Creștere cu 9,2% pe piața bunurilor de folosință îndelungată în 2016 în România. Scădere de 15% pentru piaţa IT
Piața bunurilor de folosință îndelungată a atins, anul trecut, 2,55 miliarde de euro, în România, în creștere cu 9,2% comparativ cu anul precedent, reiese din studiul GFK Temax remis, marți, AGERPRES.
Pe de altă parte, piața IT a consemnat cel mai semnificativ declin, de 15,1%, și a ajuns la 419 milioane euro.
‘Camerele web și mouse-urile au fost singurele categorii IT care au înregistrat evoluții pozitive. Tabletele au scăzut cel mai mult, urmate de sistemele de tip desktop și laptopuri’, se arată în document.
Piața foto a consemnat un declin de 14,6%, ajungând la 25 milioane euro, iar piața de imprimante, multifuncționale și consumabile a scăzut cu 3,5%, la 64 milioane euro.
Creșteri semnificative, de peste 20 de procente, au fost la electronice, care au generat vânzări de 463 milioane euro, electrocasnice mari (577 milioane euro) și electrocasnice mici (178 milioane euro).
La electronice, televizoarele cu dimensiuni și rezoluții superioare ale ecranelor se află pe trend ascendent, boxele mici și boxele cu sistem de andocare au înregistrat cea mai mare rată de creștere, urmate de sistemele Audio. Pe de altă parte, sistemele video și de înregistrare, împreună cu sistemele de navigare auto, au continuat să scadă.
În ceea ce privește electrocasnicele mari, piața a încetinit ritmul de creștere în T4 2016.
‘2016 s-a încheiat cu o creștere de două cifre, toate categoriile aflându-se în trend pozitiv. Majoritatea categoriilor au suferit eroziuni de preț în 2016, cu toate că a crescut interesul consumatorilor pentru produse cu specificații superioare’, menționează sursa citată.
La electrocasnice mici, campania Black Friday a generat vânzări mai mari pentru toate categoriile de produse, cu impact considerabil pentru aspiratoare și aparate pentru prepararea băuturilor calde.
‘Atât aspiratorele cilindrice fără sac, cât și alte segmente de nișă (de exemplu aspiratoare verticale, aspiratoare roboți) au avut o evoluție foarte bună. Aparatele de îngrijire a părului au înregistrat cele mai scăzute evoluții în T4, având și eroziuni de preț considerabile. Cererea pentru cele mai importante subcategorii a scăzut în T4 2016 comparativ cu T4 2015’, informează GFK Temax.
Piața Telecom a crescut cu 12%, la 824 milioane euro, anul trecut, înregistrându-se o creștere semnificativă pe segmentul de telefoane cu ecrane mari.
‘Segmentul de căști cu microfon a continuat să aibă rate de creștere de două cifre, ceea ce a contribuit la evoluția întregii categorii Telecom. Rata de creștere pentru telefoanele inteligente a încetinit în T4’, se mai spune în document.
Sursa: agerpres.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri
Prețuri ca în Elveția în supermarket-urile din România, dar salarii de 6 ori mai mici: Exemple de prețuri În România mai avem puțin până să ajungem să avem aceleași prețuri ca în Elveția, după luni consecutive de creștere a inflației. Când merg la supermarket, mulți cetățeni pot observa că au ajuns să pună din ce […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 13 ore
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 16 ore
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Curier Județeanacum 2 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi