Rămâi conectat

Economie

Creștere explozivă a prețului energiei în Europa de Est: România printre cele mai afectate țări

Bera Larisa

Publicat

în

Creștere explozivă a prețului energiei în Europa de Est: România printre cele mai afectate țări

Prețurile angro la energia electrică au înregistrat o creștere semnificativă de aproape 73%, atingând luni, 22 iulie 2024, o medie de 219,28 euro pe megawatt-oră, după o scădere temporară în weekend. Această creștere confirmă evoluția explozivă din întreaga lună iulie. Astăzi, Grecia a fost a patra cea mai scumpă țară, cu un preț de 236,58 euro pe megawatt-oră, după Albania, Bulgaria și România, care au avut un preț de 229,24 euro pe megawatt-oră. În contrast, Ungaria a înregistrat o scădere la 120,45 euro pe megawatt-oră, indicând faptul că problema interconexiunilor electrice cu Europa Centrală a fost rezolvată.

Citește și: Nouă taxă pe factura de energie electrică: Contribuția CfD va fi introdusă începând cu 1 octombrie

Până la data de 22 iulie, media lunară a prețului angro al energiei electrice în Grecia a ajuns la 142,27 euro pe megawatt-oră, comparativ cu 98,89 euro în iunie, marcând o creștere de 44%. Aceasta înseamnă o creștere vertiginoasă și a prețului pentru kilowatt-oră, ceea ce va duce la o explozie a sumelor de pe facturile de energie electrică pentru consumatorii casnici. Guvernul grec încearcă să atenueze acest impact prin măsurile extraordinare anunțate pentru luna august, menite să sprijine financiar gospodăriile.

Luni, lipsa vântului a redus producția de energie a turbinelor eoliene, iar temperaturile ridicate au limitat eficiența instalațiilor fotovoltaice. În consecință, sursele regenerabile au avut o participare redusă în mixul energetic, contribuind cu doar 25,85%. În schimb, unitățile pe bază de gaze naturale au acoperit 43,20% din necesar, lignitul a crescut la 9%, importurile la 10,98%, iar marile hidrocentrale au contribuit cu 6,18%.

Prețul maxim, de 850 euro/MWh, a fost înregistrat la ora 21, fiind cel mai ridicat de până acum. Pe parcursul zilei, prețul minim nu a scăzut sub 100 euro/MWh, fiind influențat de costurile unităților de producție pe bază de gaze naturale.

Consumatorii industriali semnalează o situație scăpată de sub control în privința prețurilor la energie electrică și consideră că măsurile anunțate de guvernul grec sunt insuficiente. Potrivit președintelui Asociației Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia (EVIKEN), Antonis Kontoleon, „de două săptămâni, industriile din țară se confruntă cu prețuri astronomice între orele 20.00-22.00, de aproximativ 700-800 €/MWh, prețuri întâlnite și în Grecia, Bulgaria, și România. Aceste prețuri nu sunt justificate de o creștere a costurilor de producție, care nu depășesc 150 €/MWh pentru unitățile pe bază de lignit. Prețurile la Hupex au scăzut de ieri.”

El subliniază că unii producători din Grecia profită de consumul ridicat din Balcani și de exporturile semnificative către Ucraina, precum și de anumite disfuncționalități ale interconexiunilor rețelelor electrice, pentru a obține profituri uriașe în detrimentul consumatorilor greci. Aceasta afectează negativ și baza de producție a țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Economie

Economie

E JALE: ”Din anul 2025, economia României va trebui să învețe să funcționeze fără banii împrumutați de stat”

Bera Larisa

Publicat

în

E JALE: ”Din anul 2025, economia României va trebui să învețe să funcționeze fără banii împrumutați de stat” În contextul incertitudinilor economice globale și al transformărilor interne, România se pregătește pentru o serie de provocări și oportunități în următorii ani. Analiza financiară a economiei românești devine crucială pentru înțelegerea direcției în care se îndreaptă țara. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea