Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum era relatat Crăciunul într-un articol din 1904 : ”Exemplu strălucit de iubire ne dă prin nascerea Sa într`o pesceră în chipul cel mai josnic, desprețuit, serac”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Crăciunul, una dintre cele mai mari praznice ale creștinătății, a fost relatat, în 1904, în câteva articole din ediția de sărbători a ziarului ”Unirea”. Și la acea vreme, celebrarea Nașterii Domnului a ocupat prima pagină, ziarul Unirea din ”Blaș” menționând sacrificiul făcut de Mântuitor care s-a născut într-o peșteră ca să ”rescumpere”, să ne învețe care este ”calea cea adevărată ce conduce la patria cerească”.   

Craciunul in ziarul Unirea02

Redăm integral materialul:

”Iată-ne ajunși la o nouă aniversare a Nascerii Domnului nostru Isus Christos

Zi pururea strălucită, pururi măreață, pentru că ne amintesce acel mare aveniment, care s`a sevîrșit la plinirea vremii – fără sgomot, fără strepit – în liniscea nopții, într`o pesceră întunecoasă din apropierea Viflaimului. Scumpă, prețioasă și poetică ni e înfățișează pururi considerarea și amintirea acelui tablou: ieslea, pruncuțul tremurând de frig pe nisce paie, încăldit de suflarea alor doue dobitoce, asistat de Maică Sa preasfîntă și de s. Iosif, cări îngenunchiând adorară pe nou născutul Rege. Poetică este aniversarea acesta în umilința sa, dar mare în însemnătatea sa.

Citește și: Mesaje de Anul Nou 2017. Cele mai frumoase urări şi felicitări de revelion 2015- 2016, SMS-uri haioase şi amuzante pentru telefon pe care le puteţi trimite rudelor, prietenilor şi colegilor

De vreme ce faptul Nascerii Domnului Christos, păstorii slăvitori și închinători, cei trei magi cari aduc aur, smirnă și tămâie,- acestea pe lângă aceea pe lângă că sînt ore ce poetic, ne vorbesc cu tărie la inima nostră

Admirând acel dumnezeesc pruncuț, cugetul nostru soboră la lumea păgână, a cărei civilisațiunne cu pași repedi se apropie de sfârșit, de nimicire și pe urmele ei se ridică o eră nouă de adevărată civilisațiune și progres: Creștinismul, al cărui autor și causă trebuia să fie Isus.

Păgânătatea desfrînată nici nu se asceptă ca în noptea aceea de iernă să se nască Acela, care fără cete de soldați, fără arme, fără bătălii – în scurtă vreme avea să o învingă, să sdrobească zeii falși și mincinoși cu templele lor, și pe ruinele acelora să ridice edificiul nebiruit al bisericei. Și totuși așa se întâmplă. Istoria ne grăeșce…

Se vedu acel Astru din Viflaim luminând pe încetul cu razele sale strălucitore pământul cufundat în întunerecul idololatriei, fărădelegilor, sclăviei, și din aintea acestei lumini au dispărut din temple Jupiter, Juno, Venus etc. și s`a stabilit pacinica împerăție a Crucii, cu martirii sei, cu sfinții sei, cu Vergurele sale.

Noua civilisațiune trebuia să scimbe tote, căci era fundată pe iubirea predicată de Isus.

Exemplu strălucit de iubire ne dă prin nascerea sa într`o pesceră în chipul cel mai josnic, desprețuit, serac. Și iubirea a fost puternica armă, ce a renoit lumea și a ridicat`o la aceea înălțime a civilisațiunii în urma căreia cu toții ne recunoscem frați.

Lui îi datorăm dară glorie și închinăciune, și nu putem să nu ne bucurăm la aniversarea cea mai însemnată din analele lumii.

Citește și: Mesaje de Crăciun 2016 pentru: părinți, prieteni, familie, iubita. Scurte SMS-uri noi cu urări şi felicitări creștine, haioase sau amuzante de Crăciun fericit

Pe lângă aceste Nascerea Domnului are o însemnătate și mai mare. Ne aduce aminte împlinirea promisiunii. Ne presintă pe femeia, care a sdrobit capul șerpelui infernal, ne reamintesce timpul în care Fiul lui Dumnezeu cel prezis de Profeți, asceptatul, doritul tuturor popoarelor – s`a născut din o Vergură nepătată, cu totului tot frumosă și fără maculă – pentru ca să rescumpere omenirea cădută.

Isus se născu pentru ca să ne rescumpere, să ne mântuească, să ne învețe care este calea cea adevărată ce conduce la patria cerescă. Învețăturile sale încep chiar de la nascerea sa. Priviți la iesle: umilință, resignare, disprețul bunătăților lumesci.

Oh! Din un atare tablou să scotem învețături, să ne înconjurăm cu toții, cei avuți și norocoși să fie milostivi față de cei seraci, cei răteciți să se întorne la calea cea adeverată, să fim siguri că scopul nostru ultim, ultima nostră ținută nu este acestă vale a plângerilor, ci ceriul, pe care dumnezeescul prunc, prin iubirea sa nemărginită veni să ni-l recâștige cu prețul vieții sale, cu sângele seu prețios.

Adunați în intimitatea familiară, să prăznuim și acest Crăciun cu pare, cu dragoste, în armonie, și să ne dorim, ca pacea pe care a adus`o Isus pe pământ pentru oamenii de bună voire să planteze pururea asupra nostră ca arvună de progres și de un viitor mai bun”

(D.S.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria

Ziarul Unirea

Publicat

în

Încă un telescaun la Șureanu: „Pătru III” va fi cea mai lungă instalație din zonă, de peste 2.300 de metri și a fost cumpărată second-hand din Austria Un nou telescaun urmează să fie instalat la Șureanu, iar pentru amplasarea instalației a fost solicitată emiterea acordului de mediu din partea APM Alba. Instalație de transport pe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea