Rămâi conectat

Ştirea zilei

Cum au fost depistate, gestionate și anihilate focarele COVID-19 din județul Alba: Precizări de la DSP

Publicat

în

În județul Alba situația privind răspândirea noului coronavirus este ținută sub control, lucru demonstrat și de depistarea și ”stingerea” timpurie a focarelor apărute în contextul pandemiei. Este vorba despre focarele de la Ciuruleasa, de la Centrul de dializă și cel de la o unitate de panificație din Alba Iulia care, fără intervenția promptă și precisă a echipei de specialiști ai Direcției de Sănătate Publică Alba ar fi putut ușor degenera în dezastre epidemiologice greu de controlat și anihilat.

Focar COVID-19 comuna Ciuruleasa

Date privind evoluția focarului COVID19 din localitatea Ciuruleasa: Total cazuri confirmate – 17. Persoane declarate vindecate până la data de 4 mai – 16. În prezent este internat un singur caz care are evolutie favorabilă și se efectuează testul final de control în vederea externării. Primul caz a fost confirmat la data de 30 martie 2020 la o persoană în vârstă de 70 de ani cu afecțiuni asociate. Ultimul caz confirmat s-a înregistrat în data de 20 aprilie 2020. Cazurile au evoluat în cateva focare familiale din care 1 focar cu 8 cazuri confirmate, 1 focar cu 3 cazuri confirmate, 1 focar cu 2 cazuri, si 4 familii cu cîte 1 caz confirmat. Nu s-au inregistrat decese.

Electrica Furnizare Discount

”În cazul focarului din Ciuruleasa, de la primele 3 cazuri confirmate în comună am solicitat autorității locale sa impună măsuri severe de izolare având in vedere ca instalarea oficiala a carantinarii presupunea o serie de formalitati. Printr-o bună colaborare cu primarul, medicul de familie, forțele de ordine și sprijinul Spitalului Abrud, am reușit să extindem testările la un număr mare de contacți și să identificăm din „fașă” cea mai mică suspiciune de extindere a focarului. Din fericire, mare parte din persoanele depistate pozitive au fost tineri, asimptomatici, care au înțeles că este absolut necesară izolarea lor pentru a evita extinderea cazurilor de îmbolnăvire la cei mai în vârstă cu diverse comorbidități, care puteau dezvolta forme severe. La acest moment putem declara focarul stins”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 centru de dializă din Alba Iulia

Primul caz COVID-19 a apărut la o persoană dializată în 2 aprilie 2020. Ultimul caz a fost confirmat în 21 aprilie 2020, tot la o persoană dializată. În total, la Centrul de Dializă Fresenius Alba și până luni, 4 mai 2020, s-au înregistrat, 16 cazuri COVID -19: 12 la persoane dializate și 4 la personal medical (1 medic și 3 asistente). La această dată doar o singură persoană mai este internată, prezentând o formă clinică medie. Au fost testate toate persoanele dializate în unitate – 230, precum și personalul medico-sanitar din unitate: 51. La ultimul caz apărut în 21 aprilie 2020, au fost testați contacții apropiați, în număr de 6 care au avut rezultate negative la prima testare, urmând să fie retestați la interval de 7 zile, în conformitate cu Recomandările de prioritizare a testării pentru COVID-19, din Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19) din 16 aprilie 2020, care prevede la pct-ul 8, că:

“Hemodializații asimptomatici contacţi cu caz confirmat” vor efectua” 2 testări la 6-7 zile interval; pe durata acestei perioade aceștia vor fi dializați în sesiuni separate de restul pacienților”. Dializa, la aceste grupe de dializați (pozitivi, contacți apropiați, dializați în primele 14 zile după negativare) s-a efectuat conform unui program riguros stabilit în sesiuni diferite (ture, saloane, zile). Menționăm că DSPJ Alba a făcut recomandări prin care se dorește creșterea nivelului de protecție a personalului medical și a pacienților dializați, depistarea activă a persoanelor asimptomatice dar infectate COVID-19 în rândul pacienților respectiv personalului prin testarea RT-PCR și asigurarea de spații/circuite funcționale conforme pentru suspecți respectiv confirmați COVID-19.

”La Centrul Nefromed, deşi de la început DSP a făcut recomandări foarte precise legate de triajul zilnic al pacienților și personalului, se pare că prima pacientă depistată a avut o formă asimptomatică, fapt care a determinat extinderea cazurilor și la alți pacienți și personal medical. Din păcate, contaminarea personalului denotă și deficiențe în purtarea corespunzătoare a echipamentului de protecție și nerespectarea recomandărilor impuse de DSP, fapt care a atras și sancționarea unității. Testarea repetată a tuturor pacienților dializați, separarea lor de familie, precum și monitorizarea personalului, au permis limitarea focarului, dar unitatea rămâne în continuare sub monitorizarea DSP”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Focar COVID-19 unitate de panificație și desfacere a produselor de panificație din Alba Iulia

La nivelul reprezentanților DSP Alba a parvenit marți, 28 aprilie 2020, informația privind posibila contaminare cu COVID-19 a administratorului unei societăți de panificație din Alba Iulia. La acel moment reprezentanții DSP au verificat telefonic informația și s-a constatat că acesta s-ar afla internat în județul Cluj. Cu toate că la acel moment DSP Alba nu a avut niciun fel de document oficial prevăzut în astfel de situații, reprezentanții DSP s-au autosesizat și au demarat de urgență o anchetă epidemiologică bazată pe identificarea contacților declarați de către persoana confirmată. Astfel, au fost identificate mai multe persoane (contacți direcți) – angajați de la birourile societății, precum și din alte instituții.

În cursul zilei de miercuri, 29 aprilie, DSP Alba a efectuat testarea persoanelor declarate, fiind depistați pozitiv un număr de 5 angajați care activau în cadrul birourilor din sediul administrativ care sunt situate separat de spațiul de producție prorpiu-zis. Ulterior, ancheta epidemiologică a fost extinsă, fiind testate în data de 1 mai 2020 alte 120 de persoane – angajați ai societății și contacți ai acestora. În urma testării, o singură persoană a mai fost depistată pozitiv, fiind vorba despre un contact al unuia dintre cei cinci angajați cu rezultate pozitive. Această persoană nu este angajată a firmei. Ca urmare a acestei situații, activitatea societății de panificație a fost suspendată temporar în intervalul 30 aprilie – 4 mai 2020, timp în care s-au luat toate măsurile necesare unui potențial dezastru epidemiologic – testare, dezinfecție, recomandarea unor măsuri de protecție a angajaților și clienților. În prezent, cei cinci angajați depistați pozitiv se află internați pentru supraveghere, iar familiile și contacții direcți ai acestora au fost puși în izolare pentru 14 zile începând cu data de 30 aprilie.

”Cel mai recent focar depistat a fost rezultatul unei anchete demarate de DSP, urmare autosesizării legate de o persoană internată la Cluj declarată pozitivă. Menționăm că, având în vedere profilul unității și numărul mare de angajați, imediat s-a procedat la suspendarea activității și testarea tuturor angajaților. Din fericire, nu au fost depistate persoane pozitive în fluxul de producție și desfacere al produselor alimentare, deci a fost exclus riscul de extindere a focarului către populație”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

”Concluzionăm că intervenția promptă și eficientă a specialiștilor din DSP Alba, precum și posibilitatea testării extinse în regim de urgență a tuturor contacților prin laboratorul propriu, toate focarele apărute până în prezent la nivelul județului au fost limitate și gestionate eficient. DSP continuă acțiunea de depistare prin metoda screening în zonele cu cazuri multiple, dar numai cu sprijinul și înțelegerea populației legat de relaxarea progresivă a măsurilor de distanțare și izolare activitățile noastre vor avea succes”, dr. Daniela Popa DREGHICI, director adjunct în Sănătate Publică, medic epidemiolog al DSP Alba.

Publicitate

Ştirea zilei

Rețea de iluminat și instalații electrice moderne pentru două școli din Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Rețea de iluminat și instalații electrice moderne pentru două școli din Alba Iulia: Licitația, lansată în SEAP

Primăria municipiului Alba Iulia a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, o licitație pentru achiziționarea lucrărilor de instalații electrice unități de invățământ cu proiectare inclusă, inclusiv asistență tehnică din partea proiectantului. Valoarea totală estimată a investiției este de 478.000 lei, fără TVA.

Lot 1: Proiectare instalație electrică PT+DDE+CS și execuție lucrări, inclusiv asistență tehnică la Școală gimnazială Mihai Eminescu

În prezent instalația electrică din instituția de învățământ funcționează pe sistemul clasic, corpuri de iluminat, circuite electrice comune pentru iluminat și prize montate îngropat sau aparent , fără o distribuție uniformă pe nivel / săli și cu putere echilibrată.

Electrica Furnizare Discount

Corpurile de iluminat din interiorul sălilor de clasă și băi se vor păstra (împreuna cu instalația de alimentare ale acestora), ele vor fi alimentate din rețeaua nouă, iar corpurile de iluminat din holuri se vor înlocui cu altele noi care vor fi încastrate în tavanul casetat nou instalat (corpuri antipanica). Se va realiza și iluminatul de securitate (direcționări pe holuri, marcare hidranți, anti panică pe holuri).

Descrierea soluției propuse

 • proiectarea instalației de iluminat și prize, iluminat de securitate pentru evacuare și iluminarea de securitate pentru marcarea hidrantiilor;
 • înlocuirea corpurilor de iluminat pe culoare (holuri) cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED care vor fi încastrate1 în tavanul casetat nou instalat (corpuri antipanica).
 • înlocuirea circuitelor electrice existente cu circuite noi realizate cu cabluri sau conductoare fără halogenuri cu emisii reduse de fum și întârziere la propagaraea flăcării în mănunchi, montate în tuburi și/sau paturi de cabluri fără halogenuri.
 • înlocuirea și echiparea totală a tablourilor electrice cu siguranțe automate, parter și etaje. Se va lua în calcul și un tablou electric în centrală termică aflată Ia parterul clădiri. Se admit cofrete din material plastic fără emisii de halogenuri sau metalice.
 • proiectarea instalației de împământare (platbanda din oțel zincat, țăruși etc) și legarea tabloului, general la împământare
 • procurare și montare de tavan casetat pe holurile școlii având clasa de reacție la foc (eurpcl.aș^ A2-sl,d0)- aprox 550mp
 • înlocuirea jgheaburilor existente cu jgheaburi fără degajări de halogen (sau îngropat inclusiv refaceri)
 • relocarea echipamentelor existente (camere video, alarme etc)
 • Proiectarea și înlocuirea circuitelor electrice, respectiv a lămpilor din exteriorul clădirii (amplasate pe clădire) cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED

Lot 2: Proiectare instalație electrică PT+DDE+CS și execuție lucrări, inclusiv asistență tehnică la Școală gimnazială Vasile Goldiș

În prezent instalația electrică din instituția de învățământ funcționează pe sistemul clasic, corpuri de iluminat fluorescent și incandescent, circuite electrice comune pentru iluminat și prize montate îngropat/aparent fără o distribuție uniformă pe nivel /săli și cu putere echilibrată.

Descrierea soluției propuse

 • proiectarea instalației de iluminat și prize, iluminat de securitate pentru evacuare și iluminarea
  de securitate pentru marcarea hidrantiilor;
 • înlocuirea corpurilor de iluminat pe culoare pe holuri cu corpuri de iluminat cu eficiența energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED care vor fi încastrate : iri tavanul casetat nou instalat (corpuri antipanica).
 • înlocuirea corpurilor de iluminat din sălile de clasa cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED
 • înlocuirea circuitelor electrice existente cu circuite noi realizate cu cabluri sau conductoare fără halogenuri cu emisii reduse de fum și întârziere la propagaraea flăcării în mănunchi, montate în tuburi și/sau paturi de cabluri fără halogenuri.
 • înlocuirea și echiparea totală a tablourilor electrice cu siguranțe automate, parter și etaje. Se va lua în calcul și un tablou electric în centrală termică aflată la parterul clădiri. Se admit cofițe din material plastic fără emisii de halogenuri sau metalice.
 • proiectarea instalației de împământare (platbanda din oțel zincat, țăruși etc) și legarea tabloului-general la împământare
 • procurare și montare de tavan casetat pe holurile școlii având clasa de reacție la foc (euroclasa A2-sl,d0) aprox 550mp
 • înlocuirea jgheaburilor existente cu jgheaburi fără degajări de halogen, (sau îngropat inclusiv refaceri)
 • relocarea echipamentelor existente (camere video, alarme etc)
 • Proiectarea și înlocuirea circuitelor electrice, respectiv a lămpilor din exteriorul clădirii (amplasate pe clădire) cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață, inclusiv tehnologie LED.
Citește mai mult

Ştirea zilei

VACANȚĂ de DOUĂ săptămâni, pentru toți elevii din România, începând cu 25 octombrie. „Şcolile sunt puternic afectate prin elevi şi profesori, care se îmbolnăvesc”

Publicat

în

VACANȚĂ de DOUĂ săptămâni, pentru toți elevii din România, începând cu 25 octombrie. „Şcolile sunt puternic afectate prin elevi şi profesori, care se îmbolnăvesc”

În cursul zilei de miercuri, președintele Klaus Iohannis, a anunțat faptul că toți elevii vor intra în vacanță, timp de două săptămâni, începând de luni, 25 octombrie.

Potrivit președintelui României, vor intra în vacanță atât elevii din ciclul primar și gimnazial, cât și cei de liceu.

Electrica Furnizare Discount

„Şcolile sunt puternic afectate, este evident, prin elevi şi prin personal, profesori, care se îmbolnăvesc. În mod normal, de luni ar fi vacanţă pentru cei mici. S-a decis astăzi ca această vacanţă să fie valabilă nu numai pentru primar ci şi pentru gimnaziu şi liceu, pentru două săptămâni. Deci, începând de luni, este vacanță școlară”, a anunțat Klaus Iohannis.

Înainte de întâlnirea cu președintele României, ministrul interimar al educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat că „toate variantele sunt deschise”, în ceea ce privește închiderea școlilor.

„Toate variantele sunt deschise, în condițiile în care nu înțelegem să ne vaccinăm! În situația în care se suspendă și alte activități, în interesul protejării dreptului la sănătate al elevilor și cadrelor didactice, susținem adaptarea structurii anului școlar la situația epidemiologică extrem de gravă”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Potrivit Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, în ultimele 14 zile au fost confirmaţi cu infecţie cu noul coronavirus 4.545 de preşcolari şi elevi şi 746 de angajaţi din învăţământ.

Președintele Klaus Iohannis a convocat miercuri, 20 octombrie, la Palatul Cotroceni, responsabili în gestionarea pandemiei pentru a lua noi măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, după ce, marți, au fost anunțate 574 de decese și peste 18.000 de cazuri.

Sursa: libertatea.ro

Citește mai mult

Ştirea zilei

Circulație RESTRICȚIONATĂ, pe timp de noapte și masca de protecție, OBLIGATORIE, în spații deschise și închise. Anunțul președintelui Klaus Iohannis

Publicat

în

Circulație RESTRICȚIONATĂ, pe timp de noapte și masca de protecție, OBLIGATORIE, în spații deschise și închise. Anunțul președintelui Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a susținut o conferință de presă, în urma unor discușii, la Cotroceni, referitor la implementarea unor noi restricții care să stopeze numărul extrem de crescut de noi cazuri de COVID-19.

„Am discutat despre vaccinare, despre școli și despre restricții.

Dacă vrem să se oprească pandemia, singura soluție e vaccinarea. Vaccinarea oprește pandemia. Știu că sunt mulți care încearcă să vă spună că nu e așa. În vestul UE, unde lumea s-a vaccinat în masă, pandemia practic nu mai are impact. În partea noastră a UE e mai complicat.

Electrica Furnizare Discount

În România s-a declanșat o adevărată catastrofă.

Dragi români, dacă vreți să terminăm cu această pandemie, vaccinați-vă.

Deci dragi români, vaccinați-vă dacă vreți să nu ajungeți la spital și la ATI. Nu îi credeți pe cei care vă mint că pățiți ceva dacă vă vaccinați.

Până atunci, până vă convingeți să vă vaccinați, din păcate e nevoie de restricții prin care să putem avea grijă de cei vulnerabili.

Școlile sunt puternic afectate. În mod normal, începând de lunea viitoare, ar fi vacanță pentru cei mici. Am decis azi ca vacanță să fie valabilă pentru toate clasele timp de 2 săptămâni – gimnaziu, liceu, generală.

Începând de luni, masca redevine obligatorie peste tot, interior și exterior, și în târguri, și la cinema, și dacă vă plimbați pe stradă.

Este regretabil, dar trebuie să instituim restricții care vor intra luni în vigoare.

Guvernul va decide cel târziu vineri ce restricții intră în vigoare după ce experții vor stabili cu toate detaliile aceste norme.

Exemple: va fi restricționată circulația noaptea, cu excepția celor vaccinați și a celor cu treabă legitimă.

În timpul zilei, la majoritatea activităților, accesul va fi permis doar cu certificatul verde. Cei nevaccinați vor avea o sumedenie de restricții.

Până atunci, vă doresc tuturor multă sănătate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare