Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele
Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele
Contribuția la pilonul III de pensii poate fi achitată în două moduri distincte, fiecare având efecte diferite asupra angajatorului și angajatului.
Contribuția suportată de angajator
Pentru angajator: Alege să plătească contribuția la pilonul III implică o cheltuială suplimentară pentru companie. Totuși, această sumă nu este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale atâta timp cât nu depășește două plafoane: 400 de euro pe an per angajat și 33% din salariul de bază lunar, inclusiv alte beneficii. Sumele ce depășesc aceste limite sunt considerate venituri impozabile și vor fi supuse CAS, CASS și impozitului pe venit.
Pentru angajat: Contribuția achitată de angajator nu va fi impozitată, în limitele stabilite, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru angajat, întrucât nu va avea de plătit impozite suplimentare pe suma respectivă.
Contribuția plătită de angajat
Pentru angajator: În această variantă, angajatorul nu are cheltuieli suplimentare, deoarece contribuția este suportată de angajat.
Pentru angajat: Dacă angajatul plătește direct contribuția la pilonul III, acesta poate beneficia de o reducere a impozitului pe venitul din salarii. Impozitul pe venitul din salarii se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra bazei de calcul, care este venitul net din salarii minus contribuțiile sociale obligatorii și deducerile permise, inclusiv contribuțiile la fondurile de pensii facultative și primele de asigurare voluntară de sănătate, cu respectarea plafonului de 400 euro pe an. De asemenea, sunt permise deduceri pentru anumite abonamente la servicii medicale și sportive, până la echivalentul a 100 euro anual.
Așadar, dacă angajatul își plătește personal contribuția la pilonul III, impozitul pe venitul din salarii poate fi redus. Pe de altă parte, dacă angajatorul suportă contribuția, acesta se confruntă cu o cheltuială suplimentară, dar angajatul nu va avea parte de impozit pe suma respectivă. Astfel, alegerea modalității de plată poate influența semnificativ atât costurile angajatorului, cât și beneficiile fiscale pentru angajat.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se mândrește cu Claudia Olimpia Moisă, „profesor Bologna” 2025
Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia se mândrește cu Claudia Olimpia Moisă, „profesor Bologna” 2025 Conf. univ. dr. Claudia Olimpia Moisă, cadru didactic la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a primit titlul de „profesor Bologna” în cadrul celei de-a XIV-a ediții a Galei Profesorului Bologna, organizată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești […]
13 mai 2025 | Acțiuni speciale de Ziua Informării Preventive ale pompierilor din cadrul ISU Alba
13 mai 2025 | Acțiuni speciale de Ziua Informării Preventive ale pompierilor din cadrul ISU Alba Pompierii din cadrul ISU Alba au desfășurat, marți, 13 mai 2025, de Ziua Informării Preventive, acțiuni speciale, aducând în prim-plan importanța siguranței și prevenției în situații de urgență. În cadrul acestor aciuni cetățenii au avut ocazia să afle informații […]
12 mai 2025 | Amenzi de peste 42.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore. Șase șoferi au rămas fără permis de conducere
12 mai 2025 | Amenzi de peste 42.000 lei date de polițiștii și jandarmii din Alba în ultimele 24 de ore. Șase șoferi au rămas fără permis de conducere În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și […]