Rămâi conectat

Politică Administrație

Convorbiri online, învoiri acasă și activități educative pentru deținuți. Noile măsuri de executare a pedepselor

Bogdan Presecan

Publicat

în

La începutul lunii februarie a intrat in vigoare un întreg pachet legislativ necesar aplicării noului Cod Penal și a noului Cod de procedura penală. Astfel, pe lângă noile coduri, din 1 februarie se aplică și noi reglementări privind executarea pedepselor, acestea fiind stabilite de Legea privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Printre schimbările importante se numără posibilitatea audierii deținuților prin videoconferință sau acordarea unui nou drept condamnaților, acela de a avea convorbiri online.

Regimurile de executare a pedepselor privative de libertate

Printre reglementarile prevazute la acest capitol se numara analizarea conduitei persoanei in vederea schimbarii regimului de executare a pedepsei dupa executarea a 6 ani si 6 luni inchisoare in cazul pedepselor cu detentiunea pe viata si a unei cincimi din durata pedepsei cu inchisoarea. De asemenea, s-a avut in vedere recomandarea Comitetului European pentru Prevenirea Torturii si Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante facuta in urma vizitei din septembrie 2010 in locurile de detinere din Romania care viza ca perioada de revizuire initiala a regimului de executare a a pedepsei pentru detinutii condamnati pe viata sa fie redusa.

În plus, un aspect important reglementat in cadrul acestui capitol este acela al insotirii stabilirii regimului de executare de un program de resocializare adaptat fiecarui detinut in parte. Sub denumirea de „individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate”, noua masura prevede includerea condamnatilor in activitati educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologica si asistenta sociala, moral-religioase, instruire scolara si formare profesionala.

Potrivit actului normativ, detinutii isi vor putea exercita un nou drept, acela de a avea convorbiri online. „Pentru anumite categorii de persoane condamnate, se poate facilita comunicarea on-line cu membrii de familie sau alte persoane”, se precizeaza in documentul citat. Categoriile de persoane condamnate care au dreptul la astfel de convorbiri nu sunt specificate, intrucat acestea vor fi stabilite ulterior, prin regulamentul de aplicare a noilor reguli. Tot prin normele de aplicare se vor reglementa numarul si durata comunicarilor on-line, precum si modalitatea de acordare a acestora.

Totodata, dispozitiile anterioare referitoare la incheierea casatoriei au fost mentinute si in normele actuale. Totusi, o noutate in domeniu consta in protejarea familiei constituite pe perioada detentiei, prin neacordarea vizitei intime, timp de 48 de ore, in cazul in care cei doi divorteaza si se recasatoresc intre ei.

În ceea ce privește munca prestată de persoanele condamnate, sunt introduse doua elemente de noutate fata de prevederile actuale: posibilitatea detinutilor de a se oferi voluntari de a presta o activitate in interesul comunitatii (de exemplu, la ridicarea de scoli sau biserici), precum si valorificarea mai mare a interesului detinutilor in a munci..

Liberarea condiționată

Se instituie obligativitatea libertății condiționate numai din regimurile deschis sau semideschis, ceea ce presupune un efort mai mare, atat din partea administratiei penitenciarului, cat si din partea detinutilor, in sensul resocializarii si imbunatatirii comportamentului acestora din urma inca din timpul executarii pedepselor. „In felul acesta se subliniaza, o data in plus, caracterul facultativ al liberarii conditionate”, se precizeaza in expunerea de motive.

Recompensele, abaterile si sanctiunile disciplinare

Unele elemente de noutate fata de normele aplicabile in prezent se referă la faptul că persoana condamnată se poate învoi pentru a vizita sotul/sotia, o ruda apropiata, precum si orice alta persoana grav bolnava de care este legată prin puternice legaturi afective. De asemenea, invoirea se acorda si pentru inhumarea unei astfel de persoane sau, in caz de calamitate, pentru solutionarea unor probleme sociale, medicale sau de sprijinire a familiei.

Conform prevederilor ce vor intra in vigoare in 2014, una dintre cele mai grave infractiuni este introducerea in mod ilicit de telefoane mobile si de alte mijloace de comunicare la distanta, cartel SIM, dispositive GPS, modem de internet sau medii de stocare a datelor intr-un penitenciar sau centru de retinere si arestare preventive, in scopul folosirii de catre detinuti. Aceasta infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda. Mai mult, daca fapta este savarsita de catre personalul administratiei locului de detinere sau personalul centrelor de retinere si arestare preventive, pedeapsa este inchisoare de la un an la 5 ani.

Judecatorul de supraveghere a privarii de libertate

Documentul stabilește o noua denumire – judecatorul de supraveghere a privarii de libertate. Concret, denumirea va fi folosita pentru judecatorul care isi desfasoara activitatea in penitenciare, centre de retinere si arestare preventive, centre educative si de detentie si a carui principal atributie este supravegherea si controlul legalitatii in eecutarea pedepselor si masurilor privative de libertate.

 sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni

Bera Larisa

Publicat

în

Dezvoltarea sistemului informatic în primăria comunei Doștat: Licitație lansată pe SEAP pentru simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni Administrația comunei Doștat, a scos licitația, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede implementarea unui sistem informatic pentru simplificarea procedurilor administrative în primărie. Citește și: Reabilitarea și modernizarea primăriei Doștat: Licitația de aproape jumătate de milion de lei, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea