Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi VREMEA în următoarele trei luni. Prognoza meteo până în iulie 2016

Ziarul Unirea

Publicat

în

vremeaValorile termice prognozate de către meteorologi în următoarele trei luni se vor încadra, în general, în mediile multianuale lunare, și doar în iulie se anunță temperaturi caniculare, în special în regiunile sudice, sud-estice și estice.

La capitolul precipitații, acestea vor fi excedentare în luna mai și iunie, în majoritatea zonelor, dar și deficitare pe durata lunii iulie, reiese din prognoza de specialitate, valabilă pentru intervalul mai – iulie 2016, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În mai, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice în cea mai mare parte a țării, local mai scăzute în nord și în centru. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna mai este de 14,9 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.

În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură de până la 16 grade Celsius în Transilvania și Oltenia, respectiv de până la 18 grade Celsius în Banat, Crișana, Muntenia și Dobrogea.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de mediile multianuale, în sudul și local în estul țării, iar în restul teritoriului vor putea fi excedentare. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 66,5 l/mp pentru luna mai. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 89 l/mp), Muntenia (până la 86 l/mp), Crișana (85 l/mp) și Banat (84 l/mp).

În iunie 2016, valorile termice medii lunare ale aerului vor fi apropiate de normalul perioadei în cea mai mare parte a teritoriului României, media multianuală a lunii fiind de 18,3 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Olteniei (între 15 și 19 grade), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Muntenia și Dobrogea, respectiv de până la 22 de grade Celsius.

În privința precipitațiilor, prognoza ANM arată că, în luna iunie, acestea vor fi deficitare în regiunile sudice, estice și, local, în cele vestice. În restul țării, cantitățile de precipitații se vor încadra în limite climatologice normale, stabilite ca medie multianuală lunară la 84,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Muntenia (până la 111 l/mp), Banat (107 l/mp), Transilvania (106 l/mp), Crișana și Moldova (de până la 103 l/mp).

Potrivit ANM, în iulie, temperatura medie lunară a aerului se va situa peste normalul perioadei în sudul, sud-estul și, local, în estul țării, iar în rest sunt posibile valori termice apropiate de media climatologică. Media valorilor termice pentru luna iulie se situează la 20,2 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 17 și 21 de grade Celsius în Oltenia, respectiv între 18 și 24 de grade Celsius, în Muntenia.

Pe de altă parte, cantitățile totale de precipitații vor fi deficitare în cea mai mare parte a teritoriului, sub media multianuală lunară, stabilită prin măsurători de specialitate, la 77,8 l/mp. În zona Maramureșului, Munteniei, Olteniei și Transilvaniei, cantitățile medii de precipitații ar putea depăși 100 l/mp. În același timp, în Dobrogea estimările variază între 17 și 59 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. (C.M.)

sursa: Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Radu Georgescu: „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice” „Cred că o să fac urticarie de la atâta demagogie. Deoarece eu sunt economist practician nu mai suport să aud atâtea nonsensuri economice”, afirmă, tăios, economistul Radu Georgescu. „Unii spun […]

Citește mai mult

Actualitate

Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Profesorul Cristian Păun: ”Este blocaj general pe zona autostrăzilor, totul s-a oprit. Se așteaptă rezultatul alegerilor. În funcție de ele, totul va fi blocat sau totul va merge mai departe” Profesorul Cristian Păun este de părere că blocajul general pe șantierele autostrăzilor din România va dura până la aflarea rezultatelor pentru alegerile prezidențiale 2025, turul […]

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO | Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025

Lucian Daramus

Publicat

în

Atmosferă de iarnă adevărată pe Transfăgărășan: Drumarii nu renunță, însă, la obiectivul deschiderii spectaculosului drum până la sfârșitul lunii mai 2025 Atmosfera pe Transfăgărășan este de iarnă adevărată. Citește și: FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate Ninge de trei zile în Făgăraș și astfel a devenit posibil peisajul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea