Rămâi conectat

Ştirea zilei

Crotalierea mieilor va fi făcută de medicii veterinari concesionari

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Ieri, 14 martie, la Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a avut loc o întâlnire care a avut ca scop stabilirea operatorului care va realiza identificarea ovinelor în judeţ, având în vedere că se apropie perioada fătării mieilor şi a sacrificării lor de Paşti. Au participat dr. Dan Marcu, dr. Viorel Suciu, dr. Ioan Tătucu – DSVSA Alba, dr. Francisc Kerekeş – preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Alba, dr. Horia Moruţan – preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine Alba (ACO Alba). Din discuţii a rezultat că în 4 martie, la ACO Alba a avut loc o şedinţă la care au participat circa 30 de ciobani, inclusiv reprezentanţii celor 9 asociaţii ale crescătorilor de ovine reprezentantive afiliate ACO Alba, cărora li s-a cerut punctul de vedere referitor la efectuarea identificării animalelor, la dezbateri luând parte şi reprezentanţi ai DSVSA Alba şi CMV Alba. Dr. Horia Moruţan a declarat că ACO Alba a hotărât, cu unanimitate de voturi, ca acţiunea de crotaliere să fie efectuată deocamdată prin intermediul medicilor veterinari concesionari, urmând ca ulterior crotalierea şi controlul oficial al producţiei (C.O.P.) să fie realizate de către asociaţie. „S-a luat această măsură din cauza insuficienţei timpului necesar pentru organizarea acestei activităţi de către asociaţie şi îi rog pe medicii veterinari să fie cooperanţi. Eu consider că trebuie întărită relaţia dintre crescătorii de animale şi medicii veterinari concesionari, deoarece nici crescătorii de ovine nu pot exista fără medici veterinari, dar nici medicii veterinari nu pot trăi fără crescătorii de animale. Indiferent ce legi vor veni, trebuie să ne punem la masă şi să discutăm, ca să găsim cele mai bune soluţii pentru crescători”, a declarat dr. Horia Moruţan. În ACO Alba sunt înscrişi 1.400 de membri, din care 200 sunt activi, numărul ovinelor fiind de ordinul sutelor de mii. El a precizat că, având în vedere munca oierilor şi faptul că, în general, numai de Paşti se consumă carne de miel, aceasta poate fi catalogată drept o trufanda, fiind un produs ecologic.
„Pentru că dr. Horia Moruţan este medic veterinar, înţelege cel mai bine că identificarea animalelor nu înseamnă doar simpla aplicare a crotaliilor, ci şi completarea formularelor, introducerea şi scoaterea din evidenţă. Apreciem în mod deosebit gestul ACO Alba, care a luat această decizie în favoarea medicilor veterinari. Trebuie ca autorităţile veterinare centrale să ia măsuri şi pentru a asigura un control al mişcării animalelor în privinţa scoaterii şi luării lor în evidenţă în cazul unor tranzacţii. Crotalierea simplă nu va costa mai mult de 1 leu/miel, iar pentru mieii care vor fi sacrificaţi de Paşti este necesară aplicarea unui singur «cercel». Nici crotalierea electronică nu va costa însă mai mult de 1 euro/miel”, a declarat dr. Francisc Kerekeş.
Începând din acest an, costurile pentru crotalii vor fi suportate de către proprietarul animalelor, iar manopera (aplicarea crotaliilor), completarea formularelor, introducerea în baza de date sau scoaterea din baza de date sunt suportate de stat pentru gospodăriile ţărăneşti (exploataţiile non-profesionale). Potrivit legii, pentru fermele comerciale constituite sub formă juridică, proprietarul suportă şi costul manoperei. Crotaliile pot fi achiziţionate de la furnizori, care pot fi medicii veterinari concesionari, dar şi asociaţiile profesionale. În judeţul Alba sunt înregistraţi 73 de furnizori secundari (13 asociaţii ale crescătorilor de taurine, 58 de cabinete medicale veterinare, 3 exploataţii comerciale). Totul e ca acestea să fie comandate din timp.
La rândul său, dr. Ioan Tătucu a declarat că DVSA Alba nu impune ca acţiunea de crotaliere să fie efectuată doar de medicii veterinari şi a arătat că nu există motive ca animalele să nu fie identificate. Ca atare, mieii vor putea fi sacrificaţi de Paşti, iar preţul cărnii de miel nu va creşte din cauza crotalierii. Pentru a evidenţia faptul că manopera privind identificarea ovinelor este gratuită, fiind suportată de asociaţie, directorul DSVSA Alba, dr. Vasile Bereş, i-a atenţionat pe crescătorii de animale să nu accepte efectuarea altor acţiuni sanitar-veterinare de către medicii veterinari pe perioada crotalierii mieilor.
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro !

Cezar Lancrajan

Publicat

în

IPEC, firma din Alba Iulia care produce 1% din farfuriile de porţelan din întreaga lume, va angaja în 2025 încă 50 de oameni. A bugetat afaceri de aproape 32 de milioane euro ! Producătorul de porţelan IPEC Alba Iulia, controlat de familia Covaciu, a bugetat afaceri de aproape 32 mil. euro pentru 2025. Întreprinderea de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea