Rămâi conectat

Actualitate

Cum a apărut şi cine a inventat taxa pe barbă: Un argument care să-i aducă pe ruși în rândul lumii occidentale

Publicat

în

Cum a apărut şi cine a inventat taxa pe barbă: Un argument care să-i aducă pe ruși în rândul lumii occidentale

Ar putea să fie unul dintre cele mai bizare, dacă nu amuzante, lucruri pentru care să fie perceput un impozit. Nu și pentru Petru I. Când a fost vorba de barbă, țarul nu a glumit. L-a vrut pe rus în rândul oamenilor din Europa occidentală și a încercat să-l facă să adopte o ținută modernă și să se poarte ca-n Vest.

Între 1697 – 1698, ţarul Petru cel Mare a vizitat Europa deghizat pentru a afla informaţii despre construcţia de nave, dar şi despre cultura occidentală.

Ţarul Petru I este cel care a instituit taxa pe barbă. Nu a fost singurul conducător din istorie care a făcut acest lucru – Henry al VII-lea al Angliei a făcut acelaşi lucru, dar interesantă este povestea din spatele motivaţiei lui Petru cel Mare.

Electrica Furnizare Discount

Era un bărbat chipeș, impunător, care nu-și ascundea nici viciile – iubea petrecerile, bea strașnic și în el mocneau tendințe violente. Totuși, un lucru rămâne sigur: prin reformele lui moderne, Petru I a influențat Rusia pentru totdeauna.

Înainte de Petru I, Rusia nu prea avea legături cu Europa şi nici nu avea flotă maritimă cu care să-şi poată apăra ţărmurile. Deşi Rusia a fost şi a rămas o ţară cu o întindere vastă, aşa cum aminteşte şi Encyclopedia Britannica, în acele timpuri era cu mult în urma puterilor europene în ceea ce privea flota navală, aşa cum se întâmpla cu Anglia şi Olanda, care explorau şi colonizau globul, impunându-şi graniţele.

Intenţionând să înveţe, fără să afle nimeni, din succesul naţiunilor europene, Petru I şi-a petrecut aproximativ doi ani, între 1697 şi 1698, călătorind prin Europa, deghizat în reprezentant al „Marii Ambasade”.

A călătorit incognito ca „sergent Pyotr Mikhaylov”. Întrucât „Marea Ambasadă” era formată din 250 de oameni, inclusiv ambasadori de rang înalt, el a putut să se amestece printre aceştia neobservat şi să petreacă timp învăţând despre Europa. Potrivit Enciclopediei Britanice, a petrecut patru luni lucrând la un şantier naval pentru Compania olandeză a Indiilor de Est, unde a putut afla despre inovaţiile în construcţia navală din acele timpuri.

După aceea, scrie Enciclopedia: „a plecat în Marea Britanie, unde şi-a continuat studiul construcţiei navale, lucrând în depozitul Royal Navy de la Deptford şi a vizitat şi fabrici, depozite, şcoli şi muzee şi chiar a participat la o sesiune a Parlamentului…“

Când s-a întors, Petru I s-a angajat într-un proiect ambiţios de modernizare a Rusiei, astfel încât să poată concura cu superputerile europene. De aceea, se consideră că a „jucat un rol crucial în occidentalizarea Rusiei prin schimbarea economiei, guvernului, culturii şi afacerilor religioase”, a scris Mario Sosa pentru Universitatea Sfânta Maria. „Făcând toate acestea, Rusia a fost capabilă să se extindă şi să devină una dintre cele mai puternice ţări din emisfera estică.”

Printre reformele sale uluitoare s-au numărat modificarea modului de scriere, revizuirea calendarului rusesc şi înlocuirea sa cu calendarul iulian, şi a încercat să-i determine pe ruşi să nu mai poarte barbă, precum „modernii” europeni occidentali pe care i-a întâlnit în lungul său turneu prin Europa de Vest, printre care se afla chiar şi Isaac Newton.

A decis chiar şi înfiinţarea unei armate permanente, bine pregătită, precum şi a unei marine de ultimă generaţie şi a pus bazele oraşului Sankt Petersburg, a cărui locaţie strategică a contribuit la consolidarea rolului Rusiei în rutele comerciale Baltice, în 1703.

„Războiul împotriva părului facial”

După cum a scris şi Mark Mancini pentru Mental Floss, Peter I a început „războiul împotriva părului facial” într-un mod destul de dramatic, la o recepţie ţinută în onoarea sa, la scurt timp de la întoarcerea din Europa de Vest.

În prezenţa comandantul armatei, al comandantului adjunct, Fyodor Romodanovsky şi a unei mulţimi de asistenţi şi diplomaţi, s-a arătat proaspăt bărbierit, îngrozind la propriu audienţa, neobişnuită cu un asemenea look. Practic şi-a ras barba de faţă cu toţi, ca să obţină efectul scontat şi să nu existe dubii că ar putea fi altcineva.

Gâturile şi feţele fără barbă erau ultima modă, „ultimul răcnet” în Europa Occidentală a acelor ani. Aşa că a ordonat ca toţi supuşii, cu excepţia clericilor şi ţăranilor, să se bărbierească.

Atât de dedicat a fost cauzei sale încât a ordonat oficialilor Poliţiei să-i radă cu forţa pe cei care nu vor să se conformeze. Ba chiar şi-a bărbierit personal oaspeţii îngroziţi.

Clericii au considerat raderea bărbii o blasfemie

În timp, a început să pună la îndoială pragmatismul acestei cruciade. Membrii Bisericii Ortodoxe Ruse au fost deosebit de critici cu această măsură, considerând-o blasfemie. După cum spusese odată Ivan cel Groaznic (1530-1584): „A-ţi rade barba este un păcat pe care nici sângele tuturor martirilor nu-l va putea spăla. Ar însemna o necinstire a chipului omului aşa cum l-a creat Dumnezeu.”

În cele din urmă, poziţia conducătorului s-a înmuiat. Intuind însă că poate avea un beneficiu de pe urma acestui lucru, că ar putea să câştige bani pentru stat, Petru cel Mare a impus „impozitul pe barbă” anual celor care sperau să-şi păstreze părul facial.

Taxa pe barbă

Un cerşetor sărac putea să-şi păstreze barba pentru suma anuală de doi kopek, în timp ce un negustor sau un nobil era nevoit să scoată 100 de ruble. La depunerea taxei, fanii bărbii primeau o monedă mică, de cupru sau argint, după poziţia socială, pentru „impozitul plătit”. În ciuda nepopularităţii răspândite a taxei, aceasta a rămas în vigoare până la 1772, adică 47 de ani după moartea lui Petru I.

Deşi multe dintre reformele lui Petru I nu sunt amintite în mod curent astăzi, impozitul pe barbă a rămas ca unul dintre momentele cele mai ciudate ale istoriei. Un lucru este sigur – Petru cel Mare a schimbat Rusia pentru totdeauna.

Istoricul rus Nikolai Pogodin a spus odată: „Rusia de astăzi, adică Rusia europeană, diplomatică, politică, militară, comercială, industrială, scolastică, literară – este creaţia lui Petru cel Mare”.

sursa: adevarul.ro editiadedimineata.ro

Publicitate

Actualitate

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Publicat

în

Se va reveni la școală în format fizic? Raed Arafat: „Nu există nicio garanţie. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a anunţat, vineri seară, că nu există nicio garanţie că elevii vor relua cursurile şcolare cu prezenţă fizică, după cele două săptămâni de vacanţă. El a subliniat că, după zece zile, va fi făcută o evaluare a situaţiei şi se va face o nouă analiză.

„S-a preferat soluţia asta (vacanţă două săptămâni – n.r.) compensând ulterior zilele date pentru vacanţă, decât să fie online şi să fie o discrepanţă între accesul la online şi seriozitatea şi toate acestea. Au fost nişte discuţii care au fost stabilite mai ales de experţii de la Ministerul Educaţiei că asta ar fi soluţia mai bună”, a declarat Raed Arafat, la Digi24, vineri seară, întrebat de ce s-a ales vacanţă pentru toţi elevii şi nu cursuri online, potrivit news.ro.

Secretarul de stat a adăugat că nu poate garanta că elevii vor reveni la şcoală fizic, după cele două săptămâni de vacanţă.

Electrica Furnizare Discount

„Nu există nicio garanţie (că după două săptămâni cursurile vor reîncepe fizic – n.r.) pentru că nu ştim cum va evolua. Aşteptăm să vedem evoluţia şi discuţia asta a fost că la 10 zile vom evalua din nou. La 10 zile vom vedea cum se mişcă situaţia”, a declarat Arafat.

Raed Arafat a mai precizat că abia după 14 zile se vor vedea rezultatele restricţiilor impuse de luni.

Toţi elevii vor intra, începând de luni, în vacanţă pentru 14 zile, ordinul fiind deja semnat de ministrul Educaţiei.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Publicat

în

Ce spune Arafat de minivacanța de 1 decembrie: „Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel”

Secretarul de stat Raed Arafat le recomandă românilor să stea acasă. Doar persoanele vaccinate sau cele care au avut COVID-19 se mai pot caza la hotelurile din România, în următoarele 30 de zile, conform hotărârii aprobate vineri de CNSU.

Întrebat dacă românii își pot planifica o vacanță în zilele libere de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, Arafat a răspuns: „Dacă îi primesc alte țări. Părerea mea este că cel mai bine acum e să stăm unde am fost”.

„Și la unitățile de cazare vor trebui să fie prezentate certificatele verzi, inclusiv la hoteluri. Nu ai certificat de vaccinat sau trecut prin boală, nu ai cum să te cazezi la hotel. Acest lucru cred că este aplicat în foarte multe țări din Europa. Nu suntem singurii care aplicăm aceste reguli la acest moment”, a spus Arafat.

Electrica Furnizare Discount

„Se propune ca accesul la toate activitățile și evenimentele organizate în perioada de 30 de zile pentru care se propun măsurile din prezenta hotărâre, precum și accesul în cadrul centrelor comerciale, unităților de cazare, restaurantelor, cafenelelor sau altor unități de alimentație publică în care se pot consuma produse alimentare sau băuturi alcoolice sau nealcoolice comercializate, să fie permis doar persoanelor vaccinate sau trecute prin boală și care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”, se arată în hotărârea CNSU.

Sursa: digi24.ro

Citește mai mult

Actualitate

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

Publicat

în

Restricții anti-Covid-19: Cine va fi exceptat de la obligativitatea purtării măștii de protecție

În cursul zilei de vineri, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 91 privind stabilirea unor măsuri suplimentare în scopul gestionării riscului de sănătatea publică cauzat de numărul mare de infectări cu virusul SARS-CoV-2, prin care se propune.

În hotărâre se propune „instituirea obligativității purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, în toate spațiile publice închise și deschise, precum și la locul de muncă și în mijloacele de transport în comun”, începând de lunea viitoare.

Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane:

Electrica Furnizare Discount

a) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;

b) persoanele care sunt singure în birou;

c) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

d) reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante

IMPORTANT: Persoanele vaccinate trebuie și ele să poarte mască de protecție.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare