Cupru Min va fi scoasă din nou la vânzare în primăvara acestui an
Pentru a face rost de bani, Guvernul Boc se pregăteşte să vândă, sub pretextul „impulsionării activităţii investiţionale a României în condiţiile crizei financiare şi valorificării oportunităţilor specifice contextului actual”, şase companii naţionale, opt societăţi naţionale, o regie autonomă, 42 societăţi comerciale şi nouă institute de cercetare-dezvoltare, toate aflate în portofoliul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri. Pe listă se află şi societatea comercială Cupru Min S.A. Abrud, a cărei procedură de vânzare va fi reluată în luna mai 2011, prin vânzarea întregului pachet de acţiuni pe care Ministerul îl deţine la societatea minieră. În 2008 au mai fost două tentative similare nereuşite. Anunţul de vânzare a Cupru Min va fi făcut în luna martie, iar potenţialii cumpărători vor putea depune ofertele în luna mai, urmând ca în iunie să fie încheiat contractul de vânzare-cumpărare, se arată într-un document al Ministerului Economiei, citat de Mediafax. Cupru Min, cu activităţi de extracţie şi preparare a minereurilor cuprifere de la Roşia Poieni, judeţul Alba, are un capital social de 24,18 milioane de lei. Exploatarea Roşia Poieni concentrează peste 60% din rezervele de cupru ale României. Privatizarea Cupru Min a fost discutată de reprezentanţii ministerelor Economiei şi Finanţelor cu cei ai Fondului Monetar Internaţional în luna octombrie 2010.
Activitatea de exploatare în cariera de la Roşia Poieni a fost reluată în noiembrie 2009, după aproape un an de stagnare. În prezent se extrag circa 400 de tone de cupru lunar, iar cifra de afaceri estimată pentru anul trecut a fost de 65 de milioane de lei. Cupru Min are în jur de 420 de angajaţi şi datorii istorice sufocante care au ajuns la câteva zeci de milioane de dolari. Doar la plata energiei compania are restanţe de peste 23 de milioane de dolari. (I.P.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Profesorul ASE, Cristian Păun despre investiții, păcănele și pariuri, loterie și educația financiară: „Vă doresc să deveniți dependenți”
Profesorul ASE, Cristian Păun despre investiții, păcănele și pariuri, loterie și educația financiară: „Vă doresc să deveniți dependenți” Cristian Păun, profesor al Academiei de Studii Economice București, originar din județul Alba, atrage atenția, în cea mai recentă intervenție publică, asupra diferenței majore dintre investiții și „păcănele”. Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun: „Se pleacă masiv […]