Rămâi conectat

Actualitate

Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună de la specialiștii Salvamont

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cum ne protejăm de fulgere? Reguli de comportament în caz de furtună de la specialiștii Salvamont

Ion Sănduloiu, directorul Salvamont Argeș, a postat mai multe informații referitoare la măsurile pe care le pot lua cei care sunt surprinse de furtuni cu fulgere în natură. Explicațiile vin în contextul în care s-au înmulțit cazurile de persoane lovite de fulger. Aceleași reguli se aplică și animelelor de companie, mai ales câinilor, care vă însoțesc. 

”Pentru că s-au înmulțit cazurile de persoane lovite de fulger și tot primesc diverse întrebări referitoare la acest aspect și mai ales la sintagma „gol de potențial” folosită de mine în câteva cazuri, încerc să detaliez aici despre ce e vorba, fără a avea pretenția ca s-ar putea epuiza subiectul…

Prin urmare, trebuie să gândim că tot solul e încărcat electrostatic, permanent. Dacă am putea sa vizualizăm, să presupunem ca arată ca un fel de ceață pana la 0,5-1 m, în funcție de condiții meteo etc. Ei bine, când trece prin această ceață un om sau un animal, acesta având propria sarcină electrică, în urma sa apare pt câteva secunde, exact ca la ceață, o „gaură” în acel strat, care se „acoperă” iar cu energia electrostatică (potențial) în secundele următoare.

„Gaura” aceea se numește gol de potențial. Cu cât viteza e mai mare, cu atât golul de potențial e pe o lungime mai mare, reacoperindu-se treptat din urmă. În momentul cand trăznește, fulgerul caută să „echilibreze” golul apărut, venind însă cu toată forța pe care o are la dispoziție, milioane de volți și amperi.

Acest lucru face ca, spre exemplu la deplasarea în șir indian, întotdeauna ultimii să fie cei mai expusi. Nu inseamnă că e sigur sa mergi primul, pt că la deplasare oricum apare golul de potențial, dar în spate pericolul e mult mai mare, fiind „gaura” mai mare.

Cea mai bună soluție când avem descărcări electrice deasupra noastră, e să stăm în spațiu deschis cât mai mici „pe vine” (atenție, nu în fund!) până se îndepărtează frontul.

NU o luați la fugă când fulgeră deasupra voastră, aceasta fiind o rețetă bună sa atrageți fulgerul în golul de potențial creat, care este mai mare și se acoperă mai greu în cazul acesta!

NU vă adăpostiți sub copaci sa la baza stâncilor, acestea fiind oricum „ținte” ale fulgerelor și putând fi electrocutați de curentul scurs la descărcare!”, a scris directorul Salvamont Argeș pe Facebook.

Citește și: Salvamont România: 36 apeluri de urgență în ultimele 24 de ore. Mai multe persoane au ajuns la spital

Atenție, regula se aplică mai ales animalelor, care aleargă sau tind să se sperie și să fugă în timpul furtunilor cu descărcări electrice. Am vazut multiple cazuri cu câini, cai sau oi trăznite.

Atunci când fulgeră, țineti câinii în lesă, cât mai aproape de voi și stați cât mai nemișcați, oamenii lăsați pe vine, cu câinele aproape, au transmis și reprezentanții Câini Salvamont România.

Cum ne protejăm de fulgere pe munte, ce să faci şi ce să nu faci când se apropie furtuna, explică și specialiștii de la Salvamont Brașov.

Verificați prognoza meteo înainte de plecare

Înainte de a pleca pe traseu, verificați întotdeauna prognoza meteo din surse de încredere. Dacă sunt anunțate furtuni, luați în considerare amânarea sau schimbarea traseului. Aplicații precum Weather&Radar sau harta radar ANM vă pot oferi informații detaliate despre starea vremii.

Fiți atenți la semnele naturii

Dacă observați formarea unor nori mari, cu margini bine definite (cumulonimbus), considerați acest lucru un semn clar de furtună iminentă. Retrageți-vă imediat către o zonă mai sigură, evitând expunerea pe creste sau în alte locuri deschise.

Evitați zonele periculoase

În timpul furtunilor, evitați să staționați pe vârfuri, creste, lângă apă, lângă stâlpi înalți sau sub copaci solitari. Dacă vă aflați deja într-o pădure, căutați să staționați între copaci mai mici, evitând pe cât posibil arborii înalți.

Găsiți un adăpost sigur

Dacă sunteți surprinși de furtună și nu aveți timp să coborâți, căutați o mică ridicătură sau platformă, care să fie dominată de un punct înalt vecin. Ghemuiește-te la o distanță de cel puțin 1 metru de acesta, evitând să te sprijini de pietre umede sau de peretele mai înalt.

Dispersați-vă în cazul în care sunteți într-un grup

Dacă sunteți împreună cu alte persoane, dispersați-vă la cel puțin 15 metri distanță unul de celălalt pentru a reduce riscul de „lovire în lanț” în caz de fulger.

Adoptă poziția corectă

În caz de furtună, adoptă poziția ghemuit, cu călcâiele lipite și mâinile aproape de corp. Acoperă-ți urechile cu palmele pentru a-ți proteja timpanele de tunete puternice. Sub tine, așează orice material nemetalic disponibil (izopren, sac de dormit, folie de cort) pentru a crea o izolație față de sol.

Așteptați până la finalul furtunii

Rămâneți în adăpostul ales încă 30 de minute după ce ați auzit ultimul tunet, pentru a vă asigura că pericolul a trecut complet. Trăsnetele pot lovi chiar și la kilometri distanță.

Nu lăsați miturile să vă influențeze

Bețele de trekking și telefoanele mobile nu atrag fulgerele. Corpul uman are mai multe șanse de a fi lovit. Totuși, nu țineți aceste obiecte ridicate în aer în timpul furtunii.

Acordați ajutor în caz de necesitate

Dacă cineva din grupul vostru este lovit de fulger, nu ezitați să interveniți. Victima nu reține sarcina electrică, așa că puteți oferi primul ajutor fără riscuri suplimentare. Anunțați de urgență autoritățile prin 112 sau contactați echipele Salvamont. Totodată puteți folosi aplicația Apel 112 dezvoltată de STS – Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru a putea fi mai ușor localizat de echipele de salvare!

Protejați-vă întotdeauna prin prevenție, respectați regulile de siguranță și fiți mereu atenți la semnele naturii. Munții sunt frumoși, dar pot fi și imprevizibili, așa că luați toate măsurile necesare pentru a vă întoarce acasă în siguranță.

Foto: Sorin Lazăr


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea