Cum să vopsești natural ouăle de Paște, fără vopsea chimică
Cum să vopsești natural ouăle de Paște, fără vopsea chimică
Ouăle de Paște reprezintă un simbol important al Sărbătorilor Pascale, ocupând, în tradiția românească, un element central. În Duminica Paștelui, există obiceiul ciocinirii ouălor, însoţită de rostirea adresării „Hristos A Înviat”, la care se răspunde cu „Adevărat A Înviat”.
Coloranţii din vopselele pe care le găsim în supermarket nu sunt cea mai bună alegere, mai ales dacă oul se crapă puţin. Pe lângă faptul că dau un aspect urât albuşului, colorându-l, sunt şi destul de nocive.
Dacă doriți să aveți pe masa de Paște ouă vopsite natural, ziarulunirea.ro vă propune ce trebuie să faceți, dacă vreți să renunțati la coloratul cu vopsele chimice.
Cu ajutorul cojilor de ceapă, a sfeclei roşii, a verzei roşii şi a turmericului, poţi obţine ouă vopsite natural, fără pic de substanţe chimice sau miros neplăcut de oţet în bucătărie. Iar rezultatul este fantastic!
Pentru obţinerea culorii dorite folosiţi următoarele ingrediente:
OUĂ ROȘII: coji de ceapă roșie, sfeclă roșie sau suc de rodie.
OUĂ GALBENE: mușețel, flori de gălbenele, coada șoricelului, foi de ceapă galbenă, sau dacă aveți, câteva linguri de turmenic.
OUĂ ALBASTRE: frunze de varză roșie.
Citește și: MESAJE de PASTE • URARI de PASTE • FELICITARI de PASTE
OUĂ MARO: o cană de cafea tare, în care adăugăm o lingură de oţet.
OUĂ VERZI: adăugaţi o ceaşcă de spanac și iarbă
Dar atenție: Spanacul nu este eficient daca este folosit proaspat. Culoarea obtinuta poate fi un gri spalacit, in locul verdelui asteptat. Cu putin noroc insa, zeama de spanac fiert sau de iarba fiarta poate colora ouale de Paste intr-un verde crud deosebit.
OUĂ MOV: fierbeţi varză roşie şi adăugaţi ouăle în substanţa rezultată.
OUĂ PORTOCALII: morcovi, coji de ceapă albă
OUĂ ROȘII CĂRĂMIZII: 3-4 linguri de boia de ardei fierte timă de 30 de minute.
Prepararea soluției:
- Puneți apă la fiert, doar cât ar acoperi 10 ouă, luând în calcul și scăderea volumui de apă la fierbere
- Adăugați substanțele pentru o anumită culoare (în funcție de granulație, de la 2 linguri, în cazul pulberilor, până la un pumn, în cazul ierburilor, pentru fiecare cană de vopsea)
- Lăsați apa să fiarbă împreună cu ierburile la foc mic, până se ajunge la culoarea dorită. Cu cât va fi mai închisă, cu atât sunt mai mari șansele pentru o cunoale intensă a ouălor.
- Ca regulă generală: se adaugă o lingură de oţet la fiecare ceaşcă de apă colorată.
OUĂLE
- Să fie proaspete șo, de preferință, albe, deoarece culoarea se va vedea mai bine.
- Să fie bine curățate, cu o perie moale și cu o soluție de apă și detergent de vase, apoi clătite cu apă și oțet, pentru a facilia prinderea vopselei.
- Să fiarbă 15-20 de minute la foc mic, în vopsea. Pentru o vopsea mai intensă, puneți-le în frigider și lăsați-le peste noapte.
- După uscare, puneți câteva picături de ulei pe un servețel și lustruiți-le.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor
Reducerea deficitului de colectare a TVA se va face doar prin finalizarea digitalizării ANAF. Ce spune Ministrul Finanțelor Deficitul de colectare TVA, în prezent de 30%, nu se va reduce decât prin digitalizarea completă a ANAF. Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a afirmat că procesul de digitalizare trebuie urgentat pentru ca în România, deficitul în colectare […]
Ce taxe plătesc locatarii de apartament către Asociațiile de Proprietari? Drepturi pe care le are un proprietar de apartament
Ce taxe plătesc locatarii de apartament către Asociațiile de Proprietari? Drepturi pe care le are un proprietar de apartament În contextul creșterii accelerate a prețurilor la utilități și a presiunilor financiare tot mai mari asupra familiilor care locuiesc în blocuri, mulți români se întreabă dacă asociația de proprietari poate majora întreținerea fără acordul lor. Răspunsul […]
Conform unui clasament UE, România ocupă penultima poziție la alocarea cheltuielilor pentru protecție socială
Conform unui clasament UE, România ocupă penultima poziție la alocarea cheltuielilor pentru protecție socială România se află pe ultimele poziții față de celelalte țări din Uniunea Europeană (UE) în ceea ce privesc banii alocați pentru cheltuielile cu protecția socială, arată Monitorul Social, proiect al Fundației Friedrich Ebert România. Datele oficiale cele mai recente din 2023 […]