Rămâi conectat

Actualitate

Cum se altoiesc corect pomii fructiferi pentru a îmbunătăți calitatea roadelor. Când este momentul ideal pentru realizarea procesului

Bera Larisa

Publicat

în

URS Construct

Cum se altoiesc corect pomii fructiferi pentru a îmbunătăți calitatea roadelor. Când este momentul ideal pentru realizarea procesului

Procesul de altoire a pomilor este recomandat în horticultură pentru a îmbunătăți calitatea roadelor, pentru a crește rezistența la boli, dar și pentru a accelera perioada de producție. Specialiștii recomandă parcurgerea anumitor pași și urmarea unor reguli de bază pentru ca pomii să fie îngrijiți corespunzător.

Citește și: Calendar agricol 2025: Zilele recomandate din luna februarie pentru plantarea pomilor fructiferi

Când se face altoirea pomilor fructiferi

Momentul ideal pentru altoire depinde de metoda utilizată și de tipul pomului fructifer. În general, există două perioade principale pentru altoire:

Primăvara devreme – Se folosesc metode precum altoirea în despicătură sau sub scoarță, care se aplică în martie-aprilie, înainte ca pomul să înceapă să înmugurească.

Vara (iulie-august) – Se practică altoirea în ochi dormind, care permite mugurilor să se prindă și să intre în repaus vegetativ până la primăvară.

Ce ramură trebuie folosită pentru cel mai bun rod

Pentru a obține o recoltă bogată și de calitate, alegerea corectă a altoiului este esențială. Ramura folosită pentru altoire trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

Să provină de la un pom sănătos și productiv – Alegeți un pom care a demonstrat că produce fructe mari, gustoase și fără probleme de sănătate.

Să fie o ramură de un an – Cei mai potriviți sunt lăstarii tineri, care au crescut în sezonul precedent, deoarece au o capacitate ridicată de prindere și dezvoltare.

Să aibă muguri bine formați – Aceștia trebuie să fie sănătoși, bine conturați și să nu prezinte semne de deteriorare sau boală.

Tehnici eficiente de altoire

Există mai multe metode de altoire, însă cele mai utilizate sunt:

Altoirea în despicătură – Se practică la începutul primăverii, când portaltoiul (trunchiul sau ramura de bază) este încă în repaus vegetativ. Se face o tăietură în formă de „V” pe portaltoi, iar ramura altoiului este fasonată sub formă de pană și introdusă în despicătură. Se leagă bine și se sigilează cu ceară de altoire.

Altoirea sub scoarță – Utilizată primăvara târziu, când scoarța pomului poate fi ușor desprinsă. Se face o tăietură verticală pe portaltoi, iar altoiul este introdus sub scoarță, asigurând un contact bun între țesuturile conducătoare.

Altoirea în T (sau în ochi dormind) – Este o tehnică potrivită pentru lunile de vară. Se decupează o mică secțiune de scoarță în formă de „T” pe portaltoi, iar un mugure de pe altoi este introdus și fixat în acest loc.
Îngrijirea pomului după altoire

Pentru ca altoirea să fie un succes, este important să menținem zona protejată și să verificăm periodic dacă s-a prins. Se recomandă:

-Sigilarea tăieturii cu ceară de altoire pentru a preveni infecțiile.
-Udarea regulată a pomului, mai ales în primele săptămâni după altoire.
-Îndepărtarea lăstarilor sălbatici care pot apărea pe portaltoi, pentru a permite altoiului să se dezvolte corespunzător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

VIDEO Inepția zilei | Anca Alexandrescu, pe urmele Cristelei Georgescu, în costum de baie și desculță prin zăpadă: Este „sănătate curată”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Inepția zilei | Anca Alexandrescu, pe urmele Cristelei Georgescu, în costum de baie și desculță prin zăpadă: Este „sănătate curată” Anca Alexandrescu a acceptat o provocare extremă și imitând-o pe Cristela Georgescu, soția celui pe care îl invită aproape zilnic în studio, realizatoarea de emisiuni de la Realitatea Plus, Anca Alexandrescu, a postat marți, 18 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea