Cum vor plăti CASS persoanele fără venituri în 2017
Cum vor plăti CASS persoanele fără venituri în 2017
Românii care nu obțin venituri în 2017 pot opta pentru plata lunară a contribuţiei la sănătate sau doar atunci când au nevoie de servicii medicale. Posibilitatea a fost introdusă în luna iunie a anului trecut, până atunci ei fiind obligați să plătească CASS lunar, indiferent dacă foloseau sau nu sistemul de sănătate.
Prevederea conform căreia cei fără venituri scapă de la plata contribuției la sănătate atât timp cât nu apelează la serviciile medicale este cuprinsă în Legea nr. 112/2016 privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru reglementarea unor măsuri bugetare, ce a intrat în vigoare anul trecut. Astfel, acum românii fără venituri pot opta să plătească CASS lunar sau doar la momentul la care au nevoie de serviciile medicale din sistemul public.
Mai exact, pe lângă persoanele care nu realizează venituri, sunt scutite de la plata contribuției și cele care nu sunt coasigurate prin intermediul altor persoane şi nu sunt nici exceptate prin lege de la plata CASS. De asemenea, facilitatea li se aplică și celor care realizează venituri lunare exclusiv din venituri din investiții și/sau din alte surse (dividende, dobânzi), dar câștigul total se situează sub nivelul salariului minim pe economie.
CASS la nevoie…
În situaţia în care persoanele menționate optează pentru varianta plății contribuţiei de asigurări sociale de sănătate doar la momentul la care vor apela la serviciile medicale din sistemul public, acestea vor avea de achitat echivalentul a 5,5% din şapte salarii minime pe economie, adică suma de 481,25 lei (contribuţia lunară de 68, 75 lei x 7). Cei care optează pentru această variantă ar putea să nu datoreze deloc CASS, dar acest lucru e posibil doar dacă nu folosesc serviciile de sănătate publică.
Plata lunară a CASS
Cei care aleg varianta plăţii lunare trebuie să achite contribuţia la sănătate în procent de 5,5% din salariul minim brut pe economie pe o perioadă de cel puțin 12 luni consecutive, începând cu luna în care se depune declarația de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri. Pentru a li se stabili contribuția, persoanele fără venituri trebuie să depună la Fisc formularul 604 „Declarație de înregistrare în evidența persoanelor fizice care nu realizează venituri, precum și pentru stabilirea obligațiilor de plată a contribuției de asigurări sociale de sănătate”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Mircea Hava: Conflictul din Ucraina obligă Europa de azi să își revizuiască abordarea privitoare la sistemul de apărare
Conflictul din Ucraina obligă Europa de azi să își revizuiască abordarea privitoare la sistemul de apărare Cu războiul în interiorul ei și la granițele NATO, Uniunea Europeană este forțată de împrejurări să facă pasul de la a fi un consumator de apărare, către acela de a deveni un furnizor solid de apărare. Citește și: Mircea […]