Cum pot fi tăiate pensiile speciale: CCR a dat soluția în aceeași zi în care proiectul de lege a trecut de Guvern
Cum pot fi tăiate pensiile speciale: CCR a dat soluția în aceeași zi în care proiectul de lege a trecut de Guvern
În ziua în care Guvernul Ciucă a adoptat proiectul de lege care prevede reducerea cuantumului pensiilor speciale, Curtea Constituțională a publicat motivarea 650/2022, prin care a stabilit că obligația de a plăti contribuții de sănătate pentru pensiile de stat mai mari de 4.000 lei este neconstituțională.
Ceea ce ar putea părea o piedică în calea „reformei” pensiilor de serviciu, cerută de PNRR, se dovedește de fapt un „manual de utilizare” a procedurilor legislative prin care această mișcare se poate face fără încălcarea Constituției.
„Raportat la cauza de față, Curtea constată că reglementarea contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari în privința pensiilor lor este o măsură care conduce în mod implicit la diminuarea pensiilor respective. Or, diminuarea cuantumului pensiei, fie ea contributivă sau de serviciu, cu sume de bani considerabile afectează dreptul la pensie privit lato sensu. Dacă în jurisprudența Curții s-a statuat deja că suspendarea plății pensiei (indiferent că pensia este contributivă sau de serviciu) pe perioada realizării unor venituri de altă natură constituie o afectare a dreptului fundamental la pensie, cu atât mai mult diminuarea pensiei prin prelevarea unei contribuții (fie și ea direcționată către bugetul FNUASS) pe o perioadă nedeterminată în timp (practic permanentă) reprezintă o afectare a acesteia. Rezultă, astfel, că ordonanța de urgență nu poate diminua cuantumul pensiei aflate în plată, nici prin instituirea de impozite, nici prin instituirea de alte contribuții, pentru că o asemenea măsură conduce la o diminuare inevitabilă a cuantumului pensiei. Or, afectarea dreptului fundamental la pensie se poate realiza prin cel puțin două modalități: încetarea sau suspendarea plății pensiei și diminuarea cuantumului său. În măsura în care Guvernul apelează prin intermediul ordonanței de urgență la unul dintre aceste două elemente afectatoare ale dreptului, respectiva măsură afectează 8 dreptul la pensie prevăzut de art.47 alin.(2) din Constituție, fiind, astfel, contrară art.115 alin.(6) din Constituție”, se arată în motivarea Deciziei nr. 650/2022.
Ceea ce spune Curtea Constituțională nu este că pensiile nu pot fi diminuate în niciun fel. Judecătorii constituționali explică doar că o asemenea măsură nu poate fi luată prin ordonanță de urgență. Art. 115 din Constituție prevede limitele delegării legislative, alineatul 6 precizând că prin OUG nu pot fi afectate „drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie”.
Rezultă așadar că diminuarea pensiilor poate fi făcută doar în condițiile art. 53 din Constituție, adică prin lege adoptată de Parlament, numai dacă este necesară într-o societate democratică și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securităţii naţionale, a ordinii, a sănătăţii ori a moralei publice, a drepturilor şi a libertăţilor cetăţenilor; desfăşurarea instrucţiei penale; prevenirea consecinţelor unei calamităţi naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
Cu alte cuvinte, Curtea Constituțională tocmai a validat procedura începută de Guvern, aceea de diminuare a pensiilor de serviciu prin legea adoptată de Parlament (proiectul adoptat marți în Guvern merge la Parlament pentru vot în cele două camere). Rămâne doar să se aprecieze măsura în care o asemenea diminuare este necesară și se înscrie între motivele expres și limitativ menționate în Constituție.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]