Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cum vor plăti proprietarii de pensiuni, restaurante și baruri impozit forfetar din 2017. Noul impozit extins și pentru microîntreprinderi. Exemple de calcul

Ziarul Unirea

Publicat

în

impozit-forfetarProprietarii de restaurante, baruri, pensiuni, hoteluri, dar și tabere sau campinguri vor plăti din 2017 un impozit forfetar, de două ori pe an, potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat în Parlament și așteaptă promulgarea președintelui României, Klaus Iohannis.

Întreprinzătorii vor plăti impozit forfetar indiferent de cifra de afaceri; asta înseamnă că și firmele care acum sunt declarate microîntreprinderi vor trebui să achite impozitul, începând cu 2017, după noua metodă de calcul, potrivit startupcafe.ro.

Legea impozitului forfetar se numeste oficial ”Legea privind impozitul specific unor activitati”, a fost adoptata pe 28 iunie 2016 si mai are de parcurs trei etape: etapa in care pot fi depuse contestatii cu privire la constitutionalitate legii; promulgarea de catre presedinte și publicarea in Monitorul Oficial.

Legea privind impozitul forfetar are ca termen de intrare in vigoare 1 ianuarie 2017. In 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial, trebuie elaborate normele metodologice care vor fi aprobate printr-un ordin comun al ministrului finantelor publice si al ministrului economiei, comertului si relatiilor cu mediul de afaceri.

Formulele de calcul ale impozitului forfetar sunt publicate in 3 anexe ale legii si, in cazul barurilor si restaurantelor, de pilda, tin cont de factori precum: rangul localitatii; suprafata de desfasurare a activitatii; sezonalitate.

Documentul cu modalitatea oficiala de calcul a impozitului specific poate fi descărcat AICI.

Coduri CAEN pentru impozitul forfetar – Lista:

  • 5510 – „Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare”,
  • 5520 – „Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurtă durată”,
  • 5530 – „Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere”,
  • 5590 – „Alte servicii de cazare”,
  • 5610 – „Restaurante”,
  • 5621 – „Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente”,
  • 5629 – „Alte servicii de alimentaţie n.c.a.”,
  • 5630 – „Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Proiectul prin care impozitul pe profit este inlocuit cu un impozit specific in industria turismului, la hoteluri si unitati de alimentatie publica a fost depus la Parlament in 2015.

Initiatorul proiectului, deputatul PSD Mircea Dobre, a spus, in plen, ca acesta a fost cerut de toti operatorii de turism, potrivit Agerpres.

Exemple de calcul, potrivit initiatorului legii

„O sa va dau cateva exemple cu privire la acest impozit:

  • un restaurant de 100 de metri patrati din zona B a municipiului Bucuresti ar avea de platit 15.120 de lei pe an. Acest impozit se calculeaza pe baza unei formule care are mai multe variabile printre care sezonalitate, spatiu tehnic, gradul de ocupare, gradul de incadrare a unitatii in localitatea respectiva;
  • un bar sau o cafenea de 70 de metri patrati din zona A a Bucurestiului ar plati impozit de 8.060 de lei pe an,
  • un hotel de 3 stele cu 100 de locuri de cazare din zona A a municipiului Brasov ar avea de platit 24.400 de lei pe an
  • unei pensiuni de trei margarete si 50 de locuri de cazare din zona A a statiunii Predeal i-ar reveni un impozit de 4.400 de lei pe an”, a aratat Mircea Dobre, citat de Agerpres.

Deputatul PSD a mentionat ca aceste calcule au fost facute in baza suprafetei utile de servire, impreuna cu Institutul National de Cercetare si Dezvoltare in Turism, cu Autoritatea Nationala de Turism, cu Ministerul Finantelor, cu Federatia patronala din turism si cu agentiile nationale din turism.

Potrivit unui comunicat transmis de Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, proiectul de lege a fost aprobat de Camera Deputatilor cu amendamente, fata de varianta din Senat, printre care mentionam:

  • extinderea impozitului specific si pentru micro-intreprinderi;
  • eliminarea conditiei de realizare a unei cifre anuale neta, in echivalent lei, de pana la  5 milioane euro
  • ponderea totala a veniturilor de peste 70%,
  • conditia de numar mediu anual de salariati mai mic sau egal cu 250

Florin Jianu, presedinte CNIPMMR sustine ca „legea a fost ceruta de intreg spectrul industriei de turism din Romania pentru a simplifica modalitatea de raportare, conformare voluntara, respectiv controlul din partea autoritatilor publice. In egala masura, trebuie sa fim foarte atenti ca implementarea acestei masuri sa fie una simpla si sa se asigure ca intreprinderile mici si mijlocii nu sunt dezavantajate in raport cu marii operatori din turism.”

sursa: hotnews.ro,startupcafe.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. SMS-uri, urări şi felicitări pe care le poţi transmite celor care îşi sărbătoresc onomastica

Alexandra Mates

Publicat

în

MESAJE de Sfântul Gheorghe 2025. URĂRI de „La mulţi ani” de Sf Gheorghe, FELICITĂRI, TEXTE şi SMS-uri haioase și amuzante pentru cei care îşi sărbătoresc onomastica. În fiecare an, pe 23 aprilie, creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă. Peste 900.000 de români, care poartă numele de Gheorghe, Gheorghiţă, George sau Georgeta […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Ce nume se sărbătoresc de SFÂNTUL GHEORGHE 2025: Peste 900.000 de români își serbează onomastica în 23 aprilie

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume sărbătorite de Sfântul Gheorghe 2025 • Nume derivate de la Gheorghe: George, Georgeta, Georgiana, Geta, Gina, Gelu, Geo, Gică, Gherghina, Ioiga, Iordache ş.a. Peste 900.000 de romani își serbează onomastica, în 23 aprilie, cu ocazia Sfântului Gheorghe. Sfântul Mare Mucenic s-a născut în Capadocia într-o familie creștina și a trăit in timpul domniei împăratului Diocletian. […]

Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Când pică Paștele ortodox și catolic în 2026 și în următorii ani – calendar

Ziarul Unirea

Publicat

în

Calendar creștin: Când pică Paștele ortodox 2026 și Paștele catolic 2026. Sărbători de Paște 2026 și în urmatorii ani. Când cade în anul 2027, 2028 Paștele ortodox 2026 este în data de 12 aprilie, iar Paștele catolic 2026  se sărbătorește în 5 aprilie. În anul 2026 Paștele ortodox și cel catolic se sărbătoresc la date […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea