Rămâi conectat

Curier Județean

Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele

Bera Larisa

Publicat

în

Contribuția la pilonul III de pensii: Cine plătește și cum influențează aceasta impozitele

Contribuția la pilonul III de pensii poate fi achitată în două moduri distincte, fiecare având efecte diferite asupra angajatorului și angajatului.

Citește și: PENSII 2024: Pensionarii primesc o nouă MAJORARE de la 1 ianuarie 2025. Cât va fi creșterea de la începutul anului viitor

Contribuția suportată de angajator

Pentru angajator: Alege să plătească contribuția la pilonul III implică o cheltuială suplimentară pentru companie. Totuși, această sumă nu este supusă impozitului pe venit și contribuțiilor sociale atâta timp cât nu depășește două plafoane: 400 de euro pe an per angajat și 33% din salariul de bază lunar, inclusiv alte beneficii. Sumele ce depășesc aceste limite sunt considerate venituri impozabile și vor fi supuse CAS, CASS și impozitului pe venit.

Pentru angajat: Contribuția achitată de angajator nu va fi impozitată, în limitele stabilite, ceea ce poate reprezenta un avantaj pentru angajat, întrucât nu va avea de plătit impozite suplimentare pe suma respectivă.

Contribuția plătită de angajat

Pentru angajator: În această variantă, angajatorul nu are cheltuieli suplimentare, deoarece contribuția este suportată de angajat.

Pentru angajat: Dacă angajatul plătește direct contribuția la pilonul III, acesta poate beneficia de o reducere a impozitului pe venitul din salarii. Impozitul pe venitul din salarii se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra bazei de calcul, care este venitul net din salarii minus contribuțiile sociale obligatorii și deducerile permise, inclusiv contribuțiile la fondurile de pensii facultative și primele de asigurare voluntară de sănătate, cu respectarea plafonului de 400 euro pe an. De asemenea, sunt permise deduceri pentru anumite abonamente la servicii medicale și sportive, până la echivalentul a 100 euro anual.

Așadar, dacă angajatul își plătește personal contribuția la pilonul III, impozitul pe venitul din salarii poate fi redus. Pe de altă parte, dacă angajatorul suportă contribuția, acesta se confruntă cu o cheltuială suplimentară, dar angajatul nu va avea parte de impozit pe suma respectivă. Astfel, alegerea modalității de plată poate influența semnificativ atât costurile angajatorului, cât și beneficiile fiscale pentru angajat.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

“NUNTA DE AUR 2024”, la Sebeș:  Cuplurile care împlinesc 50 ani de căsătorie, premiate în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Orașului. Zilele Sebeșului”: Înscrieri până în data de 10 august

Ziarul Unirea

Publicat

în

“NUNTA DE AUR 2024”, la Sebeș:  Cuplurile care împlinesc 50 ani de căsătorie, premiate în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Orașului. Zilele Sebeșului”: Înscrieri până în data de 10 august Cuplurile care împlinesc 50 ani de căsătorie vor fi premiate în cadrul evenimentului „Sărbătoarea Orașului. Zilele Sebeșului”. Înscrierile se pot face până în data de 10 august. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea