Rămâi conectat

Economie

Cum ne furăm singuri căciula! Bătaie de joc la adresa fermierilor care au depus proiecte pe Măsura 141

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

    Fermierii din judeţul Alba care au solicitat plata subvenţiilor de agromediu, dar au întocmit proiecte pe Măsura 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă” pe numele altui membru al familiei (soţie, copil) vor fi depunctaţi, riscând astfel să nu mai beneficieze de finanţare. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Alba, Ioan Stanciu, ne-a declarat că procedura a fost schimbată pe ultima sută de metri, cu numai două zile înainte de expirarea termenului limită de depunere a proiectelor, fapt ce i-a luat prin suprindere pe majoritatea fermierilor şi consultanţilor.
O altă modificare se referă la faptul că membrii asociaţiilor profesionale de agricultori trebuie să anexeze la dosar copii ale statutului asociaţiei din care face parte şi după hotârârea judecătorească de constituire a acesteia, în caz contrar fiind, de asemenea, depunctaţi. Ioan Stanciu a precizat că această condiţie nu era stipulată până acum în cererea de finanţare, ci numai în „Ghidul solicitantului”, dar s-a convenit la nivel naţional ca fermierii în cauză să ataşeze doar o adeverinţă din care să rezulte că este membru al asociaţiei, evaluatorilor punându-li-se la dispoziţie copia unui exemplar din statutul şi hotărârea judecătorească a fiecărei asociaţii profesionale.
Şeful DAJ Alba, Ioan Stanciu, a spus că a luat legătura cu ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, pentru a vedea ce se poate face pentru îndreptarea situaţiilor menţionate, urmând să-i transmită acestuia şi o adresă scrisă, împreună cu Carmen Morariu, din cadrul Oficiului Judeţean de Plăţi   pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Alba.
În judeţul Alba au fost înregistrate aproximativ 2.400 de proiecte pe Măsura 141, iar aplicarea acestor noi reguli ar putea duce la respingerea a jumătate dintre proiectele depuse, a estimat directorul Ioan Stanciu, care a precizat că în această perioadă proiectele sunt verificate de 6 specialişti din Bihor, Mureş şi Sibiu.
Prin intermediul Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenţă”, fermierii primesc 1.500 de euro anual pentru dezvoltarea afacerilor timp de 3 ani, iar dacă vor respecta planurile de afaceri vor primi aceşti bani încă 2 ani, în caz contrar nefiind obligaţi să restituie banii primiţi.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi

Unirea Ziarul

Publicat

în

Finanţare din fonduri europene de 400.000 de euro/fermă pentru utilaje noi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) se pregăteşte să lanseze o nouă măsură de finanţare cu fonduri europene pentru fermierii care vor să-şi cumpere utilaje noi. Sprijinul urmează să fie de maximum 400.000 de euro/fermă. Potrivit declaraţiei secretarului de stat în MADR, Sorin Moise, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea