Cum rezolv un dosar pe legea 10/2001 în 2014?
La data de 20 mai 2013, a intrat în vigoare Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România.
Noua lege reglementează cadrul legal al retrocedarilor, intervenind cu modificari asupra a doua acte normative de o deosebită importanta, legea nr. 10/2001 si legea nr. 247/2005.
Legea nr. 165/2013 prevede ca, imobilele preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist se restituie în natura. In situatia in care restituirea in natura a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist nu mai este posibila, singura masura reparatorie in echivalent care se acordă este compensarea prin puncte.
Astfel avem doua elemente de bază – restituirea in natura si compensarea prin puncte.
Ulterior, se publica Legea nr. 368/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 165/2013.
In lumina acestui act normativ, in situatia imposibilitatii restituirii in natura a imobilelor preluate abuziv, alaturi de initial prevazuta compensare prin puncte ca mod unic de reparatie, se instituie o alta modalitate alternativa de masura reparatorie:
– compensarea cu bunuri oferite in echivalent de entitatea investită cu solutionarea cererii formulate in baza Legii nr. 10/2001;
Tot in Legea nr. 368/2013, se dispune:
„Art. II. – (1) Persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pot opta pentru returnarea dosarelor înregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor către entităţile învestite cu soluţionarea notificării, în vederea restituirii, în natură sau prin compensare cu alte bunuri, a imobilelor, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiază şi persoanele îndreptăţite la despăgubiri în temeiul legilor funciare, inclusiv cele care au optat potrivit art. 42 din Legea nr. 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, după expirarea termenului legal.”
Prin acest articol se instituie un drept al persoanelor indreptatite la despagubiri, de optiune pentru restituirea in natura sau prin compensare cu alte bunuri, pentru care trebuie sa solicite returnarea dosarelor inregistrate la Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea despagubirilor catre entitatile investite cu solutionarea notificarii, în termen de cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a Legii nr. 368/2013, adică pana la 20 februarie 2014.
av. COLTUC Marius
Cabinet de avocat Coltuc, www.coltuc.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
9 mai – ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a decedat un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru”
9 mai, ziua în care s-a născut o personalitate impunătoare a culturii interbelice și a murit un poet “în sufletul căruia s-au reflectat toate aspirațiile neamului nostru” Ziua de 9 mai are dublă semnificație în cultura poporului nostru. Într-o zi de 9 mai, acum 123 de ani, se năștea Lucian Blaga, o personalitate impunătoare a […]
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său
8 mai: Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în cinstea minunii care are loc, în fiecare an, în această zi, la mormântul său Pe 8 mai, credincioșii îl celebrează pe Sfântul Apostol și Evanghelist loan Teologul, numit „ucenicul pe care îl iubea Iisus”, sărbătorit azi în […]
8 mai – Ziua mondială a Crucii Roșii și Semilunii Roșii Comitetul Internațional al Crucii Roșii a declarat, în 1859, ziua de 8 mai drept Ziua mondială a Crucii Roșii. Mișcarea Internațională de Cruce Roșie și Semilună Roșie s-a născut la inițiativa unui om de afaceri elvețian, Henry Dunant (1828-1910), în 1859, după una dintre […]