Coroana Regelui Ferdinand I, făurită dintr-o ţeavă de tun otoman, a sosit la Alba Iulia împreună cu alte simboluri ale regalităţii
Simbolurile regalităţii cu care Regele Ferdinand I şi Regina Maria au fost încoronaţi la 15 octombrie 1922, ca regi ai României Mari au ajuns vineri după-amiază la Alba Iulia. Este vorba despre cele două mantii regale, despre sceptrul şi coroana Regelui Ferdinand. Obiectele regale ale căror valoare depăşeşte 15 milioane de euro au fost expuse în Sala Unirii. Coroana Reginei Maria va ajunge doar duminică la Alba Iulia, după ce a poposit şi la Oradea, unde a fost expusă la teatrul ce-i poartă numele.
Simbolurile regale extrem de valoroase au fost aduse la Alba Iulia pentru evenimentul ce va avea loc luni, când se împlinesc 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria. Pentru transportul acestor obiecte aparţinând patrimoniului Casei Regale a fost impusă o asigurare de aproximativ 10.000 de euro. Coroana şi sceptrul au fost transportate cu un avion, până la Cluj-Napoca şi de acolo, cu o maşină escortată de jandarmi, până la Alba Iulia. Mantiile au fost aduse direct de la Bucureşti, cu o altă maşină.
Coroana de oţel ce cântăreşte aproximativ un kilogram este o piesă reprezentativă a patrimoniului cultural naţional şi este expusă la Tezaurul Istoric al Muzeului Naţional de Istorie al României din Bucureşti. Ea reprezintă coroana regală a României, care a fost turnată din ţeava unui tun otoman capturat în timpul Războiului de Independenţă din 1877 – 1878, în bătălia de la Griviţa din 30 august 1877. O copie fidelă a coroanei se găseşte şi la Castelul Peleş. Aceasta a fost purtată în ocazii solemne de către toţi regii României, începând cu încoronarea din 1881 a Regelui Carol I. Regele Ferdinand I al României a purtat-o la încoronarea sa de la Alba Iulia iar Mihai I a fost încoronat cu aceeaşi coroană.
Un alt simbol de mare valoare expus al Alba Iulia este sceptrul din aur purtat de rege. În ziua de 10 mai 1920, 6 fete de la orfelinatul Radu-Vodă i-au oferit regelui Ferdinand I al României un buzdugan din aur. Arma, împodobită cu pietre preţioase, a fost cumpărată prin subscripţie publică şi marcată cu inscripţia: „Regelui Ferdinand I, regele tuturor românilor dându-i-se acest buzdugan de către poporul său ca răsplată pentru vrednicia şi buna conducere a ţării în anii 1916-1919”. Regele Ferdinand a precizat că primeşte emoţionat „darul”, care a fost purtat în trecut şi de voievozii Ţărilor Române. Pe acest buzdugan, în partea superioară, sunt reprezentate patru statuete de ţărănci în costume naţionale. Ele reprezintă România (regatul vechi), Transilvania, Basarabia şi Bucovina. În vârful buzduganului se regăseşte capul acvilei cruciate.
Frumoasele mantii purtate de regi au fost şi ele expuse. Aşa după cum ne-a declarat Liviu Zgârciu – purtătorul de cuvânt al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, valoarea acestora depăşeşte 50 de mii de euro. Atât coroana reginei cât şi mantia regelui au fost confecţionate în Franţa şi reprezintă un vârf al artei interbelice.
În urmă cu 90 de ani, la Alba Iulia avea loc confirmarea unirii din decembrie 1918. Catedrala Reîntregirii găzduia, duminică, 15 octombrie 1922, unul dintre cele mai importante evenimente, care au scris istoria unui popor. După 9 decenii de la Încoronarea Regilor Ferdinand şi Maria, Alba Iulia va fi din nou casa primitoare a Familiei Regale, ai cărei reprezentanţi vor sosi luni, 15 octombrie 2012, cu trenul regal.
Toţi ce interesaţi vor avea ocazia să admire inestimabilele simoluri regale de luni, după vernisarea oficială, mai exact după ora 15.00, până miercuri. Intrarea va fi liberă.
PS: Coincidenţă sau…voinţă a lui Dumnezeu, la doar câteva ore de la sosirea coroanei Regelui Ferdinand I, la Alba Iulia, albaiulianul Gicu Grozav înscria la Istanbul unicul gol al excepţionalei victorii a României împotriva Turciei, din preliminariile Campionatului Mondial de Fotbal, ce va avea loc în 2014, în Brazilia.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum o zi
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Curier Județeanacum 3 zile
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun