Rapid şi puternic, Suliţaşul cetăţii, Cel mai iute de picior, Braţul de fier

Ora 17:00 Demonstraţii de lupte: Goths’ Village Association of Maslomecz, Legionarii din Pro Antica XIIII GMV

Ora 17:30 Întrecerile dacice: Luptătorul, Îndemânare şi curaj, Să ne unim forţele, Voinicul din cetate, Cărăuşii cetăţii

Ora 18:30 Cascadorii ecvestre cu: Filimon Iordache, Georgiana Neselan, Cornel Lucian, Dinu Marius Robert, George Niţulescu, Lucian Forda

Ora 19:00 Premierea cetății câştigătoare

Ora 20:00 Spectacol susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba. Dirijor: Alexandru Pal. Soliști: Dorina Narița, Floricica Moga, Maria Filimon, Nicolae Tuhuț, Cătălin Hașa
Formația de dansuri și soliști populari „Dor Cricăuan”
Prezintă: Daniela Floroian

Festivalul mai cuprinde: tir cu arcul, ateliere istorice interactive, paradă a motocicliștilor Apulum Bikers, spații de joacă pentru copii, terase, discotecă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun

Alexandra Mates

Publicat

în

Obiceiuri de Ignat. Tradiții de Ignat. Obiceiuri, superstiții din moși strămoși de ziua sacrificării porcului de Crăciun (de pomana porcului)  Alaiul sărbătorilor de iarnă, care se întinde pe parcursul a trei săptămâni, începe oficial de mâine, 20 decembrie, cu Sărbătoarea Ignatului. Citește și: MESAJE de CRACIUN. URARI şi FELICITARI de Sărbători În religia creştin-ortodoxă, în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea