Curtea de Apel Alba Iulia. Motivarea achitării lui Romeo Stavarache pentru tentativă la abuz în serviciu, într-un dosar în care era condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare: Este absurd ca primarul să se substituie atribuțiilor funcționarilor din subordine
Curtea de Apel Alba Iulia notează în motivarea achitării fostului primar al Bacăului, Romeo Stavarache, pentru tentativă la abuz în serviciu, privind repartizarea unei locuințe, că este absurd a se reține că edilul trebuia să se substituie atribuțiilor de serviciu ale funcționarilor din subordine și să verifice personal documentația care a stat la baza emiterii repartiției, în condițiile în care asemenea atribuții reveneau directorului executiv al Direcției patrimoniu și șefului de Serviciu fond locativ.
Fostul primar al municipiului Bacău, Romeo Stavarache, a fost achitat, în aprilie 2017, de Curtea de Apel Alba Iulia, după ce a fost condamnat de Tribunalul Bacău la trei ani de închisoare cu suspendare pentru tentativă la abuz în serviciu, decizia fiind definitivă. Acesta a fost acuzat pentru că a aprobat repartizarea unei locuinţe către un subaltern.
Deși nu îndeplinea condițiile de acces la o locuință socială sau din fondul locativ de stat, în 2008, Muntianu Gheorghe, fost angajat al Primăriei Bacău, a solicitat audiență la primar pentru repartizarea unui apartament.
”Rezoluția sa (n.r. a primarului Stavarache) a fost „de acord, în limita posibilităților”, semnificația acesteia fiind că, în cazul în care îndeplinește condițiile prevăzute de lege i se poate atribui o locuință. Nicio persoană dintre cele care făceau parte din comisia de audiență nu a avut vreo obiecție legată de faptul că inculpatul solicitase atribuirea unei locuințe”, se arată în motivarea Curții de Apel Alba Iulia.
Direcția Națională Anticorupție (DNA) l-a acuzat pe Stavarache că faptele sale realizează conținutul constitutiv al infracțiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, prin trei acte materiale.
De asemenea, îndeplinirea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu ar fi avut ca rezultat obținerea de către inculpatul Muntianu Gheorghe a unui avantaj patrimonial, respectiv un apartament și producerea unei pagube Municipiului Bacău, constând în contravaloarea acestei locuințe, evaluată la suma de 11. 379 lei, rezultat care nu s-a produs, formalitățile de vânzare-cumpărare a apartamentului fiind oprite.
Curtea de Apel Alba Iulia arată, însă, în motivarea achitării fostului primar, că afirmațiile acuzării nu sunt întemeiate, iar Romeo Stavarache nu avea atribuții privind repartizarea locuințelor.
”Prezentarea în audiență a inculpatului solicitant M.G. la ședința din 20.03.2008 este menționată în registrul de audiență la poziția 43, cu mențiunea că obiectul audienței a constituit o cerere de locuință, iar rezoluția inculpatului Stavarache, în calitate de primar, consemnată de șeful de cabinet M.P. a fost ”De acord, în limita posibilităților”. Acest acord de principiu al inculpatului nu a constituit un act de dispoziție, respectiv nu a avut valoarea unui act administrativ de autoritate, care să oblige serviciile subordonate din aparatul primarului să acorde solicitantului o locuință și nici nu a substituit atribuțiile Comisiei sociale, singura în măsură, potrivit HG nr. 1275/2000, să analizeze solicitările și să repartizeze locuințele din fondul locativ de stat, conform criteriilor de bază și ordinii de prioritate”, se arată în motivare, cu privire la primul act material prin care este acuzat.
Repartiția apartamentului a fost întocmită de către Muntianu Gheorghe aflat în conflict de interese și a fost semnată de acesta și de directorul executiv al Direcției Patrimoniu, Pircu Gavril, în condițiile anterior expuse, respectiv fără ca aceștia să verifice, potrivit atribuțiilor conferite lege și de fișele postului, documentele din dosarul de locuință și fără să fi existat o hotărâre de consiliu local care să analizeze cererea și să o califice câștigătoare conform criteriilor de bază și a ordinii de prioritate, potrivit motivării.
”Însă documentul intitulat ”Repartiție” nu constituia un act de dispoziție, ci o propunere venită din partea Direcției Patrimoniu și adresată Serviciului Contracte, pentru încheierea contractului de închiriere în beneficiul inculpatului Muntianu. Pe de altă parte, ”aprobarea” repartiției de către Stavarache, ca o aprobare a unei propuneri, nu a constituit un act de dispoziție, care să oblige pe funcționarii destinatari la un anumit comportament. Ea nu a scutit pe funcționarii cărora li s-a trimis repartiția, de îndeplinirea obligațiilor legale de verificare a conținutului dosarului de solicitant și a înscrisurilor care să justifice încheierea contractului de închiriere”, se arată în motivare, cu privire la al doilea act material.
De asemenea, Curtea de Apel Alba Iulia notează că este contrar oricărei prevederi legale și ”chiar absurd” a se reține că primarul trebuia să se substituie atribuțiilor de serviciu ale funcționarilor din subordine și ”să verifice personal” documentația care a stat la baza emiterii repartiției, în condițiile în care asemenea atribuții determinate reveneau directorului executiv al Direcției patrimoniu și șefului de Serviciu fond locativ.
Cu privire la al treilea act material imputat lui Stavarache, Curtea de Apel Alba Iulia reține că în privința tuturor persoanelor care s-au înscris în audiență în anul respectiv, și care au solicitat cumpărarea locuinței pe care o dețineau în chirie, rezoluția primarului a fost ”da”.
Însă, potrivit unui martor, rezoluția din ședința de audiență a fost de aprobare cu mențiunea de a se analiza legalitatea și a se hotărî în comisia socială.
”Astfel, nu este întemeiată acuzația că inculpatul Stavarache a aprobat încheierea contractului de vânzare – cumpărare în cadrul ședinței de audiență din 25.02.2009. Rezoluția sa din cadrul ședinței de audiență a fost de aprobare de principiu, (mai ales în condițiile în care numai chiriașului i se putea vinde locuința în condițiile legii) și nu a constituit un act de dispoziție, care să oblige pe funcționarii destinatari la un anumit comportament”, se arată în motivare, cu privire la al treilea act material.
În concluzie, Curtea de Apel constată că potrivit prevederilor legale, în materia procedurii de închiriere și de vânzare a locuințelor din fondul locativ de stat, Primarul nu are nicio atribuție, cu excepția celei de a ”asigura măsurile necesare pentru luarea în evidență a solicitărilor primite și analizarea acestora în comisiile sociale”.
”Pe de altă parte, nu s-a făcut dovada că inculpatul Stavarache a acționat cu intenție, directă sau indirectă, în cunoștință de cauză, în scopul de a frauda procedura de închiriere și de vânzare a locuinței, în vederea favorizării inculpatului și cu consecința producerii unei pagube patrimoniului Primăriei Bacău”, potrivit Curții de Apel Alba Iulia.
În consecință, Curtea de Apel reține că în cauză, în privința lui Stavarache nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracțiunii de abuz în serviciu în forma tentativei, sub aspectul laturii obiective și subiective, concluzie care justifică achitarea.
Purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat în luna aprilie, corespondentului MEDIAFAX, că Romeo Stavarache, Pircu Gavril şi Muntianu Gheorghe, foşti angajaţi ai Primăriei Bacău, au fost achitaţi de acuzaţiile de săvârşire a infracţiunii de abuz în serviciu, în forma tentativei, iar în cazul lui Muntianu Gheorghe instanţa a înlăturat pedepsele pentru alte două infracţiuni reţinute, respectiv uz de fals şi conflict de interese.
După condamnare, primarul din Bacău, Romeo Stavarache, a fost suspendat din PNL, copreşedintele PNL Bacău, Tudoriţa Lungu spunând că el ar trebui să demisioneze din funcţia publică şi din partid.
În decizia luată, şefii PNL Bacău au invocat statutul partidului, care, potrivit acestora, prevede că orice membru care este condamnat de prima instanţă de judecată este automat suspendat din funcţie.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei
Zeci de firme din Alba Iulia, solicită scăderea impozitului pe clădiri nerezidențiale. Petiție adresată primăriei Luni, 18 noiembrie 2024, aproximativ 60 de firme din Alba Iulia au depus la primărie o petiție prin care cer scăderea impozitelor pe clădirile nerezidențiale, motivând că plătesc printre cele mai mari impozite locale din țară. Petiția a fost formulată […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată