Rămâi conectat

Actualitate

Coordonatorii de doctorate plagiate scapă de sancțiunile dure

Ziarul Unirea

Publicat

în

doctoat plagiatCoordonatorii doctoratelor plagiate scapă de răspundere. Din actuala formă a legii au fost eliminate paragrafele care îi sancţionează pe coordonatori cu retragerea acestei calităţi, a titlului de doctor sau a celui de profesor universitar dacă se dovedeşte că tezele de doctorat pe care apare semnătura lor, în calitate de supervizori, sunt plagiate. Dacă modificarea votată miercuri în Camera Deputaţilor va intra în vigoare, singurele sancţiuni rămân avertismentele scrise și interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării.

Legea Educaţiei naţionale a fost modificată prin Ordonanţă de Urgenţă, la începutul lunii martie. Guvernul justifica atunci că mecanismele prevăzute în actul normativ nu sunt suficient de clare pentru a soluţiona situaţia tezelor de doctorat în cazul cărora s-a dovedit plagiatului. De aceea, singurul articol al ordonanţei prevedea: „Diploma de doctor încetează să mai producă efecte din momentul comunicării dispoziţiei de retragere a titlului”. Este nevoie de această completare în contextul „creşterii fără precedent, în special pe parcursul anilor 2014 şi 2015, a numărului tezelor de doctorat suspecte de plagiat elaborate inclusiv de către persoane de demnitate publică”, a explicat Guvernul în expunerea de motive.

Ordonanţa de urgenţă a intrat în dezbaterea Camerei Deputaţilor unde a suferit modificări importante. I-au fost adăugate articole, inclusiv unul care scoate din actuala formă a legii paragrafele care îi trag la răspundere pe coordonatorii tezelor de doctorat plagiate.

La propunerea Comisiei de Învăţământ şi cu votul plenului, din Legea Educaţiei au fost scoase următoarele prevederi:

ART 324 Pentru abaterile în buna conduită în cercetare şi dezvoltare (…) dovedite, Consiliul Naţional de Etică (…) stabileşte aplicarea uneia sau mai multora dintre următoarele sancţiuni:

  1. c) retragerea calităţii de conducător de doctorat sau a atestatului de abilitare;
  2. d) retragerea titlului de doctor;
  3. e) retragerea titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare ori retrogradarea;
  4. f) destituirea din funcţía de conducere din instituţía de învăţământ superior;
  5. g) desfacerea disciplinară a contractului de muncă.

După această „curăţare” a legii, singurele sancţiuni care mai pot fi aplicate conducătorilor de doctorate plagiate rămân avertismentul scris şi interzicerea pentru o perioadă a accesului la fonduri publice destinate cercetării.

Votul decisiv îl va avea însă Senatul.

sursa:digi24.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]

Citește mai mult

Actualitate

26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc

Lucian Daramus

Publicat

în

26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]

Citește mai mult

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare După ce zilele trecute economistul Radu Georgescu a explicat de ce nu recomandă investițiile în imobiliare și de ce nu este un moment oportun să cumperi un apartament, acesta revine și spune de ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea