Rămâi conectat

Actualitate

Cum se obține un certificat de urbanism în 2025? Act esențial pentru eliberarea autorizației de construcție

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum se obține un certificat de urbanism în 2025? Act esențial pentru eliberarea autorizației de construcție

Pentru cei ce nu ştiu, certificatul de urbanism este un document care, împreună cu autorizaţia de construcţie, vă permite să construiți o casă sau un ansamblu rezidenţial, dar şi să reabilitați o construcţie. Totodată, autorizaţia de construcţie nu se poate elibera dacă nu aveți un certificat de urbanism, aşadar este un act esenţial atunci când vreți să construiți.

Practic, în acest document se regăseşte poziţia construcţiei care urmează să fie făcută. Mai mult, certificatul conţine informații legate de cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite, dar şi elementele privind regimul juridic, tehnic şi economic al imobilului. De asemenea, certificatul conţine lista avizelor şi acordurilor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţie, dar şi caracteristicile zonei în care urmează să fie construit imobilul (amplasamentul).

Citește și: Codul Urbanismului 2025: Casele sub 150 de metri pătrați ar putea fi ridicate fără autorizație

Conform legii, se pot emite certificate de urbanism mai multor solicitanţi, pentru aceeaşi parcelă sau imobil, indiferent de calitatea acestora în raport cu proprietatea asupra parcelei. În această situaţie, certificatele au acelaşi conţinut cu caracter de informare pentru toţi solicitanţii, adică regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului.

Certificatul de urbanism este valabil timp de 12 luni de la data emiterii, iar acesta poate fi prelungit la nevoie, însă va trebui să plătiți taxe suplimentare. În funcţie de tipul construcţiei, certificatul poate avea de la bun început o valabilitate de doar 6 luni sau de 24 de luni.

Taxele pe care le plătiți pentru a obţine acest document vor fi calculate pentru fiecare metru pătrat, după cum urmează: până la 150 de metri pătrați – între 5 şi 6 lei; între 151 şi 250 de metri pătraţi – 6-7 lei; între 251 şi 500 de metri pătraţi – 7-9 lei; între 501 şi 750 de metri pătraţi – 9-12 lei; între 751 şi 1.000 de metri pătraţi – 12-14 lei; peste 1000 de metri pătraţi – 14 lei/metrul pătrat + 0,01 lei/metru pătrat pentru fiecare metru peste 1.000 de lei.

Actele necesare pentru obţinerea unui certificat de urbanism sunt: cerere tip pentru emiterea certificatului de urbanism (formularul-model F.1); elementele de identificare ale solicitantului şi imobilului; scopul solicitării; chitanţă pentru plata taxei de eliberare a certificatului; actul de proprietate pentru teren sau pentru construcţie, în cazul unei reabilitări; plan de situaţie elaborat pe suport topografic, care trebuie să fie vizat de oficiul judeţean de cadastru, geodezie şi cartogragie (la scările 1:5000 până la 1:500); extras de carte funciară până la introducerea cadastrului general în unitatea administrativ-teritoriala respectivă – pentru imobilele proprietate privată, însă doar în cazul solicitării certificatului de urbanism pentru înstrăinări.

Menţionăm faptul că certificatul de urbanism nu ţine loc de autorizaţie de construcţie sau de desfiinţare. Aşadar nu oferă niciun drept de a executa lucrări de construcţii!


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]

Citește mai mult

Actualitate

Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea