Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai pentru pensie

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Cum poţi afla online ce VECHIME în MUNCĂ ai  acumulat pentru pensia de stat. Verificare online vechime în muncă

Codul Muncii definește vechimea în muncă drept perioada însumată în care un angajat a prestat o activitate remunerată în baza unui contract individual de muncă. Stagiul de cotizare este reglementat prin Legea nr. 263/2010 și se referă la perioadele de timp în care o persoană a cotizat la sistemul public de pensii.

Citește și: Noutăți pensii 2023 • Indemnizație socială pentru pensionari: Cine poate beneficia de indemnizația socială

Pentru a putea verifica vechimea în muncă, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul Casei Naţionale de Pensii: AICI  Primul pas este acela de a completa datele formularului de creare cont. Structura formularului este următoarea.

Date de identificare:

  • Numele si prenumele
  • CNP
  • Adresa de e-mail
  • Act de identitate
  • Adresa de domiciliu
  • Dupa finalizarea completării formularului apăsaţi butonul Print pentru a putea fi semnat olograf in original, pe hârtie.

Citește și: Noutăți pensii 2023: Noua lege a pensiilor, trei variante de discuții. Exclus să ducă la scăderi

La nivel naţional, în ultimii 2 ani au fost încheiate aproape 22.500 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă. Statul a încasat peste 258 de milioane de lei la bugetul de asigurări sociale.

Ce documente conţine un dosar de pensionare?

  • Copie după cartea de identitate a solicitantului;
  • Copie după cartea de muncă a solicitantului – cartea de muncă este documentul oficial în care se înscrie timpul cât o persoană a lucrat într-o intreprindere (instituţie) publică sau particulară, societate comercială etc. Este actul prin care se dovedeşte vechimea în muncă a unei persoane;
  • Adeverinţe emise de angajatorii solicitantului prin care aceştia atestă faptul că solicitantul a lucrat în cadrul instituţiei / autorităţii / societăţii respective, funcţia deţinută, durata de timp în care a fost salariat al respectivului angajator, salariul de bază şi sporurile de care a beneficiat;
  • Dovada realizării perioadelor asimilate de lege la stagiul de cotizare şi dovada încheierii unui contract de asigurare socială (dacă a fost cazul);

CITEȘTE ȘI: Cumpărarea de vechime în muncă pentru pensie: Senatul a refuzat să prelungească perioada pentru care se poate cumpăra

Depunerea unui dosar de pensionare
În momentul în care persoana care doreşte să se pensioneze deţine toate adeverinţele necesare, aceasta poate întocmi un dosar pensionare pe care îl poate depune la Casa Judeţeană de Pensii de care aparţine sau îl poate încărca, în format electronic (ceea ce înseamnă ca va scana toate documentele) pe site-ul Casei de Pensii.

Pentru a depune online un dosar pensionare, solicitantul trebuie să îşi facă un cont online pe site-ul: www.cnpp.ro, urmând procedura descrisa în continuare.

Pentru crearea unui cont online vizitatorii trebuie să citească descrierea fluxului de creare utilizator şi să îşi exprime acordul pentru condiţiile de utilizare a portalului CNPP. Acordul este considerat a fi asumat prin introducerea datelor specifice cererii de creare cont.

Pentru identificarea unică a utilizatorului este necesară completarea formularului de creare cont. Toate câmpurile marcate cu * sunt obligatorii şi salvarea cererii nu este posibilă dacă acestea nu sunt completate. Datele introduse trebuie să fie conforme cu realitatea.

Structura formularului este următoarea: Date de identificare: Numele şi prenumele, CNP, Adresa de e-mail, Act de identitate, Adresa de domiciliu, Se introduce text (Cod CAPTCHA), Se apasă butonul de finalizare formular, După finalizarea completării formularului se apasă butonul Print pentru a putea fi semnat olograf în original, pe hârtie.

Atenţie la procedură! Pentru obţinerea datelor de acces, după ce s-a tipărit cererea trebuie parcurse urmatoarele etape:

  • Se semnează cererea;

CITEȘTE ȘI: Pensii 2023 | NOUA LEGE A PENSIILOR: Românilor care lucrează după 65 de ani nu li se va mai cumula pensia cu salariul. Ce alte modificări apar

Solicitantul se va prezenta personal cu cererea semnată la oricare casa teritorială de pensii, împreună cu actul de identitate în original şi copie sau, după caz, cu documentele justificative în original şi copie pentru fiecare persoană terţă căreia îi va administra contul;

Cererea va fi procesată şi aprobată la nivelul casei teritoriale de pensii. După aprobare vor fi transmise datele de acces (nume utilizator şi parolă) solicitantului, pe e-mailul specificat de acesta în cerere.

După ce dosarul de pensie a fost depus la Casa de Pensii, solicitantului nu îi rămâne decât să aştepte să i se emita Decizia de pensionare şi să aştepte plata primei pensii.

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă în 2023

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, oficial crește și prețul pe care un român va trebui să îl plătească dacă vrea să cumpere un an de vechime în muncă în 2023. La nivel naţional, în medie, 700 de români încheie zilnic astfel de contracte cu Casele Teritoriale de Pensii.

CITEȘTE ȘI: PENSII 2023 – Inechități în legea pensiilor: Cum ajung doi pensionari cu aceleași condiții de muncă și aceeași vechime la diferențe de pensie chiar și de 1.700 de lei

Contribuţia lunară pentru a cumpăra un an de vechime în muncă se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Astfel, odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară, care a ajuns la 3.000 de lei, contribuţia lunară la sistemul public de pensii a crescut cu 112, respectiv de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în anul 2023.

Astfel, 750 de lei pe lună înmulțit cu 12 luni, ceea ce înseamnă că 9.000 de lei trebuie să plătească românii pentru un an de vechime în muncă. Pot alege să plătească toți banii odată sau să facă plata eșalonat, după ce vor încheia un contract cu Casa de Pensii.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

UPDATE | ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Valea Lupșii: O persoană rănită după ce o mașină s-a răsturnat în afara carosabilului Un accident rutier a avut loc duminică seara, în jurul orei 19.50, la Valea Lupșii. Un autoturism s-a răsturnat în afara carosabilului. Citește și: UPDATE FOTO | ACCIDENT rutier MORTAL pe DN 1: Un adolescent de 18 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea