Rămâi conectat

Actualitate

Copii cu dizabilităţi trataţi prin terapie cu… cai

Alexandra Mates

Publicat

în

Asociaţia Hip-Tep Leorinţ, comuna Rădeşti, judeţul Alba, a reuşit pentru al treilea an să se numere printre câştigătorii programului „Mol- pentru Sănătatea Copiilor”. Prin acest program sunt finanţate organizaţiile non-profit care derulează proiecte de terapie emoţională sau prin artă pentru copiii cu vârsta sub 18 ani care suferă de boli cronice, sunt afectaţi de dizabilităţi sau se află în curs de recuperare după afecţiuni grave.

În cadrul proiectului „Mol – pentru sănătatea copiilor”, un ONG poate să beneficieze de o sumă de maximum 20.000 de lei sub formă de prefinanţare, pentru un proiect ce urmează să fie implementat până în 21 octombrie 2013, cuantumul total al sponsorizărilor pentru acest an fiind de 300.000 de lei.

Proiectul “ Şansa micului călăreţ”, propus de Asociaţia Hip-Tep Leorinţ, oferă şanse de recuperare celor 15 copii care sunt beneficiari ai proiectului: copii cu diverse dizabilităţi, sindrom Down, tetrapareză spastică, distrofie musculară, hemipareză, tulburări emoţionale şi de limbaj, ADHD, autism iar activitatea specifică constă în şedinţe de călărie terapeutică sau hipoterapie.

Hipoterapia sau terapia cu ajutorul unui cal implică aşezarea copilului pe cal şi răspunsul acestuia la cele trei mişcări de legănare ale calului, este terapia care foloseşte caii ca şi mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoţionale şi sociale a persoanelor cu dizabilităţi. Ajută în tratamentul neurologic şi neuromuscular. Pentru multe persoane cu dizabilităţi fizice călăria  oferă o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o. Specialiştii din cadrul Asociaţiei, Balogh Csilla si Csaba au studii de specialitate şi lucrează individual cu fiecare copil , astfel ei au reuşit să promoveze această terapie neconvenţională şi să fie îndrăgită de către copiii care vin la acest centru într-un număr tot mai mare din: Aiud,  Alba-Iulia, Blaj, Ocna-Mureş, Sebeş, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, chiar şi din Bucureşti.
 
Rezultatele înregistrate la copiii care practică hipoterapia
– îmbunătăţirea echilibrului (mersul este mai sigur si stabil)
– reducerea spasticităţii (tetrapareză, hemipareză – după câteva minute pe cal se relaxează muşchii)
–  reducerea miscărilor anormale  (prin exerciŢii se corectează)
– îmbunătăţeşte postura corpului (ţinuta corectă pe cal impune ca spatele să fie drept)
– dezvoltarea atenţiei (concentrarea mai bună prin parcurgerea unor paşi în timpul şedinţei)
– creşterea încrederii în sine (la noi nu există “nu pot“, încercam să-i încurajăm că se poate realiza daca vrem )
– dezvoltarea limbajului (învăţarea unor cuvinte noi şi pronunţarea corectă a celor cunoscute)

Csilla Balogh, vicepreşedintele Asociaţiei Hip-Tep Leorinţ, a declarat că  în acest an asociaţia va organiza, în data de 23 martie, Conferinţa Internaţională “Rolul terapiilor complementare în dezvoltarea psihomotrică a copiilor cu dizabilităţi”, cu specialişti din România, Ungaria şi, posibil, Germania, în scopul înfiinţării, într-un viitor apropiat, a unui centru de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, la Aiud, precum cele din Paşcani sau Bekescsaba, care să cuprindă şi şedinţele de hipoterapie de la manejul din Leorinţ. Vor fi prezentate modele de centre care folosesc la terapie caii sau câinii.

De asemenea, în 11 mai, Asociaţia Hip-Tep Leorinţ va găzdui cea de-a III-a ediţie a evenimentului „Pe cai toţi suntem egali”, cu concursuri de îndemânare, voltijă sau călărie independentă, la care vor participa invitaţi din ţară şi străinătate care au acelaşi scop nobil: ajutorarea şi integrarea copiilor cu dizabilităţi.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2024 în Alba: Aproape 2.400 de absolvenți de liceu din județ, așteptați sesiunea iunie-iulie la examenului național Examenul național de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2024, începe luni, 1 iulie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Marți, 2 iulie se va desfășura proba obligatorie a profilului (discipline, în funcție de profil: Matematică și Istorie), […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea