Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Cum se produce vinul roze în propria gospodărie – Sfaturi de la specialiștii Jidvei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începând din anul 2018, în cadrul campaniei „Must de la Jidvei”, a fost introdus un nou sortiment – mustul roze – o completare mult așteptată a soiurilor deja cunoscute care au putut fi achiziționate încă de la începutul acestei campanii, respectiv Sauvignon Blanc și Fetească Regală cu Muscat Ottonel.

Încălzirea climatică resimțită în ultimii ani și în Podgoria Târnave a favorizat introducerea și cultivarea în plantațiile Jidvei a soiurilor de struguri negri. Mustul roze este obținut din struguri negri de calitate deosebită din soiurile Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Syrah, vinificați în roze.

Specialiștii Jidvei au selectat cu multă grijă și atenție soiurile cele mai potrivite pentru un vin roze echilibrat, cu arome fine și proaspete, iar fiecare dintre soiurile alese își aduce contribuția la realizarea unui vin cu arome de coacăze negre ușor maturate, moștenite de la Pinot Noir, cu note de cireșe negre și eucalipt de la Cabernet Sauvignon, întregite de catifelarea și notele condimentate și de mure ale Syrah-ului.

Și de aici intervine arta oenologului de a crea combinația de musturi în proporțiile perfecte obținerii unor vinuri corecte, sănătoase și de calitate.

Pinot Noir este un soi ce acumulează zaharuri și contribuie astfel la concentrația alcoolică a vinului. Datorită soiului Cabernet Sauvignon, gospodarii pot produce un vin roze elegant, iar grație soiului Syrah vinul va avea un plus de prospețime și un caracter fructat, cu note ce amintesc de fructele negre de pădure.

Pentru obținerea mustului roze, strugurii se recoltează la primele ore ale dimineții, iar prelucrarea acestora este prioritară. Culoarea specifică roze se obține din contactul de scurtă durată a mustului cu pielița strugurilor (proces care poartă numele de macerare peliculară). La scurt timp după separarea mustului de pieliță, acesta este pregătit pentru livrare, în condiții optime, către gospodarii care au plasat comenzile în cadrul campaniei „Must de la Jidvei”. Odată cu primirea mustului roze, se oferă un set de instrucțiuni pentru a fi folosit ca suport în vinificare.

Dacă toți pașii procesului de vinificare sunt urmați întocmai și cu atenție, vinul obținut în gospodăria proprie din acest must va fi un vin roze plin de prospețime, cu note de fructe și arome specifice de fructe negre. Caracterul fructat al vinului roze este rezultatul extracției compușilor volatili în urma macerării peliculare.

Vinul roze obținut se recomandă a fi consumat în primul an după ce a fost produs pentru a vă putea bucura de prospețimea acestuia și de aromele caracteristice soiurilor din care provin, care se estompează și dispar odată cu trecerea timpului.

Mustul roze are o concentrație de minimum 180 de grame de zahăr la litru, zahăr acumulat natural din strugure. Acest nivel va conduce, la finalul procesului de vinificație, la obținerea unui vin cu aprox. 11-12 volume de alcool, un vin proaspăt, sănătos. Pentru a obține un vin natural, specialiștii Jidvei nu recomandă adăugarea de zahăr suplimentar în mustul roze, însă dacă se dorește acest lucru, se recomandă să nu se depășească un supliment de 200 de grame de zahăr la 10 litri de must.

Procesul de vinificare a mustului roze în propria gospodărie nu diferă de vinificarea mustului din soiuri albe, iar pentru a putea urma cât mai corect etapele procesului de vinificație, specialiștii Jidvei vă stau la dispoziție cu sfaturi și recomandări.

Campania „Must de la Jidvei” a ajuns în acest an la cea de-a V-a ediție și reunește o comunitate de peste 6.000 de mici producători dornici să descopere și să împărtășească noi tehnici de vinificație odată cu achiziționarea mustului.

Campania „Must de la Jidvei” se desfășoară în perioada 22 iulie-31 august, iar comanda minimă de must este de 100 de kilograme. Prețul unui kilogram de must este de 4,5 lei, cu TVA inclus, plata făcându-se la livrarea sau ridicarea comenzii, în baza unui bon fiscal sau a facturii fiscale. Mustul de la Jidvei se livrează deburbat (gata limpezit) și este însoțit de o declarație de conformitate.

Comenzile se pot face online – prin formularul de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, sau telefonic la numărul 0755.70.60.00 (tarif normal).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

12 ianuarie: Sfânta Muceniță Tatiana, diaconița, ocrotitoarea tinerilor şi studenţilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfânta Muceniţă Tatiana, ocrotitoarea tinerilor și studenților, este pomenită în calendarul creştin ortodox în fiecare an la data de 12 ianuarie. Sfânta Muceniță Tatiana ne arată, prin puterea exemplului său, că adevărata cale spre mântuire este cea pe care a mers Dumnezeu însuşi. Viața Sfintei Mucenițe Tatiana S-a născut şi a trăit la Roma, tatăl […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea