Culorile influențează semnificativ starea de spirit: de la calm la excitație, de la relaxare la un câștig de energie
Culorilor nu influențează doar alegerea hainelor sau decorarea locuințelor, ci acționează și asupra stării de spirit și a sentimentelor și joacă un rol foarte important în viața oamenilor.
De exemplu, fiecare nuanță de verde poate avea un impact diferit. Verdele smarald inspiră lux, cel al apei (foarte deschis) și verdele-bleu evocă destindere și odihnă, cu efect relaxant și calmant. O cameră în care domină aceste culori este propice unui somn liniștit. Verdele citron dă energie și face minuni într-un mediu unde trebuie stimulată creația. Verdele oliv însă îndeamnă la ordine și armonie, fiind o alegere bună pentru un spațiu de lucru unde totul trebuie bine aranjat.
Roșul, culoarea dragostei, semnalează emoții intense. Atracție sexuală, anxietate, furie și alte sentimente puternice, extreme, primare au drept conotație culoarea roșie. Un articol de îmbrăcăminte roșu contribuie la consolidarea încrederii în sine însuși și a forței mentale. Pe de altă parte, se pare că roșul alterează spiritul analitic, lucru deloc surprinzător dacă se ține seama de faptul că, în situația acestei culori, instinctul trece înaintea analizei. De fapt, culoarea roșie nu oferă siguranță, ci menține adrenalina la un nivel ridicat.
Albul evocă puritatea și prospețimea, fiind o culoare luminoasă, liniștitoare și vaporoasă. În Europa este simbolul virginității și culoarea rochiei de mireasă. În spitale, personalul medical poartă adesea halate albe, care degajă impresia de curățenie. Însă prea mult alb provoacă un efect de uniformitate, cu riscul plictiselii, putând duce la dispariția interesului.
Galbenul evocă energia solară, fiind asociat cu fericirea și optimismul. Un mediu colorat în galben stimulează energia și dorința de inovare. Însă, cu trecerea timpului poate deveni opresiv, mai ales în cazul camerelor zugrăvite în culoare aprinsă. Acest lucru se întâmplă mult mai rar în privința galbenului pal, care dinamizează fără să obosească.
Culoarea albastră este asociată cu o paletă diversă de influențe, având numeroase nuanțe, fiecare exercitând o influență specifică asupra atmosferei și a stării de spirit. Albastrul este în mod clasic culoarea liniștii și a calmului, faptul că este simbolul căștilor albastre nefiind întâmplător. El poate totuși sugera și răceală, autoritate și chiar aroganță. O haină bleumarin — costum sau taior — reflectă loialitate, fidelitate, soliditate și leadership. La un interviu de angajare, culoarea albastru închis este un atu suplimentar. Albastrul deschis și cel pal aduc liniște și calm, însă o cameră zugrăvită în aceste culori dă o impresie de răceală.
La fel ca roșul, portocaliul evocă sentimente foarte intense. Este o culoare tonifiantă, care poate fi extrem de benefică persoanelor stresate sau nefericite. Culoarea sugerează și perseverență, bunătate și echitate, fiind adesea utilizată în reclame și pe etichetele produselor. Mesajul este „Cumpărați-mă, sunt o garanție de calitate și fiabilitae”. Portocaliul este o alternativă ideală pentru cei cărora roșul lise pare prea intens, prea agresiv.
Negrul este o culoare plină de simboluri și reflectă o gamă vastă de emoții, în funcție de context: forță, încredere, consolare, tristețe. Un accesoriu, un articol de îmbrăcăminte sau un element decorativ de culoare neagră înseamnă forță, eleganță și rafinament. În lenjeria feminină, negrul este de o mare senzualitate. Negrul, ca și albul în unele zone ale globului, este culoarea doliului, prin urmare a tristeții.
Sentimentele asociate culorii mov depind de nuanță și de dominanța albastrului sau a roșului (din amestecul cărora a luat naștere movul). Culoarea închisă evocă lux, înțelepciune și introspecție, degajând o impresie de generozitate. Movul lavandă este mai ușor, ludic și romantic, în timp ce movurile în care albastrul domină sunt mai reci, mai discrete, mai rezervate decât variantele care au mai mult roșu. În trecut movul era o culoare greu de obținut și, prin urmare, se vindea mai scump. Din acest motiv era rezervat elitelor avute, fiind numit „culoare regală”.
Rozul evocă nevinovăția, romantismul și feminitatea. Culoarea este liniștitoare, proaspătă și ludică. Varianta aprinsă este festivă, uneori teatrală, și produce bucurie, în timp ce rozul pal simbolizează inocența și amabilitatea. De aici vine tradiția îmbrăcării fetițelor în roz. Însă, dat fiind caracterul său calmant, rozul poate părea plictisitor când este necesar un plus de energie. Unele cluburi sportive, de exemplu, zugrăvesc vestiarul adversarilor în roz pal, sperând să le scadă energia.
Ultima culoare trecută în revistă de passionsante.be, castaniul, este culoarea pământului, a ancorării în realitate și a înțelepciunii. La modul general, persoanele care poartă maro sunt percepute ca fiind demne de încredere, fiabile. Dar și în acest caz nuanțele trezesc sentimente diferite, de la deschidere, căldură umană, spontaneitate în cazul maroului teracotă, la pragmatism în cel al culorii foarte închise.
Sursa Agerpres
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 5 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii