Rămâi conectat

Actualitate

Criza de forţă de muncă, deblocată cu import masiv de lucrători din afara UE

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Un proiect de act normativ care vizează relaxarea legislaţiei privind angajarea lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, în contextul crizei acute de forţă de muncă de pe piaţa românească a fost iniţiat de către Senatorul PNL Florin Cîţu. Concret, în următorii cinci ani, străinii din spaţiul extracomunitar ar putea fi plătiţi cu cel puţin salariul minim, nu cel puţin salariul mediu pe economie, ca acum, se arată în proiectul de act normativ.

Angajatorii ar putea aduce efectivele de lucrători exatracomunitari de care au nevoie, fără să mai fie condiţionaţi de o limită maximă impusă de Guvern. Până în anul 2023, străinii ar putea veni la muncă în România fără să mai fie nevoiţi să obţină recunoaşterea diplomelor lor de către Ministerul Educaţiei din ţara noastră, potrivit proiectului.

Unde suntem acum. Amploarea crizei

În prezent, ne confruntăm cu un deficit însemnat de forţă de muncă, mai acut în construcţii şi industria ospitalităţii, în condiţiile în care circa 4 milioane de români au ales să emigreze, iar importul de forţă de muncă extracomunitară e restricţionat anual de Guvern. În 2018, de exemplu, Guvernul a stabilit că angajatorii pot aduce la muncă în ţara noastră maximum 7.000 de oameni din spaţiul extracomunitar.

În acest context, senatorul Florin Cîţu a iniţiat un proiect de act normativ, susţinut de un grup de parlamentari PNL, PMP şi USR, care prevede relaxarea legislaţiei privind angajarea lucrătorilor din spaţiul extracomunitar, pentru următorii cinci ani, în scopul deblocării crizei cu care se confruntă piaţa muncii.

Ce modificări vor să aducă parlamentarii la proiectul de OUG nr. 25 din 2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României

Relaxarea legislaţiei privind angajarea forţei de muncă din spaţiul extracomunitar.

În fiecare an Guvernul stabileşte un număr maxim de lucrători străini din spaţiul extracomunitar care pot fi aduşi la muncă în ţară. În prezent, e insuficient, spun apăsat angajatorii din construcţii şi din industria ospitalităţii. În acest context, liberalii propun ca în următorii cinci ani (în perioada 2018 – 2023) să fie ridicată restricţia privind numărul maxim de lucrători străini pe care angajatorii îi pot aduce la muncă în ţara noastră.

Suspendarea condiţiei potrivit căreia angajatorii sunt obligaţi să plătească lucrătorii din spaţiul extracomunitar cu cel puţin salariul mediu brut pe economie.

Proiectul prevede ca pentru următorii cinci ani să fie suspendată condiţia potrivit căreia străinii din spaţiul extracomunitar pot fi aduşi la muncă în România pe salarii lunare egale sau mai mari decât câştigul salarial mediu brut pe economie, iar în cazul lucrătorilor înalt calificaţi – de cel puţin patru ori câştigul salarial mediu brut pe economie.

În următorii cinci ani, străinii din spaţiul extracomunitar vor putea veni la muncă în România fără să mai fie nevoiţi să obţină recunoaşterea diplomelor lor de către Ministerul Educaţiei din ţara noastră, se arată în proiectul antemenţionat.

Parlamentarii propun, de asemenea, o serie de măsuri de debirocratizare a procesului parcurs de angajatorii din România care vor să aducă lucrători din afara UE la muncă în ţara noastră.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cât costă un hectar de teren arabil în România? Zonele în care este cel mai ieftin, unde este cel mai scump? Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică (INS),.41.624 de lei este prețul mediu cu care s-a vândut un hectar de teren arabil în România. Harta prețurilor pentru terenurile agricole arată că cel […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea