Rămâi conectat

Actualitate

Consumul de mâncare fast food crește pericolul de boli cardiovasculare mortale: STUDIU

Ioana Oprean

Publicat

în

Consumul de mâncare fast food crește pericolul de boli cardiovasculare mortale: STUDIU

Potrivit concluziilor formulate în două studii recente, anumite alimente din dieta tipic britanică ar putea contribui la creşterea riscului de apariţie a unor boli cardiovasculare mortale.

În cadrul a două prezentări corelate care au fost făcute la conferinţa anuală organizată de Societatea Europeană de Cardiologie la Amsterdam, autorii studiilor au dezvăluit că un consum de alimente ultraprocesate, precum cereale, băuturi carbogazoase şi produse de tip fast-food, creşte semnificativ riscul de hipertensiune arterială, boli ale inimii, infarct şi accident vascular cerebral.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Specialistul în alimentaţie Henry Dimbley afirmă că aceste rezultate reprezintă „un semnal de alarmă” pentru Regatul Unit.

„Ţinând cont că alimentele ultraprocesate reprezintă 55% din dieta noastră, (rezultatele) ar trebui considerate ca un semnal de alarmă. Dacă există ceva inerent procesării alimentelor care este dăunător, atunci acesta este un dezastru. Marea Britanie stă deosebit de rău în ceea ce priveşte alimentele ultraprocesate. Această situaţie va alimenta problemele din viitor. Dacă nu facem nimic, un val de nenorociri va lovi NHS (sistemul naţional de sănătate britanic – n.red.)”, a declarat el pentru cotidianul The Guardian.

Acelaşi cotidian raportează că Anushriya Pant, o cercetătoare implicată în unul dintre cele două studii, le-a declarat reporterilor prezenţi la Amsterdam că mulţi oameni nu ştiu care sunt alimentele care le pun sănătatea în pericol.

„S-ar putea ca alimentele pe care le consideraţi sănătoase să vă facă, de fapt, să dezvoltaţi hipertensiune arterială”, a spus ea.

Potrivit spuselor sale, mulţi oameni presupun că unele dintre alimentele ultraprocesate, precum sandvişurile cumpărate din magazine, şaormele, supele şi iaurturile cu conţinut scăzut de grăsime, sunt alegeri mai sănătoase în comparaţie cu produsele de tip junk-food.

Anushriya Pant şi colegii ei de la Universitatea Sydney au studiat impactul generat de creşterea consumului de alimente ultraprocesate asupra a peste 10.000 de femei de vârstă mijlocie în ultimii 15 ani.

Cercetătorii au descoperit că 39% dintre femei prezentau un risc mai mare de hipertensiune în comparaţie cu persoanele care consumau cele mai mici cantităţi de alimente ultraprocesate.

Al doilea studiu, prezentat de Yang Qu în numele cercetătorilor de la Universitatea de Medicină Militară IV din China, a descoperit că persoanele care mănâncă cele mai multe alimente superprocesate prezentau un risc cu 25% mai mare de a suferi un infarct, accident vascular cerebral sau angină pectorală.

În plus, cercetătorii au descoperit că o creştere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate sporeşte semnificativ riscul de boli ale inimii.

În schimb, persoanele care aveau mai puţin de 15% din dieta lor alcătuită din alimente procesate au fost cel mai puţin expuse în faţa riscului de a suferi din cauza unor probleme de sănătate asociate bolilor cardiace.

Sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri de râuri din jumătate de țară

Ioana Oprean

Publicat

în

26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri de râuri din jumătate de țară Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice din Transilvania, Banat şi Moldova, […]

Citește mai mult

Actualitate

1 august 2025 | Creșterea TVA scumpește coșul de cumpărături al românilor. Cu cât vor crește prețurile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

1 august 2025 | Creșterea TVA scumpește coșul de cumpărături al românilor. Cu cât vor crește prețurile Alimentele, energia, medicamentele, locuințele, utilitățile și carburanții vor fi mai scumpe odată cu creșterea TVA de la 1 august. Prin creșterea TVA-ului de la 9% la 11%, un coș de cumpărături de 100 de lei se va scumpi […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025 | Pensionarii afectați de taxarea pensiilor mai mari de 3.000 de lei fac apel la Ilie Bolojan: „Este lipsă de respect și protecție față de seniorii țării” Circa 2 milioane de pensionari vor avea de suferit, începând cu 1 septembrie 2025, ca urmare a măsurilor de austeritate aplicate de actualul Guvern. Federația Națională […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea