Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Criză de medicamente pe piața din România: Ce antibiotice lipsesc cu desăvârșire din farmacii

Suciu Andra-Ioana

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Criză de medicamente pe piața din România: Ce antibiotice lipsesc cu desăvârșire din farmacii

USR - Alegeri Parlamentare 2024

În plin sezon al infecţiilor respiratorii acute, Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica reclamă lipsa de reacţie a autorităţilor la absenţa antibioticelor de pe piaţa din România, în special a celor pentru copii.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

„Odată cu începerea şcolii şi întoarcerea copiilor în colectivităţi, suprapuse peste sezonul rece, infecţiile respiratorii acute sunt din ce în ce mai întâlnite şi realitatea cruntă este că nu avem cu ce să tratăm copiii care au nevoie de antibiotic. Vorbim de cazuri concrete de copii care se recuperează foarte greu sau necesită internare pentru că banalele antibiotice, în special siropuri sau suspensii orale de uz pediatric, nu se găsesc. Este o situaţie extrem de gravă, iar noi ca farmacişti ne vedem neputincioşi în a o rezolva”, a declarat preşedintele asociaţiei, Cristina Pavel

Lipsesc sau se găsesc în cantităţi insuficiente (în special sub formă de sirop sau suspensie orală) amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină, chiar şi ibuprofen sirop, potrivit AFIE. Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica a transmis că, dacă situaţia nu este rezolvată, se poate ajunge la efecte „importante” în sănătatea copiilor pe termen lung.

Conform asociaţiei, discontinuităţi în aprovizionarea cu alte medicamente, în special ieftine, sunt din nou anunţate de către producători, ceea ce pune o şi mai mare presiune asupra farmaciilor pentru a se aproviziona şi un pericol „imens” pentru sănătatea pacienţilor, care riscă să nu mai găsească tratamentul necesar sau să fie necesare multiple vizite la medicul de familie şi medicul specialist pentru a li se schimba terapia.

„Un alt produs care lipseşte în ultima perioadă, cu un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de afecţiuni din sfera neurologică sau psihiatrică, este carbamazepina. Chiar dacă în ultima lună produsul a început să reapară în stocuri, din păcate cantităţile sunt insuficiente pentru nevoia pacienţilor, iar de multe ori farmaciile sunt condiţionate de achiziţionarea altor produse pentru a putea procura carbamazepina”, a completat Pavel.

„Ca farmacist, care lucrez zi de zi cu pacienţii, la fel ca şi colegii mei, mi-e teamă să mă gândesc ce se va întâmpla dacă situaţia nu se va rezolva curând. Pacienţii sau aparţinătorii de foarte multe ori sunt nevoiţi să se întoarcă la medic pentru a li se schimba tratamentul din cauza lipsei produselor sau sunt nevoiţi să parcurgă zeci de kilometri în speranţa că vor găsi medicamentele necesare pe stocul vreunei farmacii. Probabil, dacă situaţia nu se rezolvă, vom vedea mult mai multe cazuri agravate, mult mai mulţi copii la urgenţe sau internaţi în spital pentru afecţiuni care puteau fi tratate acasă. Autorităţile trebuie să fie informate şi trebuie să ia măsuri pentru minimizarea efectelor acestei crize şi pentru a readuce pe piaţa din România cantităţile necesare de antibiotice”, a mai declarat aceasta.

Farmaciile comunitare fac constant eforturi pentru a se aproviziona corespunzător cu medicamentele necesare – şi prin eforturi înţelegem faptul că o foarte mare parte a timpului unui farmacist este ocupată cu procurarea de medicamente – fie discutând cu fiecare distribuitor în parte, fie direct cu producătorii, fie întrebând alţi colegi farmacişti, fie chiar prin sesizări către Agenţia Naţională a Medicamentului, potrivit oficialilor. Cu toate acestea, nu de puţine ori se întâmplă ca anumite produse să nu se găsească pentru o perioadă de timp mai lungă sau în anumite regiuni geografice, potrivit AFIE.

Printre medicamentele de uz pediatric care lipsesc de pe piaţă sau se găsesc în cantităţi insuficiente, în special sub formă de sirop sau suspensie orală, se numără amoxicilină cu acid clavulanic, cefuroximă, cefaclor, cefalexină, claritromicină, fenoximetilpenicilină şi ibuprofen sirop, se precizează în comunicatul citat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată

Cezar Lancrajan

Published

on

PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea