Criza de forţă de muncă, deblocată cu import masiv de lucrători din afara UE
Un proiect de act normativ care vizează relaxarea legislaţiei privind angajarea lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, în contextul crizei acute de forţă de muncă de pe piaţa românească a fost iniţiat de către Senatorul PNL Florin Cîţu. Concret, în următorii cinci ani, străinii din spaţiul extracomunitar ar putea fi plătiţi cu cel puţin salariul minim, nu cel puţin salariul mediu pe economie, ca acum, se arată în proiectul de act normativ.
Angajatorii ar putea aduce efectivele de lucrători exatracomunitari de care au nevoie, fără să mai fie condiţionaţi de o limită maximă impusă de Guvern. Până în anul 2023, străinii ar putea veni la muncă în România fără să mai fie nevoiţi să obţină recunoaşterea diplomelor lor de către Ministerul Educaţiei din ţara noastră, potrivit proiectului.
Unde suntem acum. Amploarea crizei
În prezent, ne confruntăm cu un deficit însemnat de forţă de muncă, mai acut în construcţii şi industria ospitalităţii, în condiţiile în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern. În 2018, de exemplu, Guvernul a stabilit că angajatorii pot aduce la muncă în ţara noastră maximum 7.000 de oameni din spaţiul extracomunitar.
În acest context, senatorul Florin Cîţu a iniţiat un proiect de act normativ, susţinut de un grup de parlamentari PNL, PMP şi USR, care prevede relaxarea legislaţiei privind angajarea lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, pentru următorii cinci ani, în scopul deblocării crizei cu care se confruntă piaţa muncii.
Ce modificări vor să aducă parlamentarii la proiectul de OUG nr. 25 din 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României
Relaxarea legislaţiei privind angajarea forţei de muncă din spaţiul extracomunitar.
În fiecare an Guvernul stabileşte un număr maxim de lucrători străini din spaţiul extracomunitar care pot fi aduşi la muncă în ţară. În prezent, e insuficient, spun apăsat angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii. În acest context, liberalii propun ca în următorii cinci ani (în perioada 2018 – 2023) să fie ridicată restricţia privind numărul maxim de lucrători străini pe care angajatorii îi pot aduce la muncă în ţara noastră.
Suspendarea condiţiei potrivit căreia angajatorii sunt obligaţi să plătească lucrătorii din spaţiul extracomunitar cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.
Proiectul prevede ca pentru următorii cinci ani să fie suspendată condiţia potrivit căreia străinii din spaţiul extracomunitar pot fi aduşi la muncă în România pe salarii lunare egale sau mai mari decât câştigul salarial mediu brut pe economie, iar în cazul lucrătorilor înalt calificaţi – de cel puţin patru ori câştigul salarial mediu brut pe economie.
În următorii cinci ani, străinii din spaţiul extracomunitar vor putea veni la muncă în România fără să mai fie nevoiţi să obţină recunoaşterea diplomelor lor de către Ministerul Educaţiei din ţara noastră, se arată în proiectul antemenţionat.
Parlamentarii propun, de asemenea, o serie de măsuri de debirocratizare a procesului parcurs de angajatorii din România care vor să aducă lucrători din afara UE la muncă în ţara noastră.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Decontarea serviciilor medicale fictive de către medici eliminată prin introducerea unui SMS de validare
Decontarea serviciilor medicale fictive de către medici eliminată prin introducerea unui SMS de validare Un nou serviciu va fi introdus, curând, de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rogobete. Validarea prin SMS a serviciilor medicale, îi va împiedica pe medici de familie să deconteze servicii medicale fictive, atfel evitându-se fraudele din sistemul de sănătate, cum s-a întâmplat în […]
Concediul pentru creșterea copilului 2025: Noi condiții pentru păstrarea asigurării sociale de sănătate pe perioada concediului postnatal
Concediul pentru creșterea copilului 2025: Noi condiții pentru păstrarea asigurării sociale de sănătate pe perioada concediului postnatal Guvernul condus de premierul Ilie Bolojan a propus un pachet de măsuri fiscale care vizează schimbări majore în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Printre cele mai controversate prevederi se numără obligativitatea plății contribuției de 10% către sistemul […]
Românii ar putea fi recompensați dacă cer bonul fiscal și îl scanează într-o aplicație. Planul Guvernului pentru reducerea evaziunii fiscale
Românii ar putea fi recompensați dacă cer bonul fiscal și îl scanează într-o aplicație. Planul Guvernului pentru reducerea evaziunii fiscale Guvernul ar putea introduce un sistem de recompense pentru cetățenii care solicită bonul fiscal și îl scanează într-o aplicație dedicată. Măsura are ca scop reducerea evaziunii fiscale și este inspirată din modele implementate în alte […]