Copiii români, pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”. Peste 22% petrec peste cinci ore zilnic în fața ecranelor: „Nu își dau seama că sunt dependenți”
România este pe primul loc în Europa la consumul problematic de tehnologie în rândul celor mici, peste 22% din tineri petrecând peste 5 ore pe zi în fața ecranelor.
Potrivit celor mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății, peste 22% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani, petrec mai mult de cinci ore în fața ecranelor, unii chiar și pe timpul nopții. Folosirea excesivă a tehnologiei digitale poate duce la dependența de ecrane.
Aproape un sfert dintre adolescenții de până-n 15 ani din România pur și simplu nu se pot dezlipi de telefon, iar cifrele ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru părinți, spun specialiștii.
Suntem pe primul loc în Europa la „consum problematic de rețele sociale”, iar după noi vin Malta, Bulgaria și Irlanda. Cel mai puțin pe telefon stau cei din tarile nordice.
Diana Tăut, investigator pentru România în studiul OMS: „Au dificultăți în a se opri sau a respecta regulile cu privire la folosirea tehnologiei. Nu au hobby-uri în afara tehnologiei, sunt izolați. De obicei în familii în care nu există limite clare, părinții oferă telefonul copilului, fără limite impuse”.
Timpul petrecut pe telefon zilnic crește îngrijorător și în rândul celor care trec de majorat, potrivit stirileprotv.ro.
Băiat: „6-7 ore, Instagram, TikTok”.
Tineri: „Mă pun în pat și încep să dau scroll și nu mă mai opresc”.
Specialiștii spun că jocurile video și rețelele sociale sunt concepute tocmai pentru a provoca dependență.
Dorin Spoaller, specialist în comunciare online: „Tot ce ține de paletă cromatică, notificări, de recompense sunt gândite pentru a elibera dopamină la nivelul creierului. Algoritmii sunt gândiți în așa fel încât să ne servească doar informație cu care suntem de acord. Clipulețele scurte creează dependență.”
Din păcate, psihologii spun că zilnic în cabinetele lor ajung copii care petrec peste 4 ore pe zi în fața ecranelor. Iată ce pot face părinții:
Adriana Edobor Andriel. medic specialist psihiatrie pediatrică: „Să nu își expună copii la ecrane sub vârsta de 2 ani. După vârsta de 2-3 ani, maxim o oră pe zi fracționat, în prezența părintelui. Dacă părinții reușesc să pună limite reguli de la început le va fi mult mai ușor când copilul va ajunge la adolescentă și va fi responsibilizat”.
Terapeuții le recomandă părinților să-i implice pe copii în cât mai multe activități fără telefon sau tabletă. Unele chiar ținute în centre specializate, în prezența consilierilor.
Laura Cătană – medic psihiatru: „Copilul nu își dă seama că este dependent, în momentul în care îi iei telefonul, este irascibil.”
Mihai Mîtcă – medic psihiatru: „Trebuie să își găsească plăcerea de a trăi și din alte activități decât doar din telefon și aplicații și jocuri.”
Orele petrecute pe telefon le afectează copiilor în primul rând somnul, dar favorizează printre altele și miopia, obezitatea, și chiar depresia sau anxietatea.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor”
De ce recomandă economistul Radu Georgescu să se stea departe de imobiliare: ”În următorii ani vom vedea scăderi cu 50% la prețurile apartamentelor” Economistul Radu Georgescu a explicat într-o postare în mediul online de ce nu este momentul de a investi în imobiliare și cum va fi posibil ca în următorii ani să vedem scăderi […]
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere
Cum va fi VREMEA în România în minivacanța de 1 MAI 2025: Prognoza meteo de la ANM anunţă ploi și vijelii în extindere ANM a emis luni, 21 aprilie 2025, prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, în intervalul 21 aprilie – 4 mai 2025. Specialiştii anunţă vreme caldă, dar cu ploi și vijelii în extindere. […]
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului
Când se spală rufe în Săptămâna Luminată: Activitățile casnice, permise doar în anumite zile în săptămâna de după Învierea Domnului Săptămâna Luminată începe imediat după noaptea de Învierea Domnului, când creștinii ortodocși intră într-o perioadă specială, în care sunt îndemnați să se apropie mai mult de Dumnezeu și să ia o pauză de la treburile […]