Rămâi conectat

Actualitate

Cum va fi vremea în luna februarie 2020: Prognoza meteo a ANM pentru perioada următoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum va fi vremea în luna februarie 2020: Prognoza meteo a ANM pentru perioada următoare

Februarie, ultima lună calendaristică de iarnă, păstrează multe din caracteristicile lunii ianuarie, arată meteorologii. Din punct de vedere al temperaturilor, cea mai călduroasă, dar, totodată, şi cea mai secetoasă lună februarie a fost cea din anul anterior.

Deşi ne apropiem de echinocţiul de primăvară şi ziua creşte, iar temperatura aerului înregistrează o uşoară creştere, totuşi temperaturile continuă să fie la fel de scăzute ca în prima lună a anului şi frigul din zona de nord a ţării să persiste şi luna următoare, precizează meteorologii, care au realizat o caracterizare climatică a lunii februarie.

Citește și: Sărbătoare în 2 februarie: Întâmpinarea Domnului, Stretenia sau Ziua Ursului. Tradiții și superstiții

Aşadar, din datele înregistrate în perioada 1961–2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, valorile temperaturii medii ale aerului sunt pozitive doar în sudul ţării, mai precis în Oltenia, în cea mai mare parte a Munteniei, în Dobrogea şi în zonele de câmpie din vest şi variază, în general, între 0 şi 2 ºC.

Izolat şi pe suprafeţe reduse din zonele de mai sus, mediile depăşesc 2 ºC. În Transilvania şi în Moldova, valorile medii de temperatură se situează între –2 şi 0 ºC, coborând în zona deluroasă şi subcarpatică, uneori, până spre –4 ºC. Pe culmile joase ale Carpaţilor precum şi în depresiunile din estul Transilvaniei, temperatura medie a aerului are valori cuprinse între –6 şi –4 ºC. La altitudini de peste 1500 de metri, în Carpaţi Orientali, dar şi în masivele din Carpaţii Meridionali, valorile coboară până la -8,0 ºC şi izolat, sub această limită.

Citește și: Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Dragobete, sărbătoarea iubirii la români. „Dragobetele sărută fetele”

Regimul precipitaţiilor din februarie este destul de apropiat de cel din luna ianuarie. Din datele înregistrate în perioada 1961–2019 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie se constată că, în luna februarie, cele mai mici cantităţi de precipitaţii, cuprinse între 20 şi 30 mm, sunt caracteristice Moldovei, Bărăganului şi Dobrogei precum şi Podişului Transilvaniei.

În extremitatea estică a Deltei Dunării şi izolat în centrul Transilvaniei, valorile medii multianuale ale cantităţii de precipitaţii scad sub 20 mm. Mergând spre vest se constată că acestea cresc astfel că în cea mai mare parte a Munteniei, în Câmpia şi Dealurile de Vest sunt cuprinse între 30-40 mm. Sume lunare mai mari de 40 mm, se regăsesc în masivele din Carpaţii Meridionali, în nordul Orientalilor sau în Maramureş, dar mai ales în Munţii Apuseni şi în Munţii Banatului.

Februarie 2019 se află pe locul 10 în topul celor mai călduroase şi secetoase luni februarie, din perioada 1961-2019. Rămâne însă de văzut ce temperaturi se vor înregistra în februarie, anul curent.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Primăria Municipiului Alba Iulia a pus în funcțiune incineratorul propriu pentru neutralizarea deșeurilor animale

Bera Larisa

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia a pus în funcțiune incineratorul propriu pentru neutralizarea deșeurilor animale Primăria Municipiului Alba Iulia își propune să ofere servicii de calitate comunității și să contribuie la un mediu mai curat și mai sigur pentru toți cetățenii. Astfel, reprezentanții primăriei au anunțat punerea în funcțiune a incineratorului propriu situat în Alba Iulia, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea