Rămâi conectat

Curier Județean

Cum au reușit trei femei din Alba să ia, ilegal, un credit de 20.000 de lei pe numele unui bărbat

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cum au reușit trei femei din Alba să ia, ilegal, un credit de 20.000 de lei pe numele unui bărbat

Trei femei din Alba, dintre care una angajată a unei instituții financiare nebancare (IFN), au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba într-un dosar penal cu fapte de înșelciune. În esență, cele trei inculpate au reușit să obțină, pe numele uneia dintre acestea, care a folosit cartea de identitate a unei alte persoane, un credit bancar în valoare de 20.000 de lei.

Faptele au avut loc în iulie 2019, dar dosarul a fost trimis în isntanță doar în martie 2024. Recent, în 10 mai 2024, un complet de cameră preliminară de la Judecătoria Alba Iulia a constatat legalitatea întocmirii rechizitoriului și a administrării probelor. Infracțiunile sunt de fals intelectual, înșelăciune și complicitate la această faptă.

Pentru toate cele trei infracțiuni, legea prevedea prescrierea acestora în termen de 5 ani, care se va împlini în cursul acestui an. Prin urmare, cele trei inculpate vor scăpa, în final, de răspunderea penală, dar, cel mai probabil, vor fi obligate să returneze banii, dacă nu au făcut-o încă sau nu o vor face pe parcursul procesului penal.

Potrivit rechizitoriului, una dintre inculpate, în cursul lunii iulie 2019, în baza unei înțelegeri prealabile, i-a pus la dispoziție unei alte inculpate cartea de identitate a persoanei vătămate și un înscris constând în extras de cont bancar, în scopul folosirii pentru obținerea unui credit bancar.

Citește și: Credit bancar de 20 de MILIOANE de lei, pentru Primăria Alba Iulia: Care sunt proiectele vizate spre finanțare

În 17 iulie 2019, a doua persoană s-a deplasat la punctul de lucru aflat în orașul Cugir, unde a depus aceste documente, iar pe baza lor și a documentației de credit aferente a fost aprobat la data de 17 iulie 2019 contractul de credit și s-a eliberat suma de 20.000 de lei.

Aceasta a semnat în fals, în locul persoanei care deținea cartea de identitate, la rubrica destinată împrumutatului atât contractul de credit, cât și înscrisul intitulat Secțiunea II – Condiții Generale, fiind astfel aprobată facilitatea de credit. Femeia a fost ajutată de o a treia persoană, angajată pe postul de analist credite, prin aceea că, „a întocmit întreaga documentație necesară aprobării creditului, documentație ce a cuprins copia cărții de identitate și extrasul de cont bancar al victimei, înscrisurile semnate în numele victimei, documentele întocmite de ea în exercitarea atribuțiilor de serviciu prin care a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului”. Mai mult, aceasta a atestat în cuprinsul contractului, sub semnătură, că a verificat identitatea împrumutatului și că acesta a semnat contractul în fața sa la punctul de lucru din localitatea Cugir.

Persoana care a contractat creditul nu a plătit ratele, motiv pentru care banca s-a îndreptat împotriva victimei, un bărbat din Cugir, care nu avea cunoștință că ar fi luat un credit. „Judecătorul de cameră preliminară constată că rechizitoriul cuprinde datele privitoare la faptele reţinute în sarcina inculpatelor şi încadrarea juridică a acestora, probele şi mijloacele de probă, cheltuielile judiciare, dispoziţia de trimitere în judecată, precum şi alte menţiuni necesare pentru soluţionarea cauzei.

Va constata legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul din data de 20.03.2024, emis în dosarul (…) al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a administrării probelor în faza de urmărire penală şi a efectuării actelor de urmărire penală”, se precizează în încheierea Judecătoriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Legea care prevede schimbarea centralelor de apartament neconforme a fost adoptată. Ce sisteme de încălzire sunt acceptate

Bera Larisa

Publicat

în

Legea care prevede schimbarea centralelor de apartament neconforme a fost adoptată. Ce sisteme de încălzire sunt acceptate Deputații au adoptat definitiv un proiect de lege pentru modificarea și completarea Legii 372/2005 referitoare la performanța energetică a clădirilor. Actul normativ urmează să fie promulgat. Citește și: Noi reglementări pentru deținătorii de apartamente în 2024. Pedepse cu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea