”Copilărie fără delicvență”, campanie națională derulată la Liceul Cu Program Sportiv din Alba Iulia
Campania naţională de prevenire „Copilărie fără delincvenţă”, se derulează şi în judeţul Alba, la nivelul Liceului cu Program Sportiv Alba Iulia. Alături de poliţişti şi reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Alba, la programele din cadrul proiectului lucrează atât elevi meritorii cât şi copii cu probleme de comportament.
În perioada octombrie 2014 – martie 2015, Inspectoratul General al Poliţiei Române, în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului, derulează la nivel naţional Proiectul „Copilărie fără delincvenţă”,finanţat din grant-urile ,,Prevenirea şi lupta împotriva criminalităţii” (ISEC) ale Comisiei Europene.
Proiectul îşi propune creşterea gradului de informare a beneficiarilor (copii, părinţi, profesori) cu privire la prevenirea delincvenţei juvenile la minorii sub 14 ani şi se derulează până în luna martie 2015.
La nivelul judeţului Alba, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea a Criminalităţii şi ai Serviciului de Investigaţii Criminale, în colaborare cu specialişti ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, implementează Campania „Copilărie fără delincvenţă” la Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.
Citeşte şi: modele de subiecte bacalaureat 2015
Până în prezent, în cadrul acestei campanii, au fost desfăşurate 5 activităţi informativ – preventive pe teme privind prevederile legale şi modalităţile concrete de prevenire a delincvenţei juvenile, adresate copiilor din clasele V – VII şi susţinute de poliţiştii din cadrul Compartimentului de Prevenire şi Analiză a Criminalităţii din IPJ Alba, iar reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Alba au informat elevii despre modul de supraveghere a minorilor faţă de care a fost dispusă o măsură educativă.
Totodată, a fost operaţionalizat „Consiliului de Prevenire a Delincvenţei Juvenile”, format din 10 elevi ai claselor V – VII, care au rolul de a-i sprijini pe poliţişti în promovarea mesajului antiinfracţional şi antivictimal, în rândul colegilor.
Cei 10 membri ai Consiliului de Prevenire a Delincvenţei Juvenile, asistaţi de cadre didactice de specialitate, au elaborat „Declaraţia Împotriva Violenţei în Şcoală” : „O să doriți să mă întrebați, ce înțeleg eu, la vârsta mea, prin violență. Doresc să anticipez această întrebare, expunându-mi punctul de vedere.
Începând cu un fapt ce poate părea banal: mestecatul gumei în orele de curs, neacordarea locului tău în autobuz unei persoane mai în vârstă, scuipatul în locuri publice, călcarea spațiilor verzi, și continuând, mai ales cu lipsa respectului reciproc, limbaj neadecvat în relația cu cadrele didactice, părăsirea clasei în timpul orelor de curs, jignirea unui coleg, lovirea unui alt semen de-al nostru, aceste fapte contravin regulilor de bun simț și de bună purtare. Toate acestea sunt violențe, clasificându-se în felul lor.”…. „Declar, că sunt un (o) împătimit (ă) luptător (oare) pentru îndeplinirea a tot ceea ce este frumos și uman atât pentru mine și elevii din școala în care învăț, cât și pentru toți tinerii din țara noastră”.
O altă activitate prevăzută în cadrul Campaniei „Copilărie fără delincvenţă” se va desfăşura în data de 29 ianuarie a.c., premergător Zilei Internaţionale a Nonviolenţei în Şcoli”. Cu această ocazie, membrii Consiliului de Prevenire a Delincvenţei Juvenile vor înmâna tuturor elevilor din clasele V – VII, Declaraţia şi câte un semn de carte cu mesajul campaniei, iar poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le vor vorbi despre importanţa unui comportament preventiv, nonviolent, în orice împrejurare.
Această activitate este organizată cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba care, începând cu ora 10,00, va asigura prezenţa Bibliobuz-ului în curtea Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, punând la dispoziţia elevilor, pentru lectură, cărţi şi materiale informative.
Consiliul Judeţean Alba a asigurat tipărirea Declaraţiei Împotriva Violenţei în Şcoală şi a semnelor de carte, în 300 de exemplare, acestea urmând a fi distribuite elevilor.
Activităţile cuprinse în Campania „Copilărie fără delincvenţă” vor continua în lunile februarie şi martie a.c., prin organizarea de întâlniri cu elevii, cadrele didactice şi părinţii.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ
Bilete de tratament pentru pensionari: O stațiune balneară aflată la doi pași de Alba, preferată de pensionarii din județ Ceva mai mult de o treime dintre pensionarii și asigurații din județul Alba care au primit anul trecut bilete de tratament prin Casa Județeană de Pensii au ales Geoagiu Băi, stațiune balneară aflată… la doi pași, […]