Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Ştirea zilei

Cugirul – oraşul revoluţionarilor

Redactia Ziarului Unirea

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

Interviu cu Liviu BULZAN, preşedintele ”Asociaţiei 21 Decembrie 1989 – Cugir”

– Domnule Bulzan, în mass media au apărut în ultima vreme o serie de afirmaţii care ridică semne de întrebare legate de componenţa organizaţiilor de revoluţionari, făcându-se referire şi la organizaţia pe care o conduceţi. Cum comentaţi această temă de dezbatere?
– În opinia mea este o abordare falsă menită să discrediteze pe cei care în decembrie 1989 au avut curajul să iasă în primele rânduri la revoluţie, unii plătind cu viaţa, alţii cu sănătatea pentru idealurile de libertate. Ori, dacă atunci am fost primiţi cu lacrimi de bucurie cu flori şi urale, astăzi suntem taxaţi cu huidueli şi acuze.
– De ce credeţi că şi asociaţia din Cugir face parte din această campanie de denigrare?
– Tocmai acest fapt nu-l înţelegem pentru că după cum probabil ştiţi, Cugirul a fost primul oraş liber după Timişoara, iar în urma demersurilor făcute localitatea are statutul de ”Oraş Martir”. Dar pentru a veni cu unele clarificări, doresc să arăt că „Asociaţia 21 Decembrie 1989-Cugir”, luptători, răniţi şi urmaşii eroilor martiri numără 178 de membri având în componenţă revoluţionari din Orăştie, Sebeş, Alba, Blaj, respectiv Cugir. Este sigura asociaţie legal constituită până în 1992 conform Ordinului 566 al Guvernului României. În ceea ce priveşte asociaţia din Cugir, aceasta numără 68 de oameni, dintre care 42 au statutul de luptători răniţi, 5 sunt urmaşi ai eroilor martiri iar diferenţa de 21 sunt luptători remarcaţi prin fapte deosebite.
– Un subiect aprins privind asociaţia îl reprezintă indemnizaţiile pe care le primesc revoluţionarii dar şi alte drepturi de care aceştia beneficiază. Există afirmaţii ale unor participanţi care s-au situat în linia întâi în decembrie ’89 cum că nu au cerut niciodată recunoaştere materială din partea statului pentru faptele lor. Cum comentaţi atitudinea lor în comparaţie cu avantajele de care beneficiaţi?
– La Cugir, toate cele 68 de persoane primesc indemnizaţie de la stat. Aceste drepturi li se acordă conform prevederilor Legii nr. 341/2004, Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989. În acest context, membrii asociaţiei cărora le-a fost preschimbat certificatul ce atestă calitatea de luptător, rănit şi urmaş al eroilor martiri beneficiază de prevederile acestei legi. În ceea ce priveşte dreptul de a primi câte un teren de la stat în mod gratuit, fac precizarea că doar 13 revoluţionari au beneficiat de acesta.
– D-le Bulzan, există un aspect legat de faptul că anumite persoane sau grupuri de persoane contestă o situaţie din timpul evenimentelor fierbinţi de la Cugir ce se referă la accidentul de maşină ce a avut loc la trecerea de cale ferată din apropiere de Vinerea, care s-a soldat cu morţi şi răniţi.
– Este adevărat că în urmă cu circa două luni, a apărut un articol în presă semnat Uniunea Asociaţiilor de Revoluţionari Alba prin care se spune că 15 cetăţeni din Cugir au derapat cu un microbuz pe trecerea CFR – Vinerea şi s-au răsturnat. Aici vreau să spun că există un gest de rea intenţie, pentru că o echipă din care şi eu am făcut parte a fost trimisă cu un microbuz de la UM-CUGIR prin ordin de luptă să sprijine militarii care apărau depozitul de arme din Vinerea. Ordinul a fost semnat de colonel Gheorghe Bujan şi maior Ioan Oprean, cei care la acea dată, conduceau fomaţiunea de gărzi patriotice din Cugir. În urma acelui accident au decedat 3 persoane, iar ulterior alte 5 şi-au pierdut viaţa datorită rănilor provocate de accident. Vreau să precizez că acest caz a fost verificat de trei comisii guvernamentale şi parlamentare.
– Credeţi că aşa după cum se afirmă, există impostori printre revoluţionarii din Cugir şi că sunt mulţi alţii îndreptăţiţi să aibă certificat de revoluţionar?
– Noi nu negăm existenţa unor impostori în rândurile noastre, dar aceste situaţii trebuiesc dovedite. Aceste contestaţii trebuie neapărat probate, precum şi afirmaţiile lansate că la Cugir sunt un număr de 200-300 de persoane care fac parte din această asociaţie. Credem totodată că există şi alte persoane din Cugir cu merite la revoluţie dar care din diverse motive nu şi-au depus la timp dosarele pentru a fi luate în evidenţă. Şi chiar cu riscul de a mă repeta declar că nu sunt de acord cu afirmaţiile calomnioase menite să discrediteze pe cei care doresc să întineze memoria celor care au riscat totul la Revoluţia din Decembrie 1989.
Lista cuprinzând numele revoluţionarilor Asociaţiei 21 Decembrie 1989 – Cugir (în viaţă): Nelu Abrudean – rănit; Nicolae Apolzan – luptător; Marioara Augustin – urmaş; Ciprian Bălan – rănit; Adriana Maria Bâscă – rănit; Rodica Beudean – remarcat; Florea Maria Bâldea – rănit; Ioan Bocănici – luptător; Petru Boroş – luptător; Liviu Bulzan – rănit; Alexandru Chedea – rănit; Ioan Ciucur – rănit; Aurel Cordea – rănit; Mircea Costinaş – rănit; Paul Coţovan – rănit; Răducu Crăciun – remarcat; Ioan Cristea – remarcat; Emil Cugirean – rănit; Dorel Culda – rănit; Petrea Dănilă – remarcat; Mircea Dârzu – remarcat; Viorel David – rănit; Vasilica Eremia – remarcat; Gh. Glogoveţan – rănit; Olimpiu Herlea – rănit; Solomon Ileasă – rănit; Traian Jibotean – rănit; Ioan Mărginean – luptător; Gh. Sărătean Mariş – rănit; Elena Motioc – luptător; Florin Muşat – rănit; Ioan Muntean – rănit; Marin Nedea – luptător; Andrei Pall – rănit; Ovidiu Pantiloiu – rănit; Dănilă Poienar – urmaş; Ioan Pop – rănit; Călin Popescu – rănit; Sorin Porumbariu – rănit; Moisa Racolţa – rănit; Florentin Ioan Rusu – luptător; Simona Maria Sabău – rănit; Andrei Silaghi – rănit; Liliana (Potopea) Simu – rănit; Ştefan Dorin Simu – rănit; Romeu Stan – luptător; Mircea Susan – luptător; Ioana Diana Teodorescu – urmaş;  Florian Teodorescu – tată erou martir; Mihaela Veronica Teodorescu – soţie de erou martir; Mihai Florin Teodorescu – fiu de erou martir; Gheorghe Todea – luptător rănit; Vasile Toma – luptător; Nicolae Tricu – rănit; Ioan Vaida – luptător; Marin Zlate – rănit.
Constantin PREDESCU

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu

Bera Larisa

Published

on

FOTO | APEL UMANITAR pentru o familie din Alba Iulia, care a rămas fără locuință în urma unui incendiu Un apel umanitar a fost lansat pentru familia Cercea, din cartierul Pâclișa din municipiul Alba Iulia. În urmă cu câteva zile, casa lor a fost cuprinsă de flăcări și oamenii au rămas fără acoperiș deasupra capului […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea