Rămâi conectat
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Contribuabilii riscă până la 6 ani de închisoare pentru simple omisiuni: ANAF pregătește noi măsuri pentru cei care nu răspund solicitărilor fiscale

Bera Larisa

Publicat

în

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Contribuabilii riscă până la 6 ani de închisoare pentru simple omisiuni: ANAF pregătește noi măsuri pentru cei care nu răspund solicitărilor fiscale

USR - Alegeri Parlamentare 2024

ANAF intenționează să introducă „somația”, o nouă etapă în procedura de control fiscal. Această măsură poate avea consecințe penale pentru contribuabilii care nu răspund solicitărilor de prezentare a documentelor, inclusiv până la 6 ani de închisoare.

Citește și: Datoriile la ANAF: Ce se întâmplă dacă nu îți plătești taxele și impozitele la Fisc

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Până acum, inspectorii ANAF trimiteau către contribuabili doar un document intitulat „Invitație”, prin care solicitau prezentarea unor documente financiare necesare verificării situațiilor fiscale. Proiectul de lege al ANAF introduce acum „Somația”, iar lucrurile devin semnificativ mai riscante pentru contribuabilii care nu dau curs acestor solicitări.

Cine ratează somația, riscă până la 6 ani de închisoare

Conform noilor reglementări propuse, dacă un contribuabil nu răspunde la o invitație din partea ANAF, urmează să primească o „Somație” oficială. Somația vine încărcată cu mult mai multe consecințe juridice față de invitația inițială. Oricine nu se conformează somației și nu se prezintă la sediul ANAF pentru a furniza documentele cerute, riscă să fie acuzat de obstrucționarea unei anchete fiscale, o infracțiune care se pedepsește cu închisoare de la un an până la 6 ani.

Noua prevedere legislativă detaliază că refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, pentru a împiedica verificările financiare, fiscale sau vamale, constituie o infracțiune. Astfel, contribuabilii ar putea ajunge în fața instanțelor și ar risca încătușarea pentru o omisiune care poate fi considerată banală.

De la „invitație” la „somație”: o escaladare alarmantă

Introducerea somației are loc în contextul în care, până acum, inspectorii ANAF au avut dificultăți în a convinge contribuabilii să se prezinte la sediul instituției doar pe baza invitațiilor. Potrivit unui comunicat al ANAF, „din practica controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente”. Această lipsă de cooperare a însemnat că inspectorii au întâmpinat obstacole în verificarea corectă a situațiilor fiscale.

De multe ori, organele de urmărire penală au clasat soluțiile de sesizare primite de la DGAF din lipsa dovezilor că contribuabilii au primit o somație oficială. Astfel, instituirea acestei noi proceduri se dorește o metodă de unificare a practicilor, astfel încât orice persoană vizată să nu mai poată ignora solicitările autorităților fiscale fără consecințe.

Introducerea somației este reglementată prin ordinul președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală, iar cei care o ignoră riscă consecințe majore. Scopul somației este clar: să impună respectarea legislației și să sporească disciplina fiscală.

Cum ne poate afecta noua legislație

Noua măsură poate avea un impact major asupra contribuabililor de rând, în special asupra celor care au firme mici sau sunt PFA. De cele mai multe ori, contribuabilii pot întârzia furnizarea documentelor pentru că nu au resursele necesare sau au probleme administrative. Introducerea amenințării cu închisoarea pentru o simplă întârziere de 15 zile la furnizarea documentației poate adăuga un stres suplimentar celor deja supraîncărcați de birocrația românească.

Pentru a evita aceste riscuri, este esențial ca orice contribuabil să fie extrem de atent la orice comunicare din partea ANAF și să acționeze prompt. Întârzierea sau ignorarea unei somații ar putea duce la repercusiuni foarte grave, inclusiv riscul unei condamnări penale.

Este clar că ANAF încercă să sporească disciplina fiscală, într-o perioadă în care statul român are nevoie de mai multe resurse bugetare. Cu toate acestea, măsura riscă să tensioneze și mai mult relația între contribuabili și stat, într-o perioadă în care multe firme mici și persoane fizice sunt deja afectate de instabilitatea economică și de presiunea fiscală crescută.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate
Click pentru a comenta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Alimentele în TOPUL scumpirilor pe final de an: Rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în octombrie 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Alimentele în TOPUL scumpirilor pe final de an: Rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în octombrie 2024 Prețurile continuă să crească pe final de an, întrucât rata anuală a inflației a crescut la 4,67% în luna octombrie 2024. Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,75%, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea