Corpul de Control al premierului a solicitat verificarea calității vaccinurilor din DSP-uri

Corpul de Control al prim-ministrului a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa efectueze verificari cu privire la situatie reala a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul DSP-urilor si calitatea acestora.

vaccinNota de informare a corpului de control a premierului a fost realizată în urma unor verificări efectuate in legatura cu situatia bebelusilor cu probleme digestive transferati, in primavara, de la Spitalul de Pediatrie Pitesti la Spitalul “Maria Sklodowska Curie”.

Potrivit notei de informare, in perioada 18 ianuarie 2016-11 februarie 2016, la spitalele de pe raza judetului Arges au fost internati 16 copii, din care 13 cu patologie digestiva, carora le-au fost stabilite la internare diagnosticele: boala diareica acuta, gastroenterocolita acuta, sindrom dispeptic, sindrom febril rinofaringita acuta, pneumonie cu sindrom obstructiv si rotavirus confirmat.

Mare parte din copii internati la aceste spitale si, ulterior, la Spitalul de Urgenta pentru Copii Maria Curie si la Institutul National de Boli Infectioase Matei Bals au preentat in antecedente multiple internari pentru patologie digestiva si respiratorie, precum si anemie carentiala si rahitism, fapt care denota o imunitate scazuta a organismului.

In perioada 17 octombrie 2013- 3 februarie 2016, societatea Polisano SRL a livrat catre directiile de sanatate publica din tara un numar de 940.995 doze de vaccin hexavalent, din care 11.800 doze de vaccin Hexacima in ambalaj slovac, 20.042 doze de vaccin Hexacima in ambalaj bulgaresc si 107.300 de doze de vaccin Hexaxim, destinat pietei din Kazahstan.

Desi Agentia Nationala a Medicamentului a comunicat Ministerului Sanatatii ca vaccinul Hexaxim, destinat pietei din Kazahstan, este un medicament neautorizat de punere pe piaa, care detine doar o opinie stiintifica pozitiva din partea Agentei Europene pentru Medicamente, societatea Polisano SRL a fost autorizata sa distribuie 107.300 doze de 0,5 ml.

Agentia Nationala a Medicamentului a emis in decembrie 2015 autorizatie de furnizare in favoarea societatii Polisano SRL, in conditiile in care din documentele transmise nu rezulta ca medicamentul este prescris de un medic, care isi justifica solicitarea si nu exista pe piata romaneasca un alt medicament care sa satisfaca nevoile speciale invocate.

Corpul de control al prim-ministrului a efectuat verificari si a constatat ca, din loturile vaccinurilor administrate, la unii din medicii de familie unde sunt arondati copiii se mai gaseau vaccinuri Hexacima si M-M- RVAXPRO.

Pentru a elimina suspiciunea privind alterarea vaccinurilor ca urmare a unei posibile depozitari in conditii necorespunzatoare, Corpul de Control a solicitat DSP Arges si Agentiei Medicamentului testarea a doua probe din fiecare vaccin cu care au fost vaccinati copiii transferati cu afectiuni grave la Spitalul Marie Curie.

Corpul de Control a solicitat institutului Cantacuzino posibilitatea efectuarii de analize specifice pentru verificarea parametrilor cantitativi si calitativi in cazul vaccinurilor, ocazie cu care institutia a comunicat ca laboratorul nu detine toti reactivii necesari efectuarii testelor.

In aceste conditii, Corpul de Control a solicitat Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie sa efectueze verificari cu privire la situatie reala a stocurilor de vaccinuri existente la nivelul DSP-urilor si calitatea acestora.

Lipsa unei proceduri a activitatii de manipulare a vaccinurilor a condus la preluarea de vaccinuri de la DSP Arges fara a fi transportate in aceeasi zi la frigiderul din cadrul cabinetului medical.

Avand in vedere ca in urma verificarilor privind stocurile s-au constatat diferente intre cantitatile raportate de catre aceste cabinete DSP Arges si cele existente fizic, exista posibilitatea ca si in alte cazuri, intre situatiile raportate directiilor judetene de sanatate publica si situatia faptica a vaccinurilor aflate asupra medicilor de familie sa fie diferente privind starea vaccinurilor si cantitatile existente.

Corpul de Control a solicitat Ministerului Sanatatii sa efectueze analize asupra dozelor de vaccin hexavalent aflate asupra unui medic de familie din comuna Titesti, judetul Arges, doze declarate ca fiinddepreciate, pentru a stabiil daca deviata de temperatura poate deteriora calitatea vaccinului.

Corpul de Control a mai constatat ca Spitalul de Urgenta PItesti a efectuat in perioad 2013-2016 achizitii de dezifectanti in principal de la societatile Hexi Pharma si Rebemedical SRL.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

Florina Davidescu 26.05.2016 at 13:43

Corpul de control al premierului Dacian Ciolos sa faca bine sa verifice si poluarea care ne imbolnaveste de kancere si ne omoara cu zile in Sebes, in Alba Iulia-judetul Alba

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...