Consumul de mâncare fast food crește pericolul de boli cardiovasculare mortale: STUDIU
Consumul de mâncare fast food crește pericolul de boli cardiovasculare mortale: STUDIU
Potrivit concluziilor formulate în două studii recente, anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale.
În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.
Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă „un semnal de alarmă” pentru Regatul Unit.
„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat el pentru cotidianul The Guardian.
Acelaşi cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.
„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus ea.
Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.
Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.
Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.
Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.
În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.
În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României
Dragoș Damian, Terapia Cluj: Miniștrii din cabinetul Bolojan au uitat să vă destăinuie planul ultrasecret pentru salvarea României „Joi, 3 iulie, în conferința de presă, Barna Tanczos, Alexandru Nazare, Daniel David, Petre Manole și Alexandru Rogobete (n.a. miniștri în cabinetul Bolojan), probabil din cauza oboselii și presiunii acumulate de munca din ultimele zile, au uitat […]
Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului
Guvernul a adoptat primul pachet de măsuri fiscal-bugetare: Proiectul, transmis Parlamentului pentru angajarea răspunderii Executivului Guvernul a adoptat, vineri, 4 iulie 2025, proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, care cuprinde măsuri pentru creşterea veniturilor, cu un impact bugetar suplimentar estimat de 9,5 miliarde lei în 2025 (0,5% din PIB) şi 35 miliarde lei în […]
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive
CONAF: Reforma trebuie să înceapă cu statul. România are nevoie de reforme reale, nu de taxe reactive Confederația Națională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) își exprimă profunda îngrijorare față de direcția anunțată prin pachetul de măsuri fiscal-bugetare, precum și față de inconsecvențele din Programul de Guvernare 2025–2028. Citește și: Radu Georgescu: Zeci de măsuri fiscale, nimeni […]