Rămâi conectat

Politică Administrație

Cum pot schimba o comunitate fondurile europene. Comuna Ciugud, cel mai bun exemplu din România!

Bogdan Ilea

Publicat

în

URS Construct

Cum pot schimba o comunitate fondurile europene. Comuna Ciugud, cel mai bun exemplu din România!

În urmă cu peste 20 de ani, Comuna Ciugud era una dintre comunele obișnuite din România, care însă se confrunta cu uriașe probleme economice. Cu venituri de aproximativ 15.000 de euro și datorii de aproape 100.000 de euro nevoia unei “guri de aer” era necesară. În prezent, comuna Ciugud se apropie de borna de 50 de milioane de euro din fonduri europene atrase.

Prima școală smart în mediul rural din România, centru de zi pentru vârstnici, “Grădinița Viitorului” sau modernizarea DC 40, o colaborare între administrația comunei Ciugud cu Sântimbru, sunt doar câteva dintre proiectele, la care au ajutat fondurile europene, care au transformat Ciugudul într-un “Smart Village”.

Comuna Ciugud este așezată în Podișul Transilvaniei, pe culoarul Alba Iulia – Turda – Cluj și se învecinează cu municipiul Alba Iulia și comunele Sântimbru, Berghin și Daia Română. Este o comună de gradul III care are în componență 6 sate: Ciugud, Limba, Șeușa, Drâmbar, Teleac și Hărpria, având o populație de aproape 4000 de locuitori. Este locul unde tradiția românească se împletește cu modernismul european.

YouTube video

De la o mașină de scris mecanică la prima școală smart din mediul rural

Primarul comunei, Gheorghe Damian, povestește că în anul 2000 primăria Ciugud avea doar o mașină de scris mecanică, nici măcar electrică, acela fiind momentul în care a decis că trebuie o reformă în digitalizare. A reușit să aducă un calculator și o imprimantă cu ace și a dat dispoziție ca într-un an toți colegii lui să învețe aplicația Word.

O vizită la o comună dezvoltată din Spania l-a făcut să realizeze și mai mult importanța tehnologiei. După ceva vreme, cu sprijinul fondurilor europene, primăria Ciugud a început să se doteze cu softuri, tehnici de calcul, servere, etc. Scopul acestor modificări au avut în prim plan îmbunătățirea relație administrație-cetățean, încercând prin aceste schimbări să ușureze viața acestora.

Iar la baza unei societăți sănătoase, care dorește să aibă un viitor cât mai bun posibil, este desigur, învățământul. Administrația din Ciugud a înțeles importanța acestui domeniu și au reușit prin fonduri europene să construiască prima școală inteligentă dintr-un sat din România. Datorită acelorași fonduri menționate anterior, capacitatea școlii s-a mărit, ajungând de la 96 de locuri la 240. Cu toate acestea, școala a început să devină „neîncăpătoare” datorită cererii mari, iar acum primarul dorește construirea unei noi școli inteligente, mai mare și mai dotată cu ajutorul fondurilor europene.

Școala are în dotare un sistem inteligent, table inteligente, dotare cu echipament realitate virtuală(VR) sau un sistem bazat pe inteligența artificială care arată nivelul de dioxid de carbon, temperatură sau nivelul de luminozitate.

Investiția modernizării a costat aproximativ 1 milion de euro, jumătate din bani fiind alocați din fonduri europene, jumătate din bugetul local.

Înainte de a ajunge în băncile școlii, copilașii din comuna Ciugud își încep pregătirea la “Grădinița Viitorului”. Este o grădiniță inteligentă, inaugurată anul trecut, care a costat 1,6 milioane de lei, bani obținuiți din fonduri europene și bugetul local. Grădinița se bucură de multe dotări, începând de la jocuri interactive sau săli pentru fiecare grupă până la spații de joacă sau iluminare inteligentă.

Vârstnicii din Ciugud se bucură de centru pentru activități sociale și chimioterapie

Putem spune că tineretul din Ciugud o să aibă parte de cele mai bune condiții pe parcursul ciclului de învățământ, însă administrația comunei nu a uitat de celelalte categorii de oameni, precum vârstnicii. Fostul sediu al primăriei a fost transformat în “Centrul Seniorilor”, unde cei aproximativ 500 de vârstnici din comuna Ciugud se pot bucura de mai multe activități de socializare sau medicale. Investiția de aproape 3 milioane de lei, a fost în mare parte acoperită din fonduri REGIO.

Pentru a înțelege mai bine aceste activități, am avut plăcerea de a discuita cu unul dintre chimioterapeuții centrului care ne povestește că după o anumită vârstă scate foarte mult masa musculară și mobilitatea și aici intervine chimioterapia. Vârstnicii pot să vină să facă aici și terapie psihologică sau masaje. Cei doi chinoterapeuți de la centru lucrează pe oră cu 1 sau 2 oameni, ceea ce arată că oamenii de vârsta a 3-a din comuna Ciugud se bucură de acest centru.

DC 40 dintre Ciugud și Sântimbru modernizat prin fonduri europene

Drumul comunal 40, care leagă comuna Ciugud de comuna Sântimbru a fost reablitat în anul 2020, printr-un proiect de aproximativ 4 milioane, finanțarea europeana fiind obținută de ADI Ciugud-Sântimbru prin Programul Național de Dezvoltare Rurală. Drumul care măsoară aproape 5 kilometri străbate o padure, unde iubitorii de natură își pot petrece timpul sau pasionații de ciclism pot exersa. Merită menționat faptul că prin acest proiect, cei aproximativ 100 de oameni care trăiesc în satul Dumitra au acum acces mult mai ușor la zonele înconjurătoare.

Un sfert dintre români cred că ar trebui ca România să părăsească Uniunea Europeană, conform hotwnews.ro. Datorită celor aproape 50 de milioane de euro atrase de către comuna Ciugud din fonduri europene prin numeroasele proiecte realizate care au schimbat cele 6 sate pe care le are sub administrație, l-am întrebat pe primarul Gheorghe Damian, dacă Ciugudul este un exemplu pentru oamenii care spun că România ar trebui să părăsească UE:

Nu pot să înțeleg oamenii care sunt eurosceptici pentru că eu sunt primar din 2000, sunt un pro-european convins. Aș vrea să mă refer în primul rând la instituțiile noastre ale statului român cum arătau până în perioada de preaderare și apoi am văzut evoluția acestor instituții după aderarea noastră în lumea europeană. Știm cu toții la ce nivel era corupția înainte în instituțiile publice și nu doar și știm cu toții cât de mult am evoluat în zona aceasta. Apoi haideți să ne uităm puțin în ceea ce privește evoluția infrastructurii în țara noastră.

Dor cineva care nu vrea, este rău intenționat, nu vrea să vadă lucrul ăsta. Sigur că ne comparăm cu state dezvoltate din vestul europei, dar uităm că statele alea se dezvoltă în felul ăsta de 150 de ani, spre deosebire de noi care am scăpat de comunism de 34 de ani. Haideți să vedem cât și ar trebui să socotim mai mult cât ne-am dezvoltat din 2007 după aderarea noastră la un european încoace. Și atunci nu pot să-i înțeleg pe cei care sunt eurosceptici, pentru că țara noastră s-a transformat extrem de mult în bine. Cred că ar trebui să, dincolo de mândria de a fi români, ar trebui să fim mândri că aparținem acestui spațiu european.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Stadiul lucrărilor la proiectele de infrastructură de la Blaj: Când începe construcția variantei ocolitoare Gheorghe Valentin Rotar, primarul municipiului Blaj, a anunțat vineri, 17 ianuarie 2025, care este stadiul a trei proiecte de infrastructură aflate în derulare în prezent. Citește și: Sala polivalentă din Blaj printre proiectele excepționale de arhitectură și design, în 2025 ”Împreună […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea